måndag 26 september 2016

Bruce Springsteen, Born to run


"Att skriva om sig själv är märkligt ... Men i ett sådant här projekt har författaren avgett ett enda löfte, och det är att visa läsaren sitt inre. På de här sidorna har jag försökt göra det."
/Bruce Springsteen

År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhållningen på Super Bowl. Upplevelsen var så omvälvande att Bruce bestämde sig för att skriva om den. Det var så denna personliga självbiografi tog sin början.

Under de senaste sju åren har Bruce Springsteen i hemlighet ägnat sig åt att skriva berättelsen om sitt liv och bjuder här på samma ärlighet, humor och originalitet som utmärker hans låtar.
Han beskriver den katolska uppväxten i Freehold i New Jersey, som väckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show. Här skildrar han på ett levande sätt sin drivkraft att bli musiker, sina tidiga år som barbandskung i Asbury Park och E ­Street Bands tillkomst. Med stor öppenhet berättar han för första gången om de personliga motgångar som inspirerat hans främsta verk, och visar varför låten Born to Run har en djupare innebörd än de flesta känner till.

Born to Run är en ögonöppnare för alla som någonsin gillat Bruce Springsteen, men boken är
mer än en legendarisk rockstjärnas memoarer. Det är en bok för knegare och drömmare, älskare och ensamvargar, konstnärer, galningar och alla som någonsin velat döpas i det heliga vatten vi kallar rocknroll. Sällan har en artist berättat sin historia med en sådan kraft och spännvidd. I likhet med hans låtar­ - Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, för att nämna några - är Bruce Springsteens självbiografi skriven med en unik låtskrivares poetiska skärpa och en reflekterande människas livserfarenhet.

Bruce Springsteen slog igenom 1975 med albumet Born to Run. Han har blivit invald i Rock
and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame och New Jersey Hall of Fame. Han har till delats tjugo Grammy Award, en Oscar och Kennedy Center Honors. Han bor i New Jersey med sin familj.

Elena Ferrante, Hennes nya namn





Del två i Elena Ferrantes romansvit om de båda barndomsvännerna Lila och Elena tar vid där den första delen slutade. Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följde för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn få den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.


Elena Ferrante är en pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Ferrante debuterade 1992, och har sedan dess skrivit ett 10-tal böcker, som har översatts till många olika språk. Hon fick ett internationellt genombrott med Min fantastiska väninna, som nu har kommit i del 2, Hennes nya namn.


Hon har fått lysande recensioner i anglosaxisk press och t.o.m. ansetts vara den första italienska författaren på decennier som vore värdig ett Nobelpris.

"Att äntligen få läsa en roman som uppgraderar väninnerelationen och ger den dess rättmätiga plats är därför otroligt upplyftande."
/Dagens Nyheter

torsdag 8 september 2016

Monica Gullman recenserar fyra av höstens nya böcker

Jussi Adler Olsen, Washingtondekretet
Debuterade 1997 och har skrivit många böcker. Han är en av Europas mest uppmärksammade kriminalförfattare och har fått många litterära priser.

Washingtondekretet är en fristående politisk thriller. När Bruce Jansen firar den historiska valsegern som världens mäktigaste man (USA:s president) blir hans höggravida hustru skjuten till döds. När den förbittrade Jansen senare svär presidenteden lägger han fram en kontroversiell förordning, Washingtondekretet.

Helvetet bryter loss i USA. Alla vapen i landet ska omhändertas. Militären gör tillslag överallt. Fängelserna öppnas, alla interner som inte begått mord släpps ut för att städa upp i landet, förhindra stölder inbrott och stoppa narkotikaflödet. Alla interner som begått mord och andra övergrepp och sitter i dödsceller avrättas på löpande band. Gränserna stängs och USA blir ett slutet land. Situationen eskalerar och snart hotar inbördeskrig. Doggie Rogers arbetar i Vita Huset och det är hennes pappa som indirekt anklagas för mordet på Jansens hustru. Han sitter i dödscell och hans dagar är räknade, avrättningen närmar sig. Hon kämpar för att avslöja komplotten bakom mordet och rädda sin pappa och blir då USA:s mest jagade person.

En thriller så rafflande och spännande men också skrämmande. 630 sidor bladvändare, som får 5/5 i betyg av mig. Boken är också med i Låna &Läs 2016/17

Anne Enright, Den gröna vägen.
2007 fick hon Bookerpriset för sin roman, Sammankomsten, Bookerpriset är ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.

Den gröna vägen är ett familjedrama, som utspelar sig i en liten stad vid den irländska atlantkusten. Rosaleen Madigan är mamma till fyra barn två pojkar och två flickor. Mammarollen är inget hon vårdar vilket barnen får växa upp med, när något går emot stänger hon in sig i sovrummet i veckor och barnen får tassa på tå för att inte störa. Så får man som läsare följa barnen på deras resa genom livet. När Rosaleen fyllt 70 bestämmer hon sig för att sälja huset, hon bjuder hem sina nu vuxna barn för ett sista julfirande i det stora förfallna och dragiga huset. De kommer om än motvilligt och naturligtvis kommer gamla oförrätter upp till ytan.

En bok med humor, egoism och medkänsla men också en bok om kärlek och starka familjeband. Jag är väldigt förtjust i böcker om Irland, dess natur och de irländska folket. Den får 5/5 i betyg av mig. Boken är också med i Låna & Läs 2016/17

Nina George, Den lilla bokhandeln i Paris.
Nina George är en tysk författare, som har skrivit 26 romaner. Hon skriver också deckare under pseudonym som utspelar sig i Provence. Den lilla bokhandeln i Paris är hennes första riktigt stora bästsäljare och har översatts till 30 språk.

Boken utspelar sig i litteraturens värld som också är min värld. Den gick rätt in i hjärtat, en riktig pärla, förtrollande och rörande om hur ordens makt kan läka ett brustet hjärta. Monsieur Perdu säljer böcker från sin flytande pråm belägen vid floden Seine. Hans stora kärlek försvann för 30 år sedan, hans sorg har varit stor. Så hittar han ett brev i en byrålåda. Han kapar trossen på pråmen och ger sig iväg på en resa till södra Frankrike.i sin älskades spår. Med sig på resan har han sin granne, en ung författare, med skrivkramp. En kärlekskrank kock ansluter under resans gång. Det vackra franska landskapet beskrivs som en lisa för själen, den goda maten som kocken lagar får det att vattnas i munnen, (recepten finns i slutet av boken). Resan blir ett riktigt äventyr och litteraturen följer som en röd tråd genom boken.

Den får 5/5 av mig i betyg för mysfaktorn och och kärleken till litteraturen förstås. Läs och njut! Den är med i Låna & Läs 2016/17

Erik Lewin, Operation Saif.

Erik Lewin har 25 års erfarenhet av underrättelse- och säkerhetsarbete. Han har arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanösten och Centralasien. Scenariot i Operation Saif är en skrämmande läsning som i och för sig är en fiction men skulle kanske kunna bli verklig om man reflekterar över hur organiserad terrorism är utbredd i dagens samhälle i hela vår värld.

Alla muslimska ledare har tröttnat på att pressas, splittras och utnyttjas. Vid ett möte i Doha Qatar bestämmer de sig via en mycket karismatisk ledare att visa västvärlden vad som händer när de står enade. Utvalda muslimska unga män kommer som flyktingar till länder i Europa. Deras uppgift är att anpassa sig, lära sig språket, inte dra uppmärksamhet till sig utan uppföra sig exemplariskt. Så på ett förutbestämt datum slår de till mot flygplatser, regeringsbyggnader, ambassader, tunnelbanor och vid stora folksamlingar i hela Europa. Katastrofen blir förödande, hur kunde detta ske? Så otroligt organiserat! Och detta är bara början.

En otäck och skrämmande bok så välskriven av en man som är väldigt insatt i ämnet.
Den får 4/5 i betyg av mig

Monica/ Vängåvans kulturtant

torsdag 25 augusti 2016

Lennart Nordin, Hörde jag rätt, frågar Thure





En lättläst och rolig berättelse om Thure Jonsson, som växer upp i Småland på 40-talet och har en hel del medfödda egenheter som följer honom i livet. Thure hade inte så mycket på fötterna, förutom småsår och lera förstås, när han växte upp i ett fattigt torp några mil utanför Växjö. Hans uppväxt och fortsatta liv är kantat av ett antal oväntade och slumpmässiga händelser som gör att han, när han närmar sig ålderdomen är mångmiljonär. Följ Thures smått osannolika resa genom livet och hans möten med kärleken, sorgen, lagens långa arm och smaken av hämndens ljuva sötma. Skulle du känna igen dig själv eller någon annan som gestaltats i boken, så är det helt och hållet ett bevis på "slumpens" fullkomlighet.


Lennart Nordin är Sundsvallssonen som numera även kan kalla sig författare. Hans första bok Slumpen, Bosses bästa vän utkom 2014.

tisdag 23 augusti 2016

Sanna Juhlin och Sofia Weiss, Barnböcker



Sanna Juhlin
Morrison och hamsterjakten
Morrison är en lat katt som bor hos familjen Kredda. Han älskar att bli kliad på magen och vill gärna ha grädde och god ost. Han är kung, anser han. Men så kommer en hamster till familjen som får namnet Kungen.

Galna saker sker när Morrisons tillvaro ställs på ända och han inte längre är det enda husdjuret hos familjen. Hur ska det gå för det omaka paret Morrison och Kungen?

Morrison och hamsterjakten är en rolig, fyndig och fin bilderbok ur en katts – eller varför inte ett barns – perspektiv. Både barn och vuxna har glädje av den här boken.

Mimmi Tollerup illustrerar på ett fantasifullt och härligt sätt.
Första delen i en planerad serie bilderböcker om katten Morrison. Ålder 3–6 år.

Hemliga trean och blåbärsmysteriet
Ny detektivserie, illustrerad i färg! Vardagsspännande mysterier löses av kluriga tvillingar.

I den nya detektivklubben Hemliga trean får vi lära känna tvillingarna Fanny och Felix, deras halvvuxne, detektivtokige farbror Charlie och hans lata hund Taggen när de löser mysterier i hyreshuset på Skogsvägen 3.

Deras första mysterium handlar om försvunna blåbär. Metodiskt undersöker de motiv och misstänkta, kollar upp alibi och lämnar inget åt slumpen. Som små Sherlock Holmes knyter de samman ledtrådarna och löser fallet.

En spännande och lättsam barndeckare, där läsaren får möta personer med olika bakgrund och olika förutsättningar i samhället. Fungerar både som högläsning och för de som redan kan läsa själva.

JOHANNA KRISTIANSSON har illustrerat boken. Hon jobbar med barnböcker, läromedelsillustrationer, barnserier, korsord och pyssel.


Sofia Weiss från Sundsvall, debuterar med sin barnbok, Mamman som slutade sjunga

Sofia Weiss

Har du någon gång varit jätteledsen men känt att du inte haft någon att prata med? Precis så blir det för Amelia …

– Jag har fått en tupp i halsen, säger mamma den där morgonen när hon plötsligt inte kan sjunga. Amelia tittar efter i mammas mun men ser ingen tupp. Ändå är något väldigt annorlunda med mamma. Amelia kan inte förstå vad som händer – varken med mamma eller med henne själv – men allt eftersom mamma förvandlas, är det som Amelia också blir någon annan. Något som visar sig sätta vänskapen med bästisen Millan på spel.

Mamman som slutade sjunga vänder sig till läsare från 6 år och skildrar en vuxen familjemedlems depression ur ett barnperspektiv

måndag 22 augusti 2016

Olle Håkansson, Wayne går på Casino


Han pendlar mellan melankoli och energi. Han lyssnar på Moody Blues och funderar över livet. Dagarna tillbringar han i Sundsvalls polishus som en av de mest erfarna utredarna. Möt Wayne Lundberg, hans ständige vapendragare Stefan Ekstam och deras gemensamma bekymmer med de olaglydiga. En av stadens medborgare ur det lägre samhällsskiktet försvinner spårlöst på ett märkligt sätt. Strax därefter en till. Är det olyckshändelser som sammanfaller i tiden eller är det något annat som ligger bakom? Förutom Wayne Lundberg och Stefan Ekstam möter du många andra figurer såsom en länspolismästare med lätt hybris, en humoristisk grekisk kock, en man som kan tala med hundar, en kortväxt låsspecialist och en portugisisk Fado-fantast. I boken finns också haikudiktning, flygmissöden, en öronoperation och ovälkomna ångestvargar. Låt historien ta sin början..

Olle Håkansson debuterar här som deckarförfattare. Han är uppväxt i Haga, Sundsvall, och har hämtat de flesta av bokens miljöer från staden. Att skriva har alltid varit ett stort intresse hos honom. Vanligtvis har det resulterat i kortare betraktelse och kåserier varav några är publicerade i Sundsvalls Tidning och Skönsbergsboken.

Katarina Vikström, Ömtåligt gods


”Slå mig inte, ber han och skyler ansiktet med handen. Jag kommer av mig helt. Inte hade jag tänkt slå. Jag ville bara hinna i fatt honom och fråga varför han brukar uppehålla sig i vårt uthus. I smyg. Och varför han klättrar omkring på taken.”


Katarina Vikström föddes 1962 och växte upp i en liten norrbottensby utanför Luleå. Hon hade jobbat inom psykiatrin, som badmästare och som träningsinstruktör innan skrivintresset ledde fram till journalistutbildningen. Sedan början av 2000-talet arbetar hon som journalist och krönikör på Sundsvalls Tidning, där merparten av texterna i Ömtåligt gods har varit publicerade.

Krönikorna är ofta personliga och vardagsnära betraktelser som handlar om hur livet kan te sig med små och stora barn, barnbarn och åldrande föräldrar, varav den ena har drabbats av en Alzheimers sjukdom. I brev och läsarmejl brukar texterna beskrivas som tankeväckande, underhållande och djupt mänskliga.

Eva Swedenmark, Om ni inte börjar leva gör jag slut


Livet måste fortsätta levas i alla åldrar. Det inser den kvinnokvartett 60+ som Eva Swedenmark skildrar i sin nya roman. De fyra vännerna slutar göra vad omgivningen förväntar sig. I stället väljer de vänskap och äventyr när de ger sig ut på en livsresa i jakt på sina hemliga drömmar.

Vännerna Garbo, Pamela, Anita och Ingalill ältade besvikelser och sjukdomar. Tills Garbo en dag får nog och utmanar sina vänner.

Det blir startpunkten för dem alla att våga berätta vad de vill ha ut av livet. Deras uppriktighet leder dem till spännande färder i Stockholms skärgård, möten på den franska Rivieran och ger dem en oväntad förmögenhet. Framför allt vinner de livsvilja, lust och vilja att ta itu med ouppklarade relationer.

Här är romanen som på ett lustfyllt sätt tar tag i den stora frågan om hur kvinnor 60+ idag lever och förväntas leva sina liv. Den generation som gjorde revolt vägrar att hamna i åldersfällan, ändå är det så lätt att fastna i fördomarna om hur kvinnor 60+ ska leva sina liv, menar författaren Eva Swedenmark som med sin inspirerande roman vill ge lust att leva fullt ut med förverkligande av drömmar om att resa, skriva och älska oberoende av ålder.

Eva Swedenmark är författare till ett trettiotal böcker i olika genrer som feel-good och spänningsromaner. Mycket uppskattade är feelgood-romanerna i den populära Bärserien som började med Smultron och svek och avslutades med Lingon och Lust, skrivna tillsammans med Annica Wennström.

Sagt om boken:

"Humörhöjande mappie-lit, Eva Swedenmark, den felande länken mellan Catharina Ingelman-Sundberg och Fay Weldon slår ett slag för skrattrynkorna." Jenny Lindh i M-magasin

"... historien blir både händelserik, dråplig och framför allt rolig. Jag hoppas att många läser och, oavsett ålder, väljer att kasta loss på livets lite roligare bana lite oftare." Annelie Henrysson i Blekinge Läns tidning

Det blir lite av äventyrsbok över första halvan. Men roligt och fantasifullt blir det, inte minst när gänget är ute för att hämnas och rentav tar i för mycket - det är inte lätt att vara nybliven amatörskurk när man är över sextio. Andra halvan ger mig den större behållningen: här sluter damerna cirklar, reparerar det som gick fel för länge sedan, avslöjar djupa hemligheter, och det blir varmt och gripande. Susanne Holmlund i Gefle dagblad

"Bara för att man knallat en bit över medelåldern behöver man inte bli osynlig där man står på randen till ättestupan. Även en äldre dam kan vara snygg, efterfrågad och sexig. Och hon har rätt att leva ut det hon känner. Jag kände mig så jäkla positiv efter att ha läst ut boken det gick faktiskt rätt snabbt att jag förväxlade känslan med lycka. Jag tror jag tar och läser boken en gång till!" Lena Jeppsson i DAST magazine

"Jag måste ändå säga att jag inte läst något som liknar den här boken. Den är äventyrlig, lite galen och den går utanför normerna men det är också en vacker berättelse om vänskap och om kärlek. Och om hämnd, besvikelse och allt det där som inte hände i livet. Jag älskade den här boken. Betyg 4,5/5" Boktjuven

Katarina Mannheimer Ahlström, Dit hjärtat längtar


 Denna bok handlar om självkännedom och om resan tillbaka till oss själva, till den sanna grundpersonligheten som gömmer sig bakom egot. Utgångsläget är att personlig och andlig utveckling sker genom att vi lär känna våra känslor, vårt ego och dess strategier. Boken riktar sig till den som gör, eller vill göra, ett psykologiskt och andligt arbete med sig själv. Den kan ses lite som en resehandbok där Katarina själv har besökt alla platser.”Dit hjärtat längtar” är en bok jag längtat efter. Ett andligt och psykologiskt smörgåsbord, där varje anrättning smakar hemlagat. Recepten kombinerar Katarinas stora kompetens inom psykologi med hennes egna livslånga andliga läroresa. Naket, klokt och ödmjukt låter hon ögonblick ur sitt eget liv belysa och åskådliggöra många av dom centrala begreppen i boken. Det blir närgånget, levande och upplyftande. Är du intresserad av att förlösas från det som gör ditt liv svårt ibland, så är ”Dit hjärtat längtar” en sann vän att hålla i handen under resan. Både i stiltje och i storm.Björn Natthiko Lindeblad,Civilekonom, meditationslärare, föreläsaresamt fd Thailändsk skogsmunk.

Katarina Mannheimer är filosofie doktor i socialt arbete och har arbetat som universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon är även utbildad inom ett antal terapeutiska metoder och tekniker. I dag arbetar Katarina främst som psykodynamisk samtalsterapeut och som hypnosterapeut i Stockholm. Hon arbetar även som kursledare, föreläsare och meditationslärare. Parallellt med sin nästan 25 år långa akademiska resa har Katarina gjort en minst lika omfattande andlig och psykologisk sådan. Hon brinner för att dela med sig av vad dessa olika världar kan bidra med för vår läkning, självkännedom och förmåga att älska både oss själva och varandra.

Susanne Boll, Hitta hem





 Läkaren Helmi Laine återvänder till Sverige för att leta rätt på den dotter som hon övergav för trettio år sedan. Spåren leder till dotterns alkoholiserade faster, Yvonne. Dina återhämtar sig från ett självmordsförsök och motvilligt öppnar hon upp för att det kanske finns något att leva för. Samtidigt gömmer sig någon i skuggorna som inte kan förlåta, någon som bara väntar på att få hämnas.

Så här skriver Susanne Boll om sig själv

Susanne vem?
Jag föddes 1972 i Motala – en vacker stad vid Vätterns strand. Sedan jag lämnade Motala efter studenten 1990 har jag, i någorlunda kronologisk ordning: rest i USA, pluggat till psykolog (i Umeå och Uppsala), jobbat som psykolog (i Borlänge och Stockholm), jobbat med helt andra saker, rest lite till (Kuba, Indien, Venezuela, Brasilien) pluggat till journalist (på JMK) och jobbat som journalist (UR). Nu har jag helt sadlat om till att skriva böcker.

Varför författande?
Kärleken till böcker och det skrivna språket har funnits i mig sedan jag var liten. Drömmen om att skriva en egen bok har jag burit länge. Våren 2007 fick jag möjlighet att på riktigt förverkliga idén om att skriva en roman, tillfälligt bosatt i Sitges – en pittoresk liten by i närheten av Barcelona. Resultatet blev min första bok, Morgongåvan. Min andra bok, Det enda rätta utkom på Damm förlag i maj 2013. Min tredje bok är Hitta hem.

Vad betyder något?
Men det allra roligaste, viktigaste och mest underbara som hänt i mitt liv de senaste åren är förstås att jag har bildat familj. Sedan 1995 lever jag med mitt livs kärlek Kent (i Stockholm) och tillsammans har vi två döttrar som i år fyller elva respektive åtta år. Och så har vi en liten Cavalier King Charles Spaniel – som heter Barbie.

Mer då?
Mitt största intresse vid sidan av familj och vänner är musiken – jag är sångerska i bandet Keep it Up.
Idag lever jag i mångt och mycket min dröm: att få ägna mig åt skrivande och musik.

Kristina Sandberg, I köket hos Maj


Kristina Sandbergs succéromaner om hemmafrun Maj utspelar sig till stor del i köket. Nu får Maj sin egen kokbok, med maten hon lagar i romanerna. Här har Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn samlat ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.

När Maj gifter sig med fabrikör Tomas Berglund får hon en ny roll att spela. Som maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande gäddan. Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också rikligt med favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga men välplanerade folkhemskök.
Kristina Sandberg

Läsarna av romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris har redan tagit Maj till sina hjärtan. I den här kokboken får vi följa henne på en resa genom flera decenniers svensk kokkonst. Ett stycke mat- och kulturhistoria som säger mycket om vad det kunde innebära att vara kvinna och husmor förr.

Catharina Ingelman Sundberg, Rån och inga visor



Catharina Ingelman-Sundberg började sin karriär som marinarkeolog och ägnade 15 år av sitt liv att söka efter vår historia på havets botten. Som marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren. Hon var under några år även anställd vid Western Australian Museum i Perth. Därefter utbildade hon sig till journalist vid journalisthögskolan i Göteborg, parallellt med att hon började arbeta som författare.

Catharinas böcker har nått ut till en bred målgrupp av både män och kvinnor i alla åldrar. Hon är bland annat känd för sina uppskattade romaner om vikingatiden och förutom romantrilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har Catharina Ingelman-Sundberg även gett ut populärvetenskapliga faktaböcker, underhållningsromaner och historiska romaner. I Månpocket finns samtliga tre delar i serien om Anne Persdotter: Brännmärkt, Förföljd och Befriad


Hennes första bok om Pensionärsligan, Kaffe med rån har enbart i Sverige sålt i över 200 000 exemplar. Titeln på den till franska översatta boken till vänster betyder i översättning: "Hur man rånar en bank utan att tappa löständerna" Rättigheterna har hittills sålts till 21 länder. Efter 22 år som journalist delar Catharina Ingelman-Sundberg sin tid mellan det egna författandet och arbetet som frilansjournalist. 

Sedan kom Catharina Ingelman-Sundberg med en ny bok, Låna är silver, råna är guld, som blev samma succé som Kaffe med rån.




Nu har Catharina Ingelman-Sundberg kommit med den tredje boken om Pensionärligan Rån och inga visor.

Inget kan stoppa Pensionärsligan. Och nu behöver de pengar – mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar – fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras.

En spektakulär bankkupp ger visserligen över tio miljoner. Men det räcker på sin höjd till att hyra en pråm i Stockholm och öppna hälsorestaurang med speeddejting och dans för äldre. Och ambitionerna är större än så.

Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högre och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl.

Cecilia Hagen, Ständigt frågvis: 726 människor jag mött


Mer än 40 år på Expressen. Över 800 intervjuer har det blivit. Cecilia Hagen är en av våra mest uppskattade skribenter. I Ständigt frågvis berättar hon – ackompanjerad av många bilder – på ett avväpnande och humoristiskt vis om flera av dessa möten, och hur det gäller att inte väja för de obekväma frågorna. Dessutom passar hon på att avslöja en och annan yrkeshemlighet. Och hur den allra första frågan löd.

Cecilia Hagen
Gör: Skriver i Expressen från 1973.
Född: 1946
Har tidigare: Gått på Handelshögskolan, avlagt examen från Journalisthögskolan och varit anställd på Veckojournalen.
Skriver om: Alla andra, allt annat. Och mig själv.
Gillar: Att läsa, att gå på bio, att kura skymning, att resa med tåg, att promenera i lagom takt, mina vänner, mina ovänner, mina nära och mina kära och att få bekanta mig med mitt lilla, lilla barnbarn.
Bonusinfo: Har skrivit ett dussintal böcker, exempelvis "Fredrik och Charlotte - fint folk från vaggan till graven" 1985, "De osannolika systrarna Mitford" 2002, "Mina resor med Diana" 2005 och "Kulla-Gulla stretar vidare" 2008. Har dessutom vunnit "På spåret" och tilldelats Stora Journalistpriset

onsdag 29 juni 2016

Olivier Bourdeaut, I väntan på Bojangles


En pojke växer upp med en mamma som byter namn varje dag, en pappa som älskar att ljuga ihop historier och en trana som husdjur. Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones Mister Bojangles. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra varje dag till ett äventyr. Men när skatteverket knackar på dörren och deras tillvaro riskerar gå om intet, glider mamman över gränsen till galenskap och blir intagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storartad plan för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.

Olivier Bourdeaut är fransman och född 1980. Han har provat på ett stort antal olika jobb som till exempel mäklare och att samla salt på saltfälten. I väntan på Bojangles är hans debutroman. Boken har gjort succé i Frankrike och rättigheterna såldes snabbt till ett stort antal länder. Den tilldelades ett stort antal priser såsom RTL Lires stora läsarpris, Prix Roman France Télévisions samt Téléramas studentpris för Bästa roman. Boken är också en av fyra böcker som nominerats till det prestigefulla Goncourtpriset för bästa debut!

Recensioner

"Söker du en liten bok (180 sidor) med ett stort innehåll, att läsa ute eller inne i sommar, rekommenderar jag denna roman. Författaren är en ung fransman, född 1980, och den har blivit kritikerrosad i hemlandet. Ulla Linton har översatt till svenska och samtidigt sker översättningar från franska till en rad andra språk.

Som läsare får vi följa med in i en fantasivärld, där familjen med mamma, pappa och en son står i centrum. Det är en burlesk historia med dans, musik, dräkter och lögner. Miljöerna är hämtade från Frankrike och Spanien. Romanen andas ömhet, kärlek och överseenden med mänskliga tillkortakommanden. Vill man i slutet av läsningen reflektera i kritisk anda, kan man ta ett djupt andetag och fundera över vad lögner och förnekelser kan leda till. Ett drama och olika dödsfall finns där. Men med en annan typ av läsning blir den bestående känslan bara en enda varm saga."
/Ingalill Eriksson

"Ett litet mästerverk [...] Man hisnar över språket, över kärleken till dårarnas drottning och ler mellan tårarna. Bien joué!"
/Göteborgs-Posten

"Den har helt enkelt alla ingredienser för att tilltala varenda läsare mellan 7 och 77 år."
/Livres-Hebdo


"Här finns samma rytm och bildrika prosa som i Boris Vians Dagarnas skum, och samma lättsinniga uppgivenhet som i Natten är ljuv av Fitzgerald. I likhet med de två klassikerna är I väntan på Bojangles en vacker kärlekshistoria."
/Les Inrockuptibles

"En märkvärdig liten roman som är både melankolisk och full av charm."
/Voici

"Han förtjänar framgången som denna extravaganta och rörande fabel kommer att få." LObservateur

onsdag 22 juni 2016

Jorn Lier Horst, Blindgång



En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.
Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.
Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.
Wisting ställs inför ett svårt val - ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?

JØRN LIER HORST är född 1970 och arbetade tidigare, vid sidan av sitt författarskap, som utredare vid polisen i Vestfold i Norge. Han räknas som en av de bästa kriminalromansförfattarna i Norden, har rönt stor framgång hos läsarna och fått flera litterära priser Jakthundarna som utkom på Lind & Co 2014 belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset, och utsågs i Sverige till årets bästa översatta kriminalroman av Deckarakademin.


Horst är en av gästerna på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, den 9 november 2016. Biljetter finns i kassan.

Recensioner

Jag har läst Horsts alla böcker och är övertygad om att han kommer att bli en värdig utmanare till Jo Nesbo. Han är en suverän intrigbyggare vilket han visar i den här boken där han syr ihop två mordfall som till en början inte verkar ha något med varandra att göra. Intrigen gör plötsliga tvärvändningar och upplösningen kommer som en riktig överraskning.
/Lennart Bergström, Bokhandlare

"Med Blindgång har Jørn Lier Horst skrivit sin bästa bok hittills. Han levererar en helgjuten roman"
Østlands-Posten

"Författaren har givetvis stora kunskaper om polisutredningar, men han förlorar sig inte i detaljer utan tar med läsaren i arbetets mödor och spänning. Samtidigt får man en levande bild av kamrat- och familjeliv. Wisting är en änkling som faktiskt sörjer sin hustru utan att trösta sig med alkohol."
Kerstin Matz, BTJ

"Som läsare känns det som om man sitter med i polisutredningen och upplever hur adrenalinet börjar rusa genom kroppen när den våldsamma upplösningen på ett kriminaldrama närmar sig [...] En lysande spänningsroman"
Ingalill Mosander, Aftonbladet, om Vinterstängt (Lind & Co, 2015)

"en deckare som faktiskt överträffar hans senaste, den prisbelönta Jakthundarna."
Jakob Tjernström, Örnsköldsviks Allehanda, om Grottmannen (Lind & Co, 2015)

"otroligt gediget [...] bättre än Jo Nesbø"
Magnus Utvik, SVT, om Jakthundarna (Lind & Co, 2014)

tisdag 21 juni 2016

Linda Olsson, En syster i mitt hus


Ett gripande familjedrama om svek, sorg, hopp och förlåtelse. Med stor psykologisk skärpa skildrar Linda Olsson två systrar vars liv har formats av den barndom de delat, och ändå inte delat.

I ett stort hus på Costa Brava i norra Spanien, Pyrenéernas sista utpost innan de försvinner ner i Medelhavet, väntar Maria med bävan på sin syster Emma. Sist de sågs var på mammans begravning för två år sedan. Sedan dess har Maria levt en ensam tillvaro.
Det är oktober och turisterna har precis lämnat den lilla staden. De båda systrarna promenerar, simmar i det ännu ljumma havet och tillbringar långa kvällar på husets takterass. Deras samvaro är stel och konversationerna tafatta. Emmas närvaro inkräktar alltmer på Marias liv.
Men successivt kommer deras barndomsminnen ifatt dem och till slut måste de närma sig det som inte går att samtala om. Om den förlorade systern, hon som dog. Den älskade. I bakgrunden finns hela tiden deras mamma. Alltings början och alltings slut.

Linda Olsson (1948) debuterade med Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2006) en roman som gick rakt in i hjärtat på miljoner läsare runt om i världen. Därefter har hon utkommit med flera starka relationsromaner, Sonat till Miriam (2008), Det goda inom dig (2011) och nu senast I skymningen sjunger koltrasten (2014). Hon har även släppt en spänningsroman tillsammans med Thomas Sainsbury (2015).

Jussi Adler Olsen, Washingtondekretet



Doggie Rogers är lycklig när hon kliver in på Hotel Splendor för att fira den demokratiske presidentkandidaten Bruce Jansens historiska valseger. Hon är full av hopp inför framtiden och övertygad om att Jansen är den rätte att axla rollen som världens mäktigaste man. Men medan den nyvalde presidenten hyllas av sina trogna medarbetare drar en man i rummet plötsligt vapen. Skottet träffar Bruce Jansens höggravida hustru, och varken hon eller det ofödda barnet går att rädda.

Doggie är i chocktillstånd – inte minst för att hennes egen far anklagas för mordet. När Bruce Jansen senare svär presidenteden är han en djupt förbittrad man. Han lägger fram en ytterst kontroversiell förordning som ska återupprätta ordningen i USA. Men då det går upp för medborgarna vad Washingtondekretet innebär, bryter helvetet loss. Snart är gränserna stängda, utegångsförbud införs och inbördeskriget hotar.

En liten grupp människor, med Doggie Rogers i täten, klamrar sig dock fast vid hoppet och gör allt för att avslöja komplotten som det amerikanska samhället är utsatt för. Doggie har blivit landets mest eftersökta kvinna. Och nationens framtid vilar på hennes axlar.

Washingtondekretet är en tankeväckande politisk thriller från författaren bakom succéböckerna om Avdelning Q.

Katerina Janouch, Skugghäxan


Cecilia befinner sig i Paris. Hon upplever ett erotiskt äventyr och får även tillfälle att träffa eldsjälar i fråga om naturliga förlossningar. På planet hem nås hon av nyheten att dottern Gretas bästa vän - en flicka vars familjeförhållanden är allt annat än enkla - har försvunnit.

Cecilia slungas in i arbetet på förlossningen och familjens livsbekymmer. Sökandet efter den försvunna flickan intensifieras och Cecilia kan inte låta bli att engagera sig. Snart kryper det fram att Greta kan ha med försvinnandet att göra - vad är det hon döljer?

Skugghäxan är den nionde delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Katerina Janouch har vunnit många trogna läsare tack vare sina skildringar av kvinnors liv och vardagens dramatik. Under 2016 är hon även aktuell med tre erotiska kortromaner.

tisdag 14 juni 2016

Tips på sommarläsning från Monica

Sommar, sol och semester närmar sig med stormsteg. Här kommer mina tips på pocketböcker att läsa på badstranden, eller i hängmattan som är min favoritplats.

SKÖNLITTERATUR
  • Ian McEwan: Domaren
  • Roy Jacobsen: De osynliga
  • M.L. Stedman: Fyren mellan haven
  • Henning Mankell: Italienska skor, Svenska gummistövlar
  • Marilynne Robinson: Lila
  • John Williams: Butcher`s Crossing, Stoner
SPÄNNINGSROMANER
  • Peter May: Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna
  • John Verdon: Tänk på ett tal, Låt den onde sova, Blunda hårt
  • Caroline Eriksson: Djävulen hjälpte mig
  • Lucifer (Carl Johan Vallgren): Skuggpojken, Svinen
Fler tips på bra pocketböcker kommer personalen att skylta upp med i butiken.

Jag har också bläddrat igenom bokförlagens utgivning i den omfattande katalogen över Höstens böcker. Några tips på kommande böcker är:
  • Bodil Jönsson: Tio tankar om arbete
  • Jan Guillou: Äkta Amerikanska jeans (del 6 i serien)
  • Linn Ullman: De oroliga
  • Kepler: Kaninjägaren
  • Roy Jacobsen: Vitt hav
  • Elena Ferrante: Hennes nya namn (del 2 i en trilogi)
  • Jojo Moyes: Toner i natten.
Och många många fler intressanta titlar som jag återkommer till.

Önskar nu alla mina storläsande bokvänner en riktigt bra sommar med massor av härliga läsupplevelser.


Monica/ Vängåvans kulturtant

fredag 3 juni 2016

Bob Hansson, Och grannsämjan är en långsam bödel


Bob Hansson är en av få poeter som lyckas skriva dikter som används; på arbetsplatser, i skolor och som rivs ut och klistras upp på våra kylskåp.

DN skrev en gång ”Det finns ett före och efter Bob Hansson i svensk poesi”.

Det är aldrig en människa som förändrar, alltid många, varav de flesta är mer eller mindre osynliga. Men klart är att synen på poesi var annorlunda för 20 år sedan. Och Bob Hansson var kanske den som via turnéer och media råkade synas mest.

Efter fyra diktsamlingar tog Bob Hansson paus från poesin och har sedan dess skrivit fyra romaner och intervjuboken ”Kärlek hur fan gör man.” Hans debutroman "Gunnar" sätts upp som teater med premiär i September 2015. Dessutom åker han runt i Sverige och världen och föreläser, gör shower, workshops och läser dikter.

Och allt han gör – gör han av precis samma förhoppning – att stärka livslusten och plåstra om den sorg som våra liv faktiskt rymmer. Ingen av oss är här för att krympa.

Bob Hansson har inte släppt en ny diktsamling på tio år, men är fortfarande en av de svenska poeter som läses allra mest. I januari 2016 släppte han diktsamlingen: Och grannsämjan är en långsam bödel och han gör det som en helt ny poet! Bob Hansson har alltid haft ett säreget uttryck som har varit öppet och direkt, som velat samtal och närhet, en dikt som haft lätt för att skratta.

Så fortsätter det att vara i den nya boken, men i och grannsämjan är en långsam bödel märks även ett mörker, en svärta som vill påminna oss om något. Det är en djupare och allvarligare röst som inte viker för det svåra, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan. Hans bildspråk snuddar vid Tranströmers och Szymborskas enkelhet, men först och främst är rösten hans egen. Bob Hansson har alltid skrivit en poesi som skilt sig från trenderna i den svenska samtidslyriken, en röst som stått bredvid. Bob Hansson är en fantastisk författare, oavsett vad han skriver, men som diktare är han helt unik.

Bob Hansson är gäst på Litteraturscenen på Sveriges Nationaldag 6 juni 2016, kl 13.30-14.00.

onsdag 1 juni 2016

Mark S Weiner, Klanvälde. Från stamsamhälle till rättsstat


Mark S Weiner,  Klanvälde. Från stamsamhälle till rättsstat

Dualis förlag, 2015

Originalets titel: ”The Rule of the Clan”

Ingalill Eriksson har läst och recenserat,

För alla som önskar förstå vad som händer I världen är denna bok högst värdefull. Den amerikanska professorn Mars S Weiner förmedlar kunskaper om vad som händer och kan hända om den demokratiska staten bryts ned helt eller försvagas. Fördelen med en demokratisk stat är att varje individ, varje medborgare, får ett individuellt förhållande till en statsapparat med tjänstemän, som idealt sätt har att utföra sitt arbete utifrån stiftade lagar och beslut, fattade genom demokratiska val. En individ – en röst till de demokratiska församlingarna. Med denna modell för samhällsbygge följer en viss individuell frihet. Ju bättre samhällsmodellen fungerar, desto mer frihet och ansvar till individen.

De hot som författaren pekar på är att en sönderfallande stat idag släpper fram historiskt dominerande stamsamhällen. Här är det klaner och släkttillhörighet som bestämmer individens rörelsefrihet och välgång. Att födas in i en maktlös stam, kan innebära en katastrof. Det intressanta med boken är att vi får ta del av klanvälden i Sudan, Island, Palestina, Indien, Pakistan, Afghanistan, England, förutom förhållandena i omdebatterade länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Något som författaren inte tar upp, men som är nog så intressant, är de nya ”klaner” som växer upp i form av nätverk och sammanslutningar. Grupperna är precis som gamla stammar till för att markera vem som är omsluten och vilka som skall stötas bort. Makten ligger i vilken grupp man anses tillhöra.

Ingalill Eriksson

onsdag 25 maj 2016

Monica Gullman har läst tre av vårens böcker

Maria Ernestam är en av mina favoritförfattare. Hon skriver om kärlek och svartsjuka, om vänskap och svek. Hon fångar in läsaren med sitt eget unika språk. Hennes psykologiska relationsromaner har översatts till många språk. Hon har legat på topplistorna i Tyskland, Taiwan och älskas särskilt i Frankrike där hon tilldelats flera litterära priser.

Den Sårade pianisten är hennes åttonde roman.

Boken handlar om Veronica och Marieke. De har varit vänner sedan de var små. Så dör Veronicas moster Klara, en person som tagit hand om Veronica under hela hennes uppväxt. De upptäcker att Klara haft ett annat liv också och de ger sig ut på en resa i Klaras fotspår, en resa som tar dem till Langkawi i nordvästra Malaysia och San Francisco. Deras egen vänskap sätts på hårda prov, en kedja av händelser förändrar vänskapen och livet tar en ny vändning för dem båda.

Så suveränt bra skildrat av Maria Ernestam. Den får 4/5 i betyg


Liane Moriarty, född 1966, bor i Sidney, Australien med sin familj. Hon fick sitt genombrott med boken Öppnas i händelser av min död, en bok som sålts i mer än två miljoner ex världen över. Den har legat på New Yorks bästsäljarlista i över ett år. Boken ligger också på den svenska pockettopplistan sedan månader tillbaka.

Hennes nya bok Stora små lögner är en ny bladvändare på 440 sidor. Villaförorten Pirriwee är vid första anblick en välmående och sömning idyll. Men under ytan kokar det. Madeleine och Celeste är grannar och bästa vänner. Deras barn går i samma förskoleklass. Så flyttar den ensamstående mamman Jane till samhället med sin son Ziggy. Hon blir kyligt bemött av de andra överklassmammorna, men Madeleine tar hand om henne och hjälper henne till rätta. Så börjar idyllen sakta krackelera, intrigerna blir värre och värre, som läsare förstår man att snart brister allt.

Jag är helt uppfylld av karaktärerna i boken, så olika och unika var och en för sig, onda som goda. Det går inte att lägga boken åt sidan, den måste sträckläsas.

Den får 4/5 i betyg


Vibeke Olsson skrev sin första bok som 17-åring, en ungdomsroman, Ulrike och kriget. Hon har skrivit ett 20-tal historiska romaner.

Hennes fem böcker om Bricken på Svartvik har fått flera utmärkelser, Lars Ahlin priset 2016 och Ivar Lo- priset 2016, ett av Sveriges största litterära priser.

Vibekes nya bok, Drömmen om Elim” utspelar sig i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 80-talet. Elim-församlingen på Östermalm i Stockholm är öppen för alla oavsett religiös tillhörighet. Alla välkomnas in i värmen, får en kopp kaffe och en kanelbulle eller en tallrik värmande soppa. Alla arbetar ideellt utom Andreas som är pastor och anställd av församlingen. Han tycker att alla som kommer ska få hjälp och omvårdnad. Medan andra som Simon och Kicki tycker att det börjar gå för långt. ”Börjar inte församlingen att likna ett psyksjukhus?"

Boken handlar om människors lika värde, men också hur man måste ta tag i sina egna liv. För att hjälpa människor i nöd måste man må bra i sig själv. Detta skriver Vibeke väldigt bra om i boken.

Den får 4/5 i betyg

fredag 20 maj 2016

Nina George, Den lilla bokhandeln i Paris


Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som
medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa. Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provence.

Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.

Se Nina Georges hemsida här.

måndag 16 maj 2016

Mats Edblad, Det är jag som är Lennart


Det är jag som är Lennart är en annorlunda, humoristisk och bitvis sann berättelse om en man som inte är rädd för att vara lite tokig.

Lennart Evert Bengtsson – en man i sina bästa år, tycker han själv i alla fall. En dag råkar han ut för en olyckshändelse som ger upphov till egendomliga drömmar.

Många bara drömmer men Lennart är mannen som förverkligar en av sina drömmar.

Han tar chansen och genomför en av sina märkliga idéer – en idé som tar honom till världens alla hörn….

”Jag hade ett leende på läpparna genom hela läsningen och den lämnade mig med en ‘feel good-känsla’!”
/Katarina Vastamäki författare/lektör

Gabriella Ullberg Westin: Springpojken

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag bor hon i Stockholm med sin familj. Springpojken är hennes andra bok och uppföljaren till debutromanen Ensamfjäril. Gabriella Ullberg


Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås Polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. De enda trådarna värda att följa upp är ett läderband som offret hade runt halsen och ett okänt telefonnummer i hennes mobiltelefon. I ett försök att få fram mer om offrets tidigare liv åker Rokka till Italien. Ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något avgörande, och att han egentligen inte kände sin fru. Under tiden dras Rokka dessutom in i en erotisk affär med den förföriska dottern till en barndomsvän. När ytterligare ett kallblodigt mord sker inser Rokka att hans jobb och förfutna obönhörligen kommer att flätas samman.


Artikel i Dagbladet 2014-10-17

Fröken Medelpad släpper erotisk deckare


Ett överraskande möte med deckardrottningen MariJungstedt fick henne att våga skriva.

Nu släpper Gabriella Ullberg Westin, med förflutet som Fröken Medelpad, en erotisk deckare – som utspelar sig i Hudiksvall.

Drömmen om att någon gång skriva en deckare hade funnits länge. Men ett alldeles speciellt möte med Mari Jungstedt fick henne att göra verklighet av drömmen.

– Det var en helt fantastisk grej. Jag var med min familj på Kanarieöarna och min man ville överraska mig eftersom jag fyllde 40. Vi åkte till en by och han placerade mig på en parkbänk. Sedan ser jag en mörkhårig kvinna komma emot mig och fråga om jag var Gabriella. Det var Mari Jungstedt som tog mig under armen och frågade om jag ville få författartips på hennes takterrass, säger Gabriella.

Hennes man hade tagit kontakt med deckardrottningen, som tyckte att överraskningen var så gullig att hon tackade ja.

– Jag var helt starstruck så jag hörde knappt vad hon sa, men ett tips jag verkligen tog till mig var att inte fundera så mycket, utan bara sätta i gång och skriva.

Den 22 oktober släpps debutboken "Ensamfjäril", som är en kriminalroman med erotiska inslag. Enligt Gabriella finns det en stor nyfikenhet kring den här typen av litteratur efter succén med Femtio nyanser-triologin.

– Jag har alltid saknat kriminalromaner med erotiska inslag. Ofta får man följa karaktärernas privatliv, men sedan kommer det till en punkt där det tar slut. Jag tror att det finns en stor underhållningspotential i den här typen av litteratur.

Gabriella Ullberg Westin kommer från Hudiksvall och boken, som handlar om mordet på Sveriges bästa fotbollsspelare, utspelar sig också i hennes gamla hemstad.

– När man är debutant med heltidsjobb och två barn så har man inte så mycket tid att läsa på. Därför är ett tips att skriva om miljöer som är bekanta, säger hon.

I dag bor Gabriella i Stockholm och jobbar på ett telekomföretag. Sin högskoleutbildning läste hon däremot i Sundsvall på 90-talet. Under samma period utsågs hon till Fröken Medelpad.

– Det var en kul grej på den tiden. Min mormor och morfar var dessutom från Ånge. Så Medelpad finns i mitt hjärta, säger hon.

Anna-Maria Wiklund,
Dagbladet 060-66 35 55
anna-maria.wiklund@dagbladet.se

Jannice Eklöf, Genom paradiset på en spikmatta


Den hetsiga och ocensurerade Stella känner att hennes liv som nybliven mamma inte riktigt blivit som hon tänkt sig. Såriga bröstvårtor, sömnbrist, känslor av otillräcklighet och så sambon Magnus som retar gallfeber på henne. Hon ser därför extra mycket fram emot den första mammaträffen på BVC där hon kan få dela samma upplevelser. Sist in i rummet möts hon av en samling perfekta uppenbarelser till mammor. Är de klonade? Träffen hon haft så höga förväntningar på blir ett totalt fiasko.

Stella behöver ventilera sin tankar och startar därför en anonym blogg. När hon förstår att hennes egen mamma är en av dem som flitigt kommenterar blogginläggen får hon en chock. Det visar sig att mamman har ruvat på en hemlighet under hela Stellas liv. Kaoset är ett faktum.

Livet blir inte lättare av att en av de andra kvinnorna i mammagruppen hyser ett oförklarligt agg mot henne och ger märkliga kommentarer om en "Magnus". Dramatiken ökar ytterligare när det visar sig att Magnus samtidigt börjar få hemliga sms. Döljer han något, har det ett samband?

Med hormonerna rusande i kroppen tvingas Stella inse att den första tiden som mamma blir långt mer omtumlande än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Med en härlig humor och ett underliggande allvar skildrar Jannice Eklöf hur småbarnslivet är en rörig blandning av paradis och spikmatta. Genom paradiset på en spikmatta är en riktig feel good-roman full av relationsdramatik som man både skrattar och gråter sig igenom.

Om författaren:
Jannice Eklöf föddes 1979 i den lilla orten Alby, elva mil från Sundsvall. Där bor hon nu tillsammans med man och tre barn och har nära till sin övriga familj. Jannice är utbildad redovisningsassistent och driver ett eget företag inom redovisning, författande och fotografering. Hon skriver på bloggen rockginger.se där hon avhandlar livet i både stort och smått.

Som liten skrev hon alltid berättelser och drömde om en framtid som författare. På en skrivkurs föddes den hetsiga förstagångsmamman Stella som sedan utvecklade sig till debutromanen Genom paradiset på en spikmatta. En humorfylld feel good-roman med ett underliggande allvar om livet som småbarnsmamma.

Jannice finns på: @rockginger (Instagram) samt http://rockginger.se (blogg)
Läs en intervju med Jannice Eklöf i Sundsvalls Tidning här.

Linda Gadheri, the silent songs


The Silent Songs is a poetic journey into self, through doubt and despair, searching for the way back home. With these 12 poems you will find the human experience is a road trip for the eternal soul. Those who cherish timeless mystics, such as Rumi, will most certainly appreciate The Silent Songs

Läs Linda Ghaderis blogg här.


Poesi/Poetry

 "Den mänskliga upplevelsen är en utflykt för den eviga själen "

"The human experience is a road trip for the eternal soul"

Linda Ghaderi

Håkan Vargas, Björnarnas berg


Håkan Vargas ger ut björnbok

I 25 år har Håkan Vargas spanat efter björn i Hälsinglands skogar. Först som amatörfotograf och sedan som en av Sveriges mest anlitade arrangörer av björnskådning. Nu har hans digra samling av dagboksanteckningar, anekdoter och inte minst tusentals björnbilder blivit en praktfull fotobok med titeln Björnarnas berg.
Efter 25 år har Håkan Vargas summerat sina många björnmöten i ett eget praktverk om Sveriges största rovdjur. / Foto: Håkan VargasHåkan Vargas, Sveriges mesta björnguide, har som vana att följa med gästerna ut i gömslet i Hälsingeskogen. Då får han själv vara med och spana i skymning och i gryning och kan dessutom dela med sig av sina unika kunskaper i form av försiktiga viskningar. Håkans starka fascination för vårt största rovdjur - brunbjörnen började redan tidigt på 90-talet. Då satt han själv helt ensam ute skogen och väntade i dagar på den perfekta drömbilen av en stor björnhane majestätiskt uppe på ett berg - därav bokens titel Björnarnas berg.

Håkan Vargas med björnbokSedan tio år tillbaka driver han professionell björnskådningsturism med besökare från hela världen. En verksamhet som har skildrats i mängder av artiklar i svensk och internationell press och celebra besök av bland annat det brittiska TV-bolaget BBC. Snart har det blivit bortåt tusen nätter i björnskogen och merparten av dessa har också resulterar i nya bilder på en eller flera björnar. Nu har Håkan Vargas summerat alla sina möten och tusentals björnbilder i ett eget praktverk om den svenska björnen. Boken är en blandning av korta berättelser, anekdoter och dagboksanteckningar i kronologisk ordning tillsammans med närmare hundra omsorgsfulla bildporträtt av ett vilt djur i full frihet. 
Ett par timmars tågresa norr om Stockholm ligger Hälsingland med flera professionella björnskådningsföretag. / Foto: Håkan Vargas
Hälsingland är Sveriges bästa resmål för den som vill spana in och ta egna bilder på vilda björnar i full frihet.

Vid sidan av Vargas Vildmarkslodge erbjuder även Norrigården Vildmark i norra Hälsingland björnskådning från gömsle. Ett tredje ekoturismmärkt alternativ är att träffa björnforskaren Andrea Friebe, som tillsammans med Gunther Schmidt driver företaget Björn & Vildmark norr om Orsa i Dalarna.


"Egentligen borde björnen kallas "skogens konung"! Vedertaget har älgen helt "tjing" på det namnet. Inte helt oförtjänt - det är klart."

Med de raderna börjar boken om björnarna på berget. Författaren/fotografen Håkan Vargas har hittat björnarnas berg - därav bokens titel.

Vi får i boken följa med hur allt började och hur det idag utvecklat sig till en verksamhet där vem som helst kan följa med och ta del av björnarnas vardagsliv. Boken innehåller situationer och händelser som man som skogsvandrare normalt inte upplever, och som ger läsaren insikt om björnens intelligens och personlighet. Kanske boken kan ge kunskap om björnens ”farlighet” – som helst äter sina blåbär för sig själv, och som låter oss människor dela dess skog om vi uppför oss förståndigt. Bilderna i början av boken tillkom när det satt film i kameran och ger berättelsen tidsperspektiv med allt vad det innebar att bara ha 36 rutor per film att tillgå. I slutet av boken finns en Bilderbok där en del av de bilder finns som författaren/fotografen ville få på Björnarnas berg i Finnskogsriket , Hälsingland

Läs en artikel i Arbetarbladet om författaren, klicka här.

Ernest Hemingway: En fest för livet


"Om man har haft turen att ha bott i Paris som ung då har man staden med sig vart man än sedan reser, för Paris är en fest för livet."

Nu är det dags för en av de mest efterlängtade titlarna av Hemingways verk i nyöversättning, nämligen den självbiografiska boken En fest för livet med sina många färgstarka personskildringar och omtalade episoder från Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet.

Hemingway jobbar som utrikeskorrespondent för den kanadensiska tidningen Toronto Star och bevakar Frankrike och Europa. Samtidigt skriver han noveller och är övertygad om att en dag lyckas som författare. Han är nygift med sin första fru, Hadley, och nybliven pappa till Jack, kallad "Bumby".

I makarnas stora umgänge ingår personer som F Scott och Zelda Fitzgerald, Gertrude Stein och hennes ständiga följeslagare Alice B Toklas, Ezra Pound, James Joyce, Sylvia Beach och många andra blivande ikoniska kulturpersonligheter.

Hemingway har en förmåga att berätta om dessa människor på ett mycket konkret och levande sätt. Han skriver om personer som han verkligen kommit inpå livet och han gör det i den lediga, självklara stil som alltid är hans kännemärke. Episoderna, anekdoterna, de långa vindlande berättelserna hakar i varandra i skenbart ovidkommande detaljer – alltsammans skapar den övertygande realistiska känsla som är typisk för Hemingway.

Ofta är han mycket elak i sina beskrivningar av dessa välkända personer. Som Christian Ekvall uppmärksammar i sitt efterord går Hemingway särskilt hårt åt författarkollegor som han står i tacksamhetsskuld till. De som är döda när boken skrivs kan han dessutom porträttera oemotsagd och det utnyttjar han med besked. Så t ex med Fitzgerald, som han desavouerar med utstuderade berättargrepp. Men han utdelar också många intressanta erkännanden.

En fest för livet är Hemingways sista bok. Han arbetade med den i omgångar under den svåra slutperioden av sitt liv och ett nästan färdigt manuskript förelåg när han dog 1961. Några viktiga saker återstod att ordna, det fanns alternativa inledningar och avslutningar, det fanns avsnitt som eventuellt skulle strykas, det fanns avsnitt som strukits men också markerats för att återinsättas. Det blev änkan Mary som gjorde manuskriptet klart för tryck och boken publicerades första gången 1964, tre år efter författarens död. Med tiden har dock Marys redigering blivit hårt kritiserad och den utgåva som nu publiceras är "the restored edition" där flera av de beslut Mary tog har rivits upp av Ernests sonson Seán Hemingway. Seán – född 1967 – är utsedd av sina släktingar till beslutsfattare i ärenden som gäller farfaderns författarskap

fredag 13 maj 2016

Svensk poesi


Svensk poesi innefattar närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad. Här finns alla de kända och betydande dikterna, men antologin bjuder också på mycket nytt.

Redaktörerna, Daniel Möller och Niklas Schiöler, har gjort fynd i forskningsbibliotekens handskriftssamlingar och de har prioriterat lite annorlunda än vad man har gjort i tidigare antologier. De har givit ett markant ökat utrymme för kvinnliga poeter och för finlandssvenska diktare. Dessutom följer de den svenska poesin in i vår direkta samtid med ett rikligt urval från 2000-talet.
Dikterna presenteras i sin ursprungliga språkdräkt och i vetenskapligt grundade versioner. Det betyder att texterna inte bara visar hur diktkonsten utvecklats, utan även hur svenska språket har förändrats genom århundradena.

Svensk poesi är en vackert formgiven bok med dikter som är historiskt betydelsefulla och ständigt aktuella, konstnärligt högtstående och existentiellt angelägna, och som i sin mångfald av uttryck uppenbarar poesins gränslösa möjligheter.

Svensk poesi kommer att bli oumbärlig för litteraturstudenter, en efterlängtad present på högtidsdagar och omistlig läsning för alla som intresserar sig för den svenskspråkiga poesins väldiga rikedom.

Recensioner
"Redaktörernas insats är berömvärd, resultatet högst efterlängtat. Detta är den första stora svenska poesiantologin som på allvar vänder sig lika mycket till nybörjaren som litteraturstudenten och forskaren. Den är snygg också. Sätt den i handen på varenda skolelev."
/Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet