tisdag 18 april 2017

Monica Gullman har läst tre av vårens böcker



Jo Nesbö, Törst
Äntligen är Harry Hole tillbaka, Norges bäste kriminalkommissarie. Han arbetar sedan tre år tillbaka som föreläsare på Polishögskolan i Oslo. I  boken är han dock tillbaka i sin roll hos Polisen, om än motvilligt ska han hjälpa sina kollegor med ett synnerligen otäckt brott. Man fruktar att en vampyrist är i farten, en seriemördare? De döda töms på blod på ett väldigt makabert sätt. Harry gör allt han kan men har också problem med sina egna demoner som ger honom mardrömmar.

Nesbö är en av världens främste kriminalförfattare, hans böcker har sålts i över 20 miljoner ex och översatts till 30 språk. Törst är hans elfte roman om Harry Hole.

584 sidor sträckläsning, Bara Nesbö kan skriva så. 4/5 i betyg

Roslund & Thunberg, En bror att dö för.
En fristående fortsättning på, Björndansen som finns i pocket.
Leo muckar från fängelset, utanför väntar fadern Ivan, alkoholisten, hustrumisshandlaren som slagit ihjäl sin hustru om inte Leo 14 år gått emellan. I en annan bil sitter modern och mellanbrodern Felix. Lillebror Vincent är inte med till Leos besvikelse.
Bröderna har alla tre suttit i fängelse för bankrån. Kriminalkommissarie John Broncks satte dit dem.
Nu är Leo ute efter hämnd och samtidigt begå århundradets brott, med en plan så genialt utstuderad men Leo vill ha sina bröder med sig.
Han mor vädjar, vad du än gör och planerar att göra, dra inte in dina bröder.
John Broncks har också en bror, en bror han inte har kontakt med och inte pratar om men som han har en skuld till. Så drar handlingen igång, en bok om brödraskap. Hat och kärlek bröder emellan. Hur man präglas av att haft en trasig uppväxt.

En bok så stark att man håller andan när man plöjer sida för sida. Hjärtskärande läsning.
Med den tydliga regeln ringande i huvudet, drar du in min bror drar jag in din.
5/5 i betyg

Robert Harris, Konklaven
Den intelligenta thrillerns mästare brukar han omnämnas som.
En ny påve ska utses och det måste gå fort. 118 kardinalen från hela världen samlas för att rösta om vem som ska bli den universella kyrkans nye överhuvud.
Dörrarna till Sixtinska kapellet låses och ingen kommer ut förrän en ny påve har utsetts.
Det drar ut på tiden och den katolska världen håller andan.
När den vita röken stiger mot skyn är valet klart men det är bara svart rök som kommer och omvärlden undrar varför?
Favoriterna faller ifrån en efter en, obekväma sanningar kommer upp till ytan.
En bok om makt, korruption svek och skenhelighet.

Så lysande och spännande skrivet av Robert Harris, en riktig nagelbitare. 4/5 i betyg

Detta är några av vårnyheterna
Monica, Vängåvans kulturtant


fredag 7 april 2017

Camilla Läckberg, Häxan






Häxan är den tionde delen i den omåttligt populära Fjällbackaserien som älskas världen över. Än en gång får vi följa författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström i deras kamp för att hitta svaren på ondskans mysterier.

När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.

Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.

Camilla Läckberg, född 1974, är uppvuxen i Fjällbacka men bor numera i Stockholm. Hon debuterade år 2003 med kriminalromanen Isprinsessan, som lovordades i pressen och snabbt fann en stor läsekrets. Men det verkliga genombrottet kom med hennes tredje bok, Stenhuggaren, som 2005 nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa författare, och hennes böcker har sålt i 20 miljoner exemplar i nära 60 länder. Häxan är den tionde delen i succéserien om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck.

Camilla har även gett ut jubileumsboken Snöstorm och Mandeldoft, två kokböcker och sex barnböcker om Super-Charlie

måndag 3 april 2017

Kempe, Palen, Rickheden, Sundsvalls spårvägar - en resa genom träriket




När Sundsvalls spårvägar invigdes den 18 januari 1911, avslutades den nybyggnation av elektriska spårvägar i Sverige som inleddes i Stockholm 10 år tidigare. Under den här perioden hade 13 svenska städer fått det för den tiden modernaste trafikmedlet.

Linjen mellan Kubikenbord och Ortviken lades ned 1949 och tre år senare var det Skönviksbanans tur att ställa in trafiken.

Sundsvall blev den sista staden i Sverige att inviga elektriska spårvägar och nu när denna bok publiceras blir den också den sista att få sin egen spårvägshistoria nedtecknad.

Modell av spårvagn

Nu är det åter aktuellt för flera mellanstora städer att återuppta spårvägstrafik. Vi kanske får se spårvagnar även i Sundsvall i framtiden?



Sofia Weiss, Livia och förändringarnas vindar

Sofia Weiss

Vi har flyttat! Och jag kan räkna upp hur många saker som helst som gör att mitt liv nu är pest och pina. Några exempel:

1. Jag bor nu för långt bort från Kajsa, min BFF, best friends forever (och hon är jätteledsen och jag har klantat till det).
2. Jag måste dela rum med Love, min lillebror på fyra år (som vaknar klockan 6 varje morgon och vill leka).
3. Istället för att det tar mig fem minuter att gå till skolan får jag cykla åtta kvarter (men det är punka på cykeln och pappa vägrar laga den).
4. I vår trappuppgång (som stinker sopor) bor en Anders Grå. Jag misstänker starkt att han är en brottsling…
5. Dessutom bor här en filmstjärna (som verkar jätterädd).
Vad ska jag göra?!

Sofia Weiss är barnbibliotekarie på Sundsvalls Bibliotek och det här är hennes andra bok

måndag 27 mars 2017

Carl Jan Granqvist, m fl, Det svenska Måltidsundret


Från gastronomiskt u-land till världstopp

Svensk mat och gastronomi har de senaste decennierna utvecklas på ett sätt som gjort Sverige till ett av världens absolut främsta måltidsländer. Men för inte så länge sedan kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. När vår franske importkung Karl XIV Johan anlände i början av 1800-talet mötte han ett bondfolk som åt en obeskrivligt hopkok ur kökets enda gryta. Hundra år senare hade vi fått järnspisar, hotell och restauranger, men efter ett skakigt halvsekel av restriktioner, ransoneringar och två världskrig låg matkulturen åter i träda. Under 1960-talets högkonjunktur började intresset sakta växa, och måltiden utvecklades från ett intagande av födoämnen till en allt mer spännande upplevelse. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Hur kunde det gå så fort?

Idén med denna bok är att mer detaljerat beskriva set svenska måltidsundret framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de nutida skeenden som bidragit till vår nyvunna internationella anseende.

Författare är Carl Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen.

onsdag 22 mars 2017

Paula Hawkins, I djupt vatten


Författaren till bästsäljarsuccén Kvinnan på tåget är tillbaka med en ny psykologisk thriller, I djupt vatten.


Utgivningsdatum på svenska 2017-05-15 och på engelska 2017-05-05

Med samma driv som fängslade miljontals läsare världen över i Kvinnan på tåget har Paula Hawkins nu skrivit en ny gastkramande och mångfacetterad psykologisk thriller. En ensamstående mamma och en tonårsflicka hittas döda på botten av en flod med bara några veckors mellanrum. I utredningen av dödsfallen grävs en mycket komplicerad historia fram.

Paula Hawkins visar återigen i sin nya roman prov på imponerande insikter om mänskliga drifter och minnets bedräglighet. I den nya spänningsromanen I djupt vatten sjunker vi ner i det mänskliga psyket och får ta del av hur det förflutna slänger spöklika ekon in i nuet och framtiden.

Sagt om Kvinnan på tåget:
"Fruktansvärt bra!" - Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"En tät och gåshudsframkallande roman." - Tara Moshizi, Elle

"Hitchcock-klass" - Jan Gradvall, DI Weekend

"Fascinerande, nervkittlande och betvingande - försök sluta läsa om du kan." - Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Man upptäcker inte att det är en thriller trota att man springer och låser dörren och tittar under sängen"
/Bokhandlarn Bergström

tisdag 21 mars 2017

Jo Nesbø, Törst


En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Jo Nesbø har skrivit elva böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013. Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge.

Läs mer om Jo Nesbøs planer för sin plågade karaktär Harry Hole här.

Monica Gullman har läst två böcker




Theodor Kallifatides, Ännu ett liv, 137 sidor skrivna med stor vånda.
Han  känner att lusten att skriva finns men orden är borta.
Han säger upp sin skrivarlya dit han gått år efter åt. Kokat sitt kaffe, satt sig vid sin skrivmaskin, skrivit sina böcker: Ett 30 tal har det blivit.
Vad ska han göra nu? Livet blir tomt och innehållslöst.
Någonstans finns ju orden?
Han bestämmer sig för att resa till Grekland med sin älskade hustru Gunilla som han levt tillsammans med i nästan 50 år och där kommer orden!
Så det blir en filosofisk skrift om minnet, språket, kärleken och döden.
Jag kan ju bara hoppas att det blir fler böcker av denne författare som levt i Sverige så många år, men är en grek i hjärtat.

Ändå känns  det  som att detta är  hans sista bok. Jag vill tacka honom för alla fantastiska kärleksromaner han skrivit genom åren. Ingen kan skriva om kärlek som Theodor Kallifatides





Ibland kan jag läsa en roman av en debutant, som blir en riktig bladvändare. Språket, handlingen, karaktärerna,  ja allt. Sådan är Erika Olofsson Liljedahls bok, Någonstans brister himlen.

Bara den vackra titeln gör att man blir nyfiken på innehållet. Bohuslän, sent 1920 tal, ett  litet fiskarsamhälle. 13-årige Elis hjälper sin far med fisket och försäljningen av det de får upp i sina nät. Fadern är en hård och kall människa, modern är mjuk och kärleksfull. När storasyster Signe en dag försvinner från hemmet avslöjas en mörk familjehemlighet och Elis värld  rämnar. Elis ger sig ut på en resa, han vill hitta Signe och övertala henne att komma med hem. Men också få svar varför hon försvann? En resa som också kommer att förändra honom som människa och han tar de första stegen in i vuxenvärlden. 

En imponerande debutroman, så välskriven och känslofull.

Erik Olofsson Liljedahl kombinerar sitt skrivande med arbetet som bibliotekarie.

Monica Vängåvans Kulturtant

tisdag 14 mars 2017

Mai-Lis Hellénius, Livsviktigt

Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid livsstilsmottagningen på hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Hon forskar och undervisar om hälsa både i Sverige och utomlands. En bok om livsstilens betydelse för vår hälsa som vilar på vetenskaplig grund. Fri från pekpinnar och "inte göra listor" och att det aldrig är för sent att ändra livsstil.


Recension från Monica Gullman
Vi svenskar tränar mycket men vi är också ett av världens mest stillasittande folk. Våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Det går att ändra dåliga vanor till bra vanor även om det tar tid och kanske känns motigt. Det är också viktigt att det finns tid för återhämtning. Mai-Lis ger oss tips på mat som är bra för oss, t ex medelhavsmaten som ger oss mycket energi. Allt detta och mycket mer finns det att läsa om i boken.

Välkommen in i mitt kök skriver Mai-Lis. Maten är en central del i våra liv och betyder samvaro, traditioner och glädje i livet. Så följer 60 sidor med härliga och inspirerande recept att tillaga.

Det är inte den första boken på detta tema men absolut en bok i en klass för sig. Den bästa jag läst och jag  har läst de flesta av dem.


Hon ger också tips på några andra böcker:

Smygträning för stillasittare av Britta Balkfors och Jenny Kroon.
Tio tankar om tid av Bodil Jönsson. "Dygnet har bara 24 timmar men hur tar vi tillvara på dessa", skriver Bodil Jönsson väldigt klokt om.

Monica, Vängåvans kulturtant

måndag 6 mars 2017

Birgitta Ohlsson, Duktiga flickors revansch

"Prestationsprinsessor", "duktiga flickor". Samhällets syn på högpresterande kvinnor skevar. Vi har bland annat hört röster som menar att kvinnor ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själva, men är det verkligen rätt väg att gå? I själva verket har vi mycket att lära av den duktiga flickan. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Nu tar Birgitta Ohlsson revansch för den duktiga flickan. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar hon att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.


Liberalernas starka kvinna, Birgitta Ohlsson, om striden i höstas: "Det var tufft"

Att vara duktig flicka har tagit henne till det politiska toppskiktet. Men det har kostat också, hela livet. När hon var liten och placerades mellan de stökiga pojkarna i klassrummet, när hon som stridbar riksdagsledamot kallades till upptuktningsmöte hos en högt uppsatt manlig politiker.

Men värst var krisen i höstas.

I sin nya bok berättar Birgitta Ohlsson om mobbningsmötena och utfrysningen när hon gick emot partiledningen - smällen var så hård att hon fortfarande överväger att lämna politiken.

– Det som hände gav mig en oväntad möjlighet att tänka till "vad vill jag göra med mitt liv?"

I den här boken går Birgitta Ohlsson ut med ett personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna, och visar vilken kraft och frihet som kommer med att vara "duktig".


Recensioner

Svenska Dagbladet
Birgitta Ohlsson hyllar utifrån sin självbiografi den befriande drivkraft och energi som finns i viljan till att vara duktig. Det är smart och peppande, men också på gränsen till floskulöst, tycker Lina Kalmteg i sin recension i Svenska Dagbladet, läs hela recensionen här.

Expressen
Läs Malin Roos recension i Expressen här.


Dagens Nyheter
"Leve de duktiga flickorna - Redan första sidan i mitt exemplar Birgitta Ohlssons nya bok är randig av understrykningar. Så fortsätter det i nästan hela boken... Boken är en sorgsen och ilsken exposé över en gestalt som än i denna dag blir förbisedd, hånad, bortgift, fysiskt angripen, omsprungen i karriären och i skolan använd som buffert mellan stökiga pojkar - därav den vidriga beteckningen "kuddflickor". Vi sviker de duktiga, snälla och tysta flickorna."

Aftonbladet
"Birgitta Ohlsson är både Pippi och Annika." Läs Göran Greiders recension i Aftonbladet här.


Göteborgsposten
"Vad händer om duktiga flickor blir olydiga?". Läs Bella Stenbergs recension i Göteborgsposten, här.

tisdag 28 februari 2017

Mattias Leivinger och Johannes Pinter, De mörkermärkta

Mattias Leivinger (t.v.) och Johannes Pinter (t.h.)

I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden.

När poliskommissarie Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp.

Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv.

Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.

Några frågor till författarna,

Hur träffades ni?
Mattias Leivinger: Vi debuterade samma år, 2014. Jag såg Johannes inlägg på Debutantbloggen och tyckte det var bra och matnyttiga saker. Skrev ett ”beundrarmail” och då upptäckte vi raskt att vi bara bodde några hundra meter från varandra.

Johannes Pinter: Dessutom höll vi bägge till på Gotland på somrarna, också där i omedelbar närhet! Vi träffades första gången i Lickershamn och pratade erfarenheter av att skriva, om böcker och film. Där startade alltsammans.

Hur går det till när ni skriver tillsammans?
Mattias Leivinger: Först sitter vi och jobbar fram hela historien, verkligen grottar ner oss i karaktärsutvecklingar och dramatiska händelseförlopp. Det är vår kreativa motor och en riktigt kul del av processen. Så småningom punktar vi ner allting i detaljerade synopsis. Det är viktigt att förloppen finns där svart på vitt eftersom vi är två som skriver. Man kan inte dra iväg fullt så fritt som när man skriver själv.

Johannes Pinter: Därefter delar vi upp de olika karaktärslinjerna, jag skriver vissa och Mattias skriver andra. Efter första genomskrivningen läser vi varandras kapitel och kommenterar och skriver om. Efter det byter vi och putsar varandras texter. På så sätt har vi sandpapprat ner eventuella avstickande egenheter i prosan, och skapat en stilmässig och tematisk helhet.

Vad gör ni när ni inte skriver?
Mattias Leivinger: Jag är samtalsterapeut och bibliotekarie. Bägge yrken handlar på sina sätt om berättande, i ena fallet i böckernas form, i den andra om våra inre liv. Skrivandet är ett ständigt inkännande samtal med olika karaktärer. Att kunna kliva in i och identifiera sig med olika människor, höra dem, känna dem, förstå deras olika sidor – där finns det mycket som jag tar med mig in i skrivandet från mina drygt 15 år som professionell samtalare.

Johannes Pinter: Jag har sysslat med växelbruk inom den svenska filmbranschen, varvat regisserande och filmmanusskrivande med redigerande och trailerklippande. Just nu kan jag dock högprioritera det skönlitterära skrivandet efter en rätt lukrativ bostadsaffär.

Vill ni nämna något om tidigare böcker?
Mattias Leivinger: Min första bok heter När livet djupnar (Heron förlag, 2009) om existentiella perspektiv inom psykologin. Min skönlitterära debut Freudland (Hoi förlag, 2014) är en surrealistisk äventyrsberättelse med stänk av svart humor och handlar om maktgalna psykologers envisa kamp mot varandra.

Johannes Pinter: På min hemsida finns en komplett lista på mitt författande. Men kort sagt så kan jag nämna två skräckromaner: nordiska väsen-fyllda Vackra kyrkor jag besökt och vampyrboken 1007, samt barn-spökboken Lille Gasten och den stora spökdagen. Dessutom har jag skrivit en massa noveller inom den väldigt vida benämningen fantastik (med allt från magisk realism till tuffare skräck). Med dessa har jag blivit publicerad i ett tjugotal amerikanska och svenska antologier.  

Var har ni era rötter?
Mattias Leivinger: Jag är född i Finspång, uppvuxen i Linköping. Efter studier i Uppsala kom jag till Stockholm där jag har bott i snart 20 år.

Johannes Pinter: Jag är född och uppvuxen i Södertälje. Blev Stockholmare när jag träffade min blivande fru.