onsdag 17 januari 2018

Niklas Natt och Dag, 1793

Niklas Natt och Dag,  Foto Gabriel Liljevall

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

Niklas Natt och Dag, var chefredaktör för tidskriften Slitz mellan oktober 2006 och oktober 2008, då han övergick till frilansverksamhet. Niklas är multiinstrumentalist och spelar förutom gitarr, även nyckelharpa, munspel, mandolin, mungiga och shakuhachi (japansk bambuflöjt). Han bokdebuterade 2017 med romanen 1793.


Omdömen
”Jag rekommenderar den starkt. En märkvärdigt bra bok. Till att börja med väldigt bra tidsskildring och sedan väldigt välskriven.”
/Leif GW Persson

”Det här är en spännande, otäck, smart och vacker historia. Att läsa den är en liten present.”
/Fredrik Backman

”Den ÄR bra. Ruggigt bra faktiskt.”
/Malin Persson Giolito

"En högst imponerande debut ... Lysande miljöskildringar och otäck samhällsskildring, perfekt balans mellan tidstypiska uttryck och nutida berättarteknik."
/Dagens Nyheter

"... snart är jag förtrollad och läser allt ivrigare. 1793 är en bladvändare ... Om du faller i tårar då och då är det inget att skämmas över: den här romanen ska göra ont. Och kanske finns det i Niklas Natt och Dags briljanta debut rentav en sens moral: det som föddes ur denna ståndssamhällets apokalyps var något bättre: demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter. Det var helt enkelt inte bättre förr." /Aftonbladet

”Han manar skickligt fram de suggestiva stämningarna i huvudstadens gränder … Jag läser gärna Niklas Natt och Dags historia om 1794 också.” Sundvalls Tidning

"Årets svenska debutant? Styrkan i berättandet är kopplingen mellan gamla uttryck och ord och ett modernt sätt att förpacka det hela på. Jag är djupt imponerad."
/Mariestads Tidning

"Som miljöskildring är 1793 enastående suggestiv och livfull. Personskildringen är enklare men tillräckligt uttrycksfull får att helheten skall bli slagkraftig. Författarens skräckfyllda skildring av våldet väjer inte för ett grymt detaljarbete utan att hamna i det spekulativa. 1793 är en rakt igenom välformulerad, slagkraftig text, som helt fångar läsaren genom den omfångsrika romanen. Det är en underhållande skräckhistoria som vilar tryggt på en svunnen verklighet."
/BTJ

"Höglitterär historisk spänning. 'Samhällets olycksbarn' möter 'När lammen tystnar' ungefär. ... det bästa jag läst i genren sedan Tom Rob Smiths fantastiska Stalinrysare 'Barn 44"'."
/Johan Zillén, Bokboxen

måndag 15 januari 2018

Sara Begner, Mera veckans vego


Mera Veckans Vego är den helvegetariska vardagshjälp du behöver. Här ryms massor av vardagsfavoriter men även festligare mat och helgmenyer. Förutom recept får du även inköpslistor, måltidsplanering, tips och tricks för att veckan ska gå ihop. När du vill laga mat på rester eller frossa i goda tillbehör hittar du också inspirationen här.

Vi är många som redan förlitar oss på Sara Begners gröna recept som räddare av vardagsmaten. Nu kommer uppföljaren till Veckans Vego med ännu fler vegetariska måltider som är enkla att sno ihop och rika på smaker. Det har aldrig varit enklare att handla och äta vegetariskt hela veckan!

Ur innehållet: Vilken smak vill du ha i kväll?, Middag med fem ingredienser, 3 middagar i 1 matkasse, Goda vanor, Allt i ett, Helghärligheter, Resträddaren, Soppor, sallader, smörgåsar.

Cecilia Nisbet Nilsson, Den läkande maten


Lider du av autoimmun sjukdom, allergi, dålig mage eller kroniska inflammationer? Då är Den läkande maten perfekt för dig.God tarmhälsa är en förutsättning för att må bra. Över 1 miljon svenskar har någon autoimmun sjukdom och var femte svensk är allergisk. Metoden i den här boken AIP, autoimmunt protokoll är en variant av paleo (stenålderskost) som tack vare goda resultat gör succé över hela världen.

Under 30-90 dagar plockas livsmedel som irriterar eller skadar tarmen bort. Bland annat spannmål (gluten), socker, mejeriprodukter, nötter, ägg, frön och potatisväxter. Istället ligger fokus på näringstät antiinflammatorisk kost optimerad med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

I Den läkande maten får du en komplett guide till AIP med ett 70-tal recept för vardag och fest, veckomeny, listor på livsmedel du ska utesluta och inkludera, guide till återintroduktion samt tips på hållbar livsstil.

Kostrådgivaren och medicinjournalisten Cecilia Nisbet Nilsson blev själv fri från sjukdom med hjälp av AIP. Hon driver idag hälsoföretaget Swedish Paleo (www.swedishpaleo.se) med Sveriges största samling av AIP-recept. Detta är Cecilias andra bok och en vidareutveckling av Autoimmun kokbok (2016) som hon skrev tillsammans med Karl Hultén.

Förord av Jonas Bergqvist, leg. sjukgymnast, funktionsmedicinsk terapeut och författare

Niklas Ekstedt m fl, Happy Food


Epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket.

I denna bok guidas läsaren pedagogiskt och underhållande genom den allra senaste medicinska forskningen. Där andra böcker slutar i tarmen, börjar Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts revolutionerande exposé just där, eftersom där finns fler nervceller än någon annanstans utanför hjärnan.

Happy Food är en kompanjon i vardagen även utanför köket med handfasta och inspirerande råd. Ennart och Ekstedt navigerar elegant mellan allt från må bra-shoten att starta dagen med och den perfekta antiinflammatoriska burgaren till super-rödbetsjuicen.

Michael Mosley, Förbättra din tarmflora


Den påverkar vårt humör, vår vikt och vårt immunförsvar. Tarmfloran styr vår hälsa mer än vi någonsin har kunnat ana. I den här boken avslöjar Michael Mosley den senaste forskningen om de fantastiska bakterierna som bor i våra magar och kommunicerar med såväl kroppen som hjärnan. Han förklarar hur de påverkar alltifrån våra känslor till risken att drabbas av övervikt och autoimmuna sjukdomar.

Vi får veta hur tarmfloran gör oss till de vi är, och hur vi bör äta och leva för att ta hand om våra vänner i magen på bästa sätt. Det här är högaktuellt i en tid när vi stoppar i oss mycket antibiotika och processad snabbmat som utarmar våra tarmfloror.

Michael Mosley är omtalad för att göra experiment på sig själv och även i den här boken har han testat ett antal dieter för att se vad de har för inverkan på vikten, blodsockret och tarmbiotan, det vill säga de goda magbakterierna.

Boken är inspirerande och peppande med massor av intressanta fakta och fallstudier. Men framförallt är det en praktisk guide med måltidsupplägg och ljuvliga recept med mycket kryddor, frukt och grönt för alla som vill optimera sin tarmflora för att bli lyckligare, hälsosammare och friskare.

Monica Gullman summerar bokåret 2017



Monica Gullman, Hur har bokåret 2017 varit?

Vilken var den bästa bok du läst under 2017?
Vera, av Anne Swärd
En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Begynnelse av Dan Brown
Mest överraskande på ett positivt sätt?
Mannen på barrikaderna av Pelle Svensson
Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Krokas av Elin Olofsson

Bästa bokserien du upptäckte?

Neapelkvartetten
Nya favoritförfattare som du upptäckte?
Elena Ferrante, som skrivit Neapelkvartetten
Den bästa boken som var en ny genre för dig?
Katarina Vikströms krönikesamlingar

Mest spännande bladvändare?

En bror att dö för av Roslund/ Thunberg

Bästa skräckisen?

Hemmet av Mats Strandberg
Den sorgligaste boken?
Moll av Elisabeth Rynell
Den roligaste boken?
Tivoli av Jersild
Den mest hypade boken?
Tivoli av Jersild både rolig och hypad
Bästa ungdomsbok?
Sjörök av mor och dotter Sten
En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
I en skog av Sumak av Klas Östergren

Mest minnesvärda karaktärer?

Harry Hole, Lisbeth Salander, Jack Reacher
En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Flyktväg av Torbjörn Flygt
Kortaste boken/Längsta boken du läst?
Kortaste boken, Theodor Kallifatide, 137 sid, längsta boken, Hanya Yanagihara, Ännu ett liv 732 sid

Favoritbok du läst av en författare du har läst andra böcker av?
Det tysta huset av Arnaldur Indridason

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
Nässelvrede av Solveig Vidarsdotter

Favoritrecension du skrev?

Mysteriernas gata av John Irving
En bok du inte läste 2017 som du kommer prioritera 2018?
Höstdåd av De la Motte
En bok du ser fram emot?
Britas resa av Sven Wollter som kommer under våren

Fredrik Westin, Själamarker


Omslagets fram- och baksida är ett foto som ska visa på dubbla regnbågar över åkern utanför köksfönstret i mitt föräldrahem. En lagom kitschig bild som är tagen av mig med en instamatic-kamera någon gång början av 1980-talet, från en annan tid i ett yngre och mindre liv med visioner om att bli proffs i fotboll och ivrig väntan på nästa nummer av Buster. De tiderna är sedan länge förbi men bilden fångar ändå minnet och känslan av det som blivit titeln på diktsamlingen ”själamarker”. När jag tittar noga så ser jag blasten i potatislandet och till vänster i skogen så finns ett hemligt ställe dit blåsipporna kommer först av alla och till höger strax utanför bild så ligger "gröna gången" där liljekonvaljerna färgade marken grön och vit, ställen som min farmor visade mig som barn, alla dessa små ställen är som tidskapslar i mitt minne och bildar mina själamarker. Dikterna i boken har inget givet samband eller så finns det där ändå?

Fredrik Westin

Monica Gullman har läst Själamarker
Jag är ingen lyrikläsare men nu har jag läst Fredrik Westins nya lyriksamling, Själamarker.

Jag är helt tagen, så vackert, så lätt flyter raderna…………. Jag har läst den två gånger och kommer att läsa den många gånger till.

Ett par utdrag:
Perrong:
Jag är en perrong där många har väntat
Som många har lämnat, som vissa har vinkat av,
Som några har längtat till,
Som blev en slutstation för den rätta resenären.

Precis innan december.:
När det svärtas som mest, då anas något, där mitt i mörkret kommer löften om ljuset.
Likt en fördrivning av det onda, i det kalla, en tyst överenskommelse om tillfällig vapenvila.

En klump i halsen och några torkade tårar på min kind, så berörd är jag. 108 sidor att läsa gång på gång.

Den får 5/5 i betyg av mig

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

 


måndag 8 januari 2018

Högsjö - om en by släkter, folk och grannar

Strövtåg efter slingrande vägar i hembygden.
Vägarna har minnen från tider när man färdades till fots och till häst. Många trötta fötter, tyngda av oro, sjukdom och sorg, har vandrat dessa vägar liksom unga, lätta och dansande fötter som vittnat om glädje, iver och livslust.
Vandringsleder har korsat våra skogar. Man har alltid sökt den genaste vägen, i synnerhet om man färdats till fots. Våra skogsstigar är numera svåra att följa. Naturen har tagit tillbaka marken om inte nutidens skogsmaskiner gjort det.
Många människor har levt ett helt liv i våra byar. Alla har lämnat avtryck, somligas avtryck är djupare än andras. Det har i alla tider och i alla byar funnits eldsjälar som brunnit för det man trott på. Modiga människor som vågat satsa allt för hoppet på en bättre framtid, kanske en framtid på en anna kontinent, och människor med framtidstro och sinne för affärer och nymodigheter.
Högsjö är hembygden för några av oss. Storbränna, Säter eller Åse är kanske hembygden för andra. Människorna i våra byar, i början av seklet, visste mycket väl var de gamla stigarna och vägarna gick. De visste också vem som var släkt med vem, var bärställena fanns och var öringen stod.
Följ med på en vandring efter gamla byvägar och kanske finner du några av dina nära och kära från förr bevarade mellan pärmarna i denna bok.
459 sidor rikligt illustrerad med foton, utförligt namn/ortregister.

FÖRORD:
Boken om en by, dess historia, släkter, människor, närmaste grannar och grannbyar har slutförts.
Byn är Högsjö i Indals socken, Västernorrlands län. Grannbyarna är Storbränna, Gårdtjärn, Åse, Bjärme, Rösåsen, Kovland, Nora, Västansjö, Nyland, Sodalen, Strömås och Säter.
Visionen har varit att spegla vardagslivet, som det kunde vara under tidigt 1900-tal, i byn Högskö. Högsjö är byn som ligger oss, bokförfattare, varmt om hjärtat. Här har vi våra sötter och släktbanden genom många generationer är påtagliga.
Vi tror att du som läser boken har någon relation till Högsjö och/eller grannbyarna.
Om du saknar koppling till våra byar så är ändå boken ett dokument över händelser och människor som lämnat spår till eftervärlden.
Vår önskan är att du som läser boken ska fångas av byarnas historia med intressanta händelser, livsöden och människor med nyfikenhet, drivkraft och förmåga att förbättra sin livssituation.
Vi vill tacka alla som bidragit med foton och berättelser till boken. Det har berikat bokens innehåll att människor berättat om sina skolår, uppväxt och andra händelser.
Ett bidrag till bokens tryckning har erhållits från Videfonden.

För beställning se vår hemsida.

måndag 1 januari 2018

Mats Jonsson, Nya Norrland


I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor. I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker.


Omdömen
De självbiografiska seriernas mästare är tillbaka med en episk skildring av resan mellan Norrland och hipsterlivet i Stockholm.
/SMÅLANDSPOSTEN

Det är väldigt träffande, flera gånger skrattar jag högt. Jag är så svag för Mats Jonssons seriepersona med sitt ständiga tidsgnäll och ångestfulla missmod, förstärkt genom ett par alltid lika oroliga ögonbryn.
/ÅSA BECKMAN, DN

Äntligen förklaras Norrlandsfrågan med både pedagogik, humor, satir och allvar.
/Folkbladet

fredag 29 december 2017

Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017


Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättar­glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok Det här är vår tid, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

Recensioner
"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." - Expressen

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." - Dagens Nyheter

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." - SVT Gokväll

" stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" - Göteborgs-Posten

"En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga." - SvD

"Hur som helst slukar jag boken ... Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria." - Aftonbladet

"Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt" - BTJ


Kommande bok av Hans Rosling och Ola Rosling, Factfulness

'This book is my last battle in my life-long mission to fight devastating ignorance, and my final attempt at making an impact on the world. It has been my daily inspiration and joy. In my previous battles I armed myself with huge data sets, beautiful software, an energetic lecturing style and a Swedish bayonet for sword swallowing. It wasn't enough. But I hope that this book will be.'When you ask people simple questions about global trends, they systematically get the answers wrong. How many young women go to school? What's the average life expectancy across the world? What will the global population will be in 2050? Do the majority of people live in rich or poor countries? In Factfulness, Hans Rosling and his two lifelong collaborators, Ola Rosling and Anna Rosling-Ronnlund, show why this happens. Based on a lifetime's work promoting a fact-based worldview, they reveal the ten dramatic instincts, and the key preconceptions, that lead to us consistently misunderstanding how the world really works. Inspiring and revelatory, Factfulness is a book of stories by a late legend, for anyone who wants to really understand the world.


Factfulness utkommer våren 2018.

fredag 22 december 2017

Monica Gullman tipsar om sin bästa skönlitterära böcker

Elin Olofsson, Krokas
En roman som utspelar sig i Krokom 1949, En stark skildring om två kvinnor som var och en bär på en hemlighet.

Torbjörn Flygt, Flyktväg
En gripande berättelse om vad som händer när ett land är i upplösning, och innevånarna gör allt för att överleva

Theodor Kallifatides, Ännu ett liv
Kanske hans sista bok? Han berättar om sin skrivkramp, men så reser han tillbaka till sitt ursprung, Grekland och då lossnar det. Så fint skrivet!

Klas Östergren, I en skog av Sumak
Året är 1970, mycket händer i Sverige och omvärlden, tre ungdomar som driver kring en het sommar och ställer till det för sig.

Anne Swärd, Vera
Året är 1945, en ung flicka på flykt undan krig och fruktansvärda upplevelser, Hamnar i Sverige där hon står brud, hon gifter sig med Ivan Ceder. Och hamnar ur askan i elden.
Så hjärtskärande och gripande läsning!

Anne B Radge, Det finns alltid förlåtelse.
Fjärde boken i succéserien som inleddes med Berlinerpopplarna. En riktig må bra bok, handlar om syskonen som växt upp på gott och ont på Familjegården Neshov i Norge. Genom böckerna får vi följa deras öden i livet, alla har skingrats för vinden men när det gäller finns syskonskapet där och man ställer upp för varandra.
Så bra läsning.

Läs recensionerna genom att klicka på författarens namn.


Så vill jag önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt år.

2017 har varit helt fantastiskt vad gäller bra litteratur.
Så hörs vi igen 2018! Det ska bli spännande att se hur läsåret 2018 kommer att se ut.

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

måndag 11 december 2017

Gabriella Ullberg Westin: Springpojken




Nu kommer Gabriella Ullberg Westins tredje bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall. I Fixaren är temat social engineering - att gärningsmannen genom sin sociala förmåga manipulerar andra att lämna ut känslig information eller begå brott. 

En kylig kväll i mars skjuts en 25-årig man ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka leder förundersökningen och snart riktas intresset mot en vän till offret, som var i närheten när mordet begicks.

Vd-assistenten Amanda Bruse kämpar med att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning. Företaget hon arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp och när en av företagets nyckelpersoner spårlöst försvinner skakas tillvaron om rejält. 

Polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att hantera. Och när Rokka mitt i allt råkar ut för en personlig tragedi står plötsligt hela hans framtid på spel.

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?



Ensamfjäril är Gabriellas debutroman.

Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen får polisen ett larm om att Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats mördad i hemmet. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. När ytterligare ett kallblodigt mord sker anar han att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman. Ju mer han nystar i det som hänt, desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något och aldrig egentligen kände sin fru. 





Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag lever hon i Stockholm med sin familj och är verksam inom kommunikation. På fritiden löptränar hon och har sprungit flera långdistanslopp.

Margareta Rudbo, Småtomtar, Lill-Nisses nya kompisar



Den lilla hustomten Lillnisse bor på landet med sin familj. Han har många vänner bland andra småtomtar. Bästa kompisarna är gårdstomten Ärtan och skogstomten Tickelina. Lillnisse är ängslig och lite rädd för dem han inte känner. Den här boken handlar om ett spännande möte med några bergstomtar och hur han blir kompis med dem.

Margareta Rudbo är från Stöde och det här är den andra boken i hennes serie om småtomtar.

Pelle Svensson, Mannen på barrikaderna


Pelle Svensson formades av sin hårda uppväxt i ett norrländskt arbetarhem. Han blev en tävlingsmänniska. Att vinna var det enda som räknades.

Pelle "Swing" blev tvåfaldig världsmästare i brottning och var obe­segrad i Sverige under 13 är.

Samtidigt med den omänskligt hårda träningen läste han in en jur.kand på rekordtid och lade grunden för en makalös karriär som kändisadvokat med spektakulära brottmål som specialitet, och idrottsledare på internationell nivå.

I boken berättar han om sitt liv och sin karriär. Om hur han själv dopade sig och hur den födde en livslång kamp mot dopning och korruption inom idrotten, om hur han upptäckte att Thomas Quick var en falsk seriemördare, om sin envisa kamp för att få resning för oskyldigt dömda, och om de omskrivna fallen han var inblandad i, som Åmsele­morden, Lindomefallet, bombmannen ...

Han presenterar också övertygande bevisning och motivbild för hur mordet på Olof Palme gick till.

Men det tuffa tempot hade ett pris. Hård kritik från kollegor och ett skoningslöst mediedrev, tillsammans med alkoholmissbruk, ledde fram till en total kollaps 1994.

Det tog flera år för Pelle Svensson att resa sig, men han är nu nykter sedan 14 år. I vår fyller han 75 år och nu avslutar han karriären för att helt ägna sig åt familjen.



Pelle Svensson pratade om sin bok i TV4 Morgonheterna den 21 december. Se ett klipp här.


Monica Gullman har läst boken
Uppväxten var hård och krävande med en far som ofta tog till knytnävarna i sin uppfostran. Men en vacker, varm och kärleksfull mor som skyddade pojken så gott hon kunde. En farfar som lärde Pelle och syskonen att leva vildmarksliv, att plocka bär och svamp, fiska och när de blev lite äldre jaga. Pelle sköt sin första älg när han var 17 år. Detta är något som följt honom hela livet, närheten till naturen.

Vid 11 års ålder ville fadern att Pelle skulle lära sig boxas, ”en Svensson förlorar aldrig ett slagsmål”, var budskapet.


Men boxningsklubben visade sig vara en brottningsklubb. Pelle provade på och blev fast, han tog sitt första nacksving och slängde kamraten i mattan. Efteråt sa tränaren, den pojken kan bli nåt. Vilket han också blev, en av Sveriges bästa brottare genom tiderna, 2 VM titlar, 3 EM, 1 OS ett stort antal bronsmedaljer, 27 SM och 6 Nordiska mästerskap. Obesegrad i Sverige tretton år i följd och slutade tävla vid 29 års ålder.

Allt detta samtidigt som han läste in en fil.mag och på det en jur.kand examen. Hur orkade han? Men motgångarna fanns också. Mediedrevet, kritiken från kollegor och det tuffa tempot. Han berättar väldigt öppet i boken om sin egen doping som höll på att knäcka honom innan han tog sig ur beroendet. Han är nu nykter sedan 14 år.

Palmemordet berör han i ett kapitel och hans syn på vad som hände. Rättsskandalen Thomas Quick ägnar han ett annat kapitel och även de fall han varit inblandad i som Ånselemorden,  Lindomefallet, osv.

Ett kapitel handlar om hans tro och hans möten med Gud, något som räddat hans liv vid ett flertal tillfällen.

En mycket stark läsning jag blir så berörd, en bladvändare. Vissa avsnitt är nästan som en spännande thriller och så välskriven.

Mina slutord; Att stå på barrikaderna är ett ensamt liv. Att våga stå för det man tror på och kämpa till sista blodsdroppen för ett rättvist samhälle. Att vara besvärlig och att aldrig ge sig tar kraft och energi, att värna om den lilla människan är Pelle Svensson, brottaren och brottmålsadvokaten i ett nötskal.

Pelle, din bok är en riktig läsupplevelse. Tack för att jag fick läsa den.

Jag önskar dig lycka till med resten av ditt liv när du nu som 74-åring går i pension för att ägna din tid åt din familj. Din högt älskade hustru, Pia som stått vid din sida i 35 år i med och motgång, dina barn och dina fina barnbarn.

Monica Gullman
Akademibokhandeln Vängåvan