måndag 6 februari 2017

Augustprisets nya juryer utsedda


De jurygrupper som ska nominera sammanlagt 18 böcker till Augustpriset 2017 har nu utsetts. En jury i respektive kategori ska nominera sex titlar vardera. Juryerna läser och bedömer alla de böcker som svenska bokförlag anmäler till priset, vilket brukar vara mellan 140 och 170 böcker per kategori. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens som i år hålls den 23 oktober. Juryledamöterna väljs för ett år i taget. På Augustgalan den 27 november får vi reda på vilka tre böcker som belönas med Augustpriset.

Årets svenska skönlitterära bok
Ingrid Elam, ordförande, professor i Litterär gestaltning och dekan vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet
Anna Gillinger, bokhandlare
Carin Jämtin, riksdagsledamot
Per Svensson, författare och kulturskribent i Sydsvenskan
Marina Sobasjnikov, bokhandlare

Årets svenska fackbok
Inga Lundén, ordförande, mentor och rådgivare i internationella biblioteksfrågor, tidigare Stockholms stadsbibliotekarie och tf kulturdirektör
Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet
Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
Marianne Rundström, journalist, programledare på SVT/Gomorronsverige och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna
Emi-Simone Zawall, frilansskribent, översättare och adjunkt vid Stockholms universitet

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö högskola och redaktör för Bookbird - A Journal of International Children's Literature
Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare för Bokslukarna i SVT
Ulf Boëthius, professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur
Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare
Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton


Juryordförande för Augustpriset. Från vänster Ingrid Elam (foto: Johan Wingborg), Inga Lundén (foto: Elisabeth Ohlson Wallin) och Björn Sundmark (foto: privat).

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer. Dessa är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 27 november, delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Läs mer om Augustpriset

Sveriges Radio Romanpris 2016

Här är de fyra böcker som nominerats till Sveriges radios romanpris.

– Romanpriset har det lilla extra: Det är lyssnarnas eget pris till den bok de gillar bäst. Befriat från oväsentligt tjafs är det läsningen och samtalen om böckerna som gäller, säger prisutdelaren Marie Lundström.

Dessa fyra böcker kan tilldelas Sveriges Radios Romanpris:

”Aftonland” av Therese Bohman
”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum
”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg
"Vän av ordning" av Henrik Bromander

Prisets utses av Romanprisets lyssnarjury som kommer diskutera böckerna i P1 Kultur under vecka 17. Fjolårets vinnare var Aris Fioretos.

Prissumman är på 50000 kr och det är den 24:e gången som Sveriges Radios Romanpris delas ut. Vinnaren tillkännages fredagen den 28 april av Marie Lundström.

Vilka som ingår i Lyssnarjuryn meddelas den 16 februari. Det går fortfarande att ansöka om att vara med, sök till romanpriset@sverigesradio.se.

Romanpriset söker i år bokcirklar i norra delen av landet, ja hela priset har fått en ny kostym och nomineringarna gäller romaner utkomna under hela 2016.

Läs mer om Romanpriset här.

torsdag 26 januari 2017

Fiona Barton, Änkan



Änkan tar dig med till ett äktenskaps allra mörkaste vrår.

Vi har alla sett honom stirra på oss från löpsedlarna - monstret, mannen som har anklagats för ett fruktansvärt brott. Men hon då? Kvinnan som står vid hans sida. Hur mycket vet hon?

Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Glen var den enda hon någonsin velat ha, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått?

Nu är Glen död, och Jean är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, på hennes egna villkor. Jean Taylor tänker berätta allt hon vet.


Omdömen
Fiona Bartons bok belyser många dilemman, såväl etiska som moraliska. Hon lyckas skapa en obehaglig berättelse med små medel, och inte förrän boken är utläst kan man med säkerhet veta vad som faktiskt är sanningen och vad som är omgivningens spekulationer eller önskan om att hitta en syndabock. Det är också en berättelse om psykologin i att veta eller inte veta, eller kanske framförallt att inte vilja känna till sanningen. Änkan är en smart och rappt skriven berättelse om prövningen i att vara den som står bredvid då ett brott utreds.
/Johannas deckarhörna

"En av 2016 års bästa debutromaner."
/The Telegraph

"Fartfylld, gripande och mörk den här boken kommer att bli riktigt stor."
/Glamour UK

tisdag 24 januari 2017

Jesper Rönndahl, Framtiden


Jesper Rönndahl, rikets främsta futurist presenterar: Framtiden, den enda guide till framtiden du behöver!

Du går upp på morgonen, rostar mackan lite för mörk på treans ljussabel, sprayar på en tjock skiva skinka och garnerar med några raketsoltorkade tomater. När du klappat din mörkmateriatiger hejdå åker du till jobbet med din antigravitationsplattform och väl där lyckas du förklara för alla exakt hur du menar med hjälp av dina tankeläsglasögon.

Där många tidigare har misslyckats är det skönt att någon (läs: Jesper Rönndahl) äntligen har lyckats: nämligen med att förutspå exakt hur framtiden kommer att bli. Här ges oumbärlig kunskap på en mängd områden - från framtidens teknik till framtidens mat. Du kommer att lära dig allt om hur du hanterar en warpdrivegräsklippare, varför det blir trendigt med spetälska och mösshängslen samt hur mänskligheten ska möta hotet från den artificiella intelligensen.

Framtiden: en illustrerad guide är en bok för dig som är ung och intresserad av vad du har att förvänta dig, och för dig som är äldre och vill veta vad du kommer gå miste om. Den är skriven och ritad av vetenskapskomikern, tvåfaldige På spåret-vinnaren tillika riksbesserwissern Jesper Rönndahl.

Jesper Rönndahl tävlar i vinterns omgång av På Spåret.

måndag 23 januari 2017

Monica Gullman har läst Elena Ferrantes tre böcker



Bokåret 2016 är tillända. Det var ett fantastiskt bok år, massor av författare nya som gamla kom med läsvärda böcker. Nu blickar jag fram emot 2017.

Vill ändå avsluta bokåret 2016 med Elena Ferrantes författarskap. Däckad i vinterinfluensan tog jag mig tid att läsa hennes böcker. Efter 50 sidor i del ett var jag fast.

Läste del ett och del två i ett svep, del tre kom strax efter jul. Jag vill ha det fyra nu, men jag blir tvungen att vänta till i början av sommaren 2017! Så vad handlar dessa fantastiska böcker om då?

Vänskapen mellan Elena och Lila går som en röd tråd genom böckerna. De växer upp i efterkrigstidens Italien, i ett kvarter i utkanten av Neapel präglat av våld och fattigdom. Lila är den som gör uppror mot allt oavsett konsekvenser. Elena är den försiktiga, hon anpassar sig, låter Lila styra. Men hon tycker om skolan och blir uppmuntrad av in pappa att läsa vidare, utbilda sig, bli någon. Örfilar och hårda ord är deras vardag. Kvinnorna ska veta sin plats, männen styr. Ett blått öga och en sprucken läpp visar att man inte levt upp till detta. Vänskapen består trots avundsjukan och oenigheten mellan Elena och Lila, båda känner sig halv utan den andra.

Som läsare får man också följa det italienska samhällets förändringar, den politiska oron, kvinnofrigörelsen, Camorrans betydelse och studentupproren.

Jag ger dessa böcker 5/5 i betyg. Så fängslande läsning.

Jag har också tittat på vårens utgivning. Här är en lista på de böcker jag kommer att läsa:

Jo Nesbö, Törst, (Harry Hole är tillbaka), utkommer i mars
Böcker som utkommer i april 2017 är bland andra,
Maj Gull Axelsson, Skuggornas dag
Arne Dahl, Inland
Liane Moriarty, Andras vänner
Theodor Kallifatides, Ännu ett liv
Marcus Birro, Lämna mig aldrig
Lisa Jewell, Jag fann dig

Nu är det bara en månad kvar till årets Bokrea. Jag återkommer med tips på godbitar ur Rea-katalogen

Monica, Vängåvans kulturtant


fredag 20 januari 2017

Pontus Ljunghill, Lykttändaren


Lykttändaren är en kriminalhistoria som skildrar stämningsmättat ett svunnet Stockholm, med ännu intakta Klarakvarter och där ett alldeles nybyggt stadshus står färdigt att invigas. En berättelse om gåtor, öden och undflyende sanningar.

Lykttändaren utspelas sommaren 1923, fem år före Pontus Ljunghills succédebut En osynlig. En ung kvinna, Julia Ekengren, hittas mördad i underkläder i sin lägenhet på Tegnérgatan 20 i Stockholm, efter att inte ha synts till sedan midsommarafton. Polisen kopplas in och nu inleds en utredning, där kriminalkonstapel John Stierna och hans kollega kommissarie Verner Lydman tvingas lägga pussel i förhoppning om att bilden av offret och hennes gärningsman ska framträda bit för bit. Men en rad oklarheter gäckar och gör det inträffade svårt att tyda. Vem var den ensamma kvinnan och står svaret på hennes död att finna i hemligheter från det förflutna?

En osynlig utkom 2011 och blev en stor framgång, såväl hos läsarna som hos kritikerna. I Lykttändaren återser vi den blivande kommissarie Stierna, fast fem år tidigare i sin yrkeskarriär.

Recensioner
"Välskriven, spännande, underhållande."
/Leif GW Persson

"Pontus Ljunghill har en helt egen, eftertänksam ton, där den flödande rika skildringen av Stockholm på 1920-talet bär med sig ekon av Stieg Trenter, Maj Sjöwall och Per Wahlöö och faktiskt även Per Anders Fogelström. Det är lysande."
/ Lotta Olsson, Dagens Nyheter

David Nyman, Nerverna: Berättelsen om en familj

Det är 1942 och mitt i folkhemmet ska en arbetarfamilj snart falla sönder. Byn Vilans plikttrogne lanthandlare Ivar Broman har efter många år uppnått drömmen om en egen butik. Hans hustru Ida tar hand om parets sjuårige son Harry och väntar deras andra barn. Men när hon får missfall, en natt i december, börjar allt tas ifrån dem. Ida fastnar i en djup och aggressiv psykos, och när hon blir intagen på sinnessjukhus får Ivar ensam kämpa för att hålla ihop sin lilla familj. Till slut måste han sälja butiken, Harry utackorderas till en släkting. Ivar själv sätter sig på en buss för att lämna allt han drömt om bakom sig. Först mer än trettio år senare, efter Idas död på institution, återförenas far och son. Långsamt hittar de tillbaka till varandra – kanske kan de sopa upp resterna av det tiden förstört och bli en familj igen?

Nerverna är ett verklighetsbaserat drama, en arbetarklasskildring om hur psykisk sjukdom sliter sönder familjerelationer – och hur det framväxande friska, starka folkhemmet i 1940-talets Sverige inte lämnade plats för dem som avvek. Men det är också en varm, tidlös berättelse om plikt och äktenskap, om var gränsen för det mänskliga går, och vad som återstår när man passerat den.

Lyssna på en intervju med författaren i SR P1 Kultur här.

Recensioner
Jenny Teleman i SR P1 Kulturnytt har recenserat Nerverna, lyssna här.

”Det finns passager i Nerverna som är så precisa i all sin smärta att jag måste kliva upp och göra lugnande andningsövningar (…) det han gör är att med stilistisk precision avtäcka den råa sanningen om livets ofrånkomligheter (…) jag skulle bli väldigt förvånad om Nerverna vid årsskiftet inte visar sig tillhöra årets vassaste debutromaner.” /Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Nerverna är en stark debutroman om skammens destruktiva kraft.” /Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

”Nyman väjer inte för det lilla, ensamma, hopplösa, oändligt smärtsamma. Och styrkan i det är enorm.” /Rebecka Åhlund, Borås Tidning

”Det är en vackert och känsligt framskriven berättelse ...” /Oline Stig, Tidningen Vi

”Jag tycker om denna dystra bok, inte minst för att den handlar om något så gastkramande och svårskildrat som språklöshet. När Nerverna är som bäst lyckas den berätta om vad ordlöshet gör med människor. Förtvivlan som aldrig uttalas, en pappa och en son som trevar sig fram med orden, klassilska som aldrig formuleras. En familj, så nära att försvinna ut i glömska att de efterlevande får pussla ihop sin egen historia, precis som i en roman.” /Malena Rydell, Dagens Nyheter

”Det är en mycket gripande historia men utan minsta sentimentalitet (…) en stilsäker debut om ett mycket angeläget ämne.” Ulf Lundén, Dala-Demokraten


Åsne Seierstad, Två systrar


Recension

Det är ett långt reportage den norska författaren Åsne Seierstad har skrivit, närmare bestämt 470 sidor. Som läsare får vi följa en somalisk familj med fem barn, som flyttar till Norge, men där två systrar i familjen väljer att ansluta sig till IS i Syrien och flyttar dit på eget bevåg. Utgångspunkten är en situation där det råder sorg och förstämning i familjen, mitt i en mängd av frågetecken. De kvarvarande familjemedlemmarna förstår att systrarna definitivt inte kommer att återvända. Före dess har fadern gjort ihärdiga försök att hämta dem tillbaks till Norge. Hans resa till Turkiet och Syrien är ett drama i dramat och klart passande för en filmatisering. Storebror har före och efter systrarnas resa haft diskussioner med dem om olika riktningar och levnadsregler inom islam. Han väljer senare ateismens väg, medan de två systrarna slår in på IS-ideologin, med mycket radikal och speciell islamtolkning.

Seierstad slår hål på en rad myter och hon gör det via ett omfattande intervjumaterial och en mängd efterlämnat material från systrarna, ett material som hon fått av fadern. Där finns bland annat dagböcker, anteckningar från en koranutbildning i Oslo, en kvarlämnad svart IS-flagga. Föräldrarna vill att Åsne Seierstad tar sig an detta, för att om möjligt räta ut frågetecken. Genom att träda fram vill föräldrarna kunna belysa att de två flickorna själva drev sin linje, inte blev bortgifta enligt någon somalisk tradition. Och visst träder en komplex bild fram. Det är inte föräldrarna som vill detta. Men jag kan efter läsningen ändå inte lämna tanken att föräldrarnas bakgrund spelar in. Mamman har i många år varnat barnen för ”det norska”, som fördärvligt levnadssätt. Hon har genom hela deras uppväxt varit hemmafru och hon hyrde tillsammans med några andra i Oslo in en ung karismatisk och radikal koranlärare. Fadern, som är välutbildad och står för en studietradition, bär på erfarenheten av att vara barnsoldat i kriget hemma i Somalia. Hans krigserfarenhet och hennes hemmafrutillvaro och anti-norska attityd bäddar för döttrarnas engagemang för den islamska staten. Flickorna gifter sig med IS-krigare och blir hemmafruar i Syrien. Men barn med liknande erfarenheter i en uppväxtfamilj väljer bevisligen olika vägar i livet. I boken får vi veta varför dessa två systrar valde just denna IS-väg.

Ingalill Eriksson

torsdag 19 januari 2017

Camille Grebe & Paul Leander Engström, Den sovande spionen


Grebe & Leander-Engström är tillbaka med en ny spionthriller, med Stockholm i händelsernas centrum.

Tom Blixen har återvänt till Sverige efter många år i Ryssland. Han börjar arbeta på kraftbolaget Swekraft och efter ett märkligt möte med en högt uppsatt rysk tjänsteman insjuknar Swekrafts VD i vad som visar sig vara dödlig poloniumförgiftning. Misstankarna riktas omedelbart mot Ryssland.
Det som först ser ut att vara ett lönnmord utvecklas snabbt till någonting helt annat, när ett av Sveriges största kärnkraftverk utsätts för ett sabotage. Tom Blixen och den före detta säkerhetspolisen Sonny Hellkvist tar upp jakten på förövaren för att avvärja en internationell konflikt mellan Sverige och Ryssland och stoppa en potentiell kärnkraftskatastrof.

Den sovande spionen utkom i samband med 30-årsminnet av Tjernobylkatastrofen.




Det är välskrivet, det är spännande, det är politiskt raffinerade. Det är troligt att det finns vilande spioner i dagens Sverige.

Läs boken!


Lennart
Bokhandlarn

tisdag 17 januari 2017

Ian McEwan, Nötskal



Trudy är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London han en gång ärvde. Han är poet och förläggare, och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han på ibland för att recitera dikter för sitt ofödda barn.
I hemlighet har Trudy ett förhållande med sin svåger Claude, en bufflig och snål fastighetsmäklare. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att ta över det värdefulla huset och leva tillsammans. Men det finns någon som hör allt om deras mörka avsikter: barnet i Trudys mage.

Nötskal är en klassisk historia om mord, girighet och kärlek berättad ur ett helt oväntat perspektiv.
Romanens hjälte är ett häpnadsväckande intelligent foster som väntar på exakt rätt ögonblick att äntra världsscenen.

Ian McEwan skrivit en smart, mörk och rolig thriller som får dig att dra efter andan av spänning. Boken har toppat försäljningslistorna i England och USA och har fått överväldigande bra kritik och omskrivs som en av Ian McEwans bästa romaner.

Efter flera uppmärksammade novellsamlingar debuterade McEwan som romanförfattare med Cementträdgården (1978). Det stora genombrottet kom 1998 då han vann Man Booker Prize för romanen Amsterdam. Succén följdes upp av Försoning som tidningen The Times utnämnde till den bästa romanen 2002 och som sedan filmatiserades med Keira Knightley och James McAvoy i huvudrollerna. 2005 kom kritikerhyllade Lördag och 2007 släpptes På Chesil Beach. Andra viktiga titlar av McEwan är bland andra Kärlekens raseri (1997), Uppdrag Sweeth Tooth (2012) och Domaren (2014). Han har även skrivit barnboken Dagdrömmaren. Ian McEwans författarskap berör teman som familj, relationer och etiska dilemman. Ofta får vi möta människor i pressade situationer där livet plötsligt kan ta en oväntad vändning. Han kombinerar spänning, med hög litterär kvalitet och stor psykologisk skärpa.


Fakta 
Namn: Ian Russell McEwan
Födelsedatum: 21 juni 1948
Födelseort: Aldershot, England. Bodde under sin uppväxt i flera andra länder som Singapore, Libyen och Tyskland.
Familj: Två söner från ett tidigare äktenskap. Gift med Annalena McAfee (tidigare redaktör på The Guardian). 2002 upptäckte McEwan att han har en bror som adopterades bort under Andra världskriget.
Priser i urval: Man Booker Prize för Amsterdam (2008), Shakespear Prize (1999), CBE (2000), The Jerusalem Prize (2011).
Gör nu: Aktuell med nya romanen Nötskal och arbetar med filmadaptionerna av På Chesil Beach och Domaren.
Det här visste du inte: I början av sitt författarskap kallades Ian McEwan för "Ian Macabre" eftersom hans första romaner och noveller ofta hade mörka och skrämmande teman. Han är uttalad ateist och rankas som en av "The 50 greatest British writers since 1945".

Recensioner
Läs Kristian Ekenbergs recension i Sundsvalls Tidning här.

torsdag 15 december 2016

Sophia Sundberg, Nätverka bör man - men hur gör man?


 Det påstås att de flesta människor har omkring 500 kontakter. Om du sedan nätverkar med 10 personer så har du tillgång till 5000 kontakter. Kontakter är bland det viktigaste som finns i affärslivet eftersom affärer sker mellan individer.

Sophia Sundberg har föreläst om nätverkande sedan 2009 och har vunnit pris som Årets Affärsnätverkare flera gånger. I denna bok har hon samlat sina kunskaper kring nätverkande och mingelteknik. Boken är tänkt att användas praktiskt – bär med den i väskan, vik hundöron på sidorna, gör anteckningar, sätt i post-it lappar, hoppa fram och tillbaka i den och läs det du behöver just när du behöver det. Att vara väl förberedd är nyckeln till allt! Ska du på ett mingel? Läs om fällorna du ska undvika och använd checklistan, så att du får med dig allt. Du får dessutom en mängd bra tips och exempel på hur du kan följa upp dina kontakter och hur du underhåller ditt nätverk längs vägen mot nya framgångar. Att nätverka är en konst och Sophia Sundberg behärskar den till fullo. Och det gör snart du också – vi ses i vimlet!

Läs gärna hennes hemsida här.

onsdag 14 december 2016

Caroline Norlin, Med Gud vid min sida

I sin självbiografi skriver Caroline om sin kamp med cancer. Vad händer med en själv, familjen, relationer och livsgnistan när man blir slagen om och om igen av sjukdom? Här delar hon öppenhjärtligt med sig om kärlek, hopp och förtvivlan. Läs om hur hon ända in i slutet kunde känna frid och glädje trots läkarnas besked om att hon inte hade mycket tid kvar att leva.

Caroline Norlin var en av eleverna i den första klassen som gick estetiska programmet vid Sundsvalls gymnasium/Hedbergska. 2003 flyttade Caroline till Västerås och hon flyttade sedan till Kungsängen med sin man Emanuel Norlin. Där fick de tillsammans två barn, 2006 och 2010.

Våren 2015 efter en tid med smärtor i magen fick Caroline besked att hon hade cancer. Under hennes tre sista månader i livet skrev hon boken “Med Gud vid min sida klarar jag allt”, där berättar hon öppenhjärtligt om sitt liv och den resa som började när cancern blev ett faktum.


Den 10:e september var det bokrelease för boken i Kungsängen, det blev en konsert sammansatt av Caroline med låtar som speglade de olika kapitlen i boken. Två dagar efter konserten somnade Caroline in med sin familj vid hennes sida.

Peter Sjölund och Karin Bojs, Svenskarna och deras fäder


Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna. Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.

Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta – runt 80 procent – härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.

När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.

Svenskarna och deras fäder – de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.

Mikael Lindnord, Arthur - gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem



Det här är den fantastiska berättelsen om Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. Hem till elitidrottaren Mikael Lindnord i Örnsköldsvik.

De utmattade svenska multisportarna befann sig mitt i regnskogen i Ecuador under VM. De skulle ha en kort vila innan nästa stenhårda pass tog vid – flera dagars löpning, cykling och forsränning i oländig terräng väntade härnäst. Leriga, trötta och hungriga började de tillaga sin måltid som bestod av köttbullar när landslagets ledare, Mikael Lindnord, fick syn på en tilltufsad vilsekommen hund. Han slängde åt hunden en köttbulle och tänkte inte mer på saken.

Det var först senare, under det närmare 700 kilometer långa loppet, som Mikael insåg att hunden följde efter dem och gav honom namnet Arthur. Uppför höga berg, över leriga fält och simmande i iskallt vatten kämpade Arthur vid sidan av laget. Utmärglad och skadad höll han jämna steg med de topptränade atleterna och vek inte en tum från deras sida. Till slut kunde ingen längre vara oberörd – allra minst Mikael som hade fått en vän för livet.

En otrolig och rörande historia om hunden som slog världen med häpnad. Om strapatser i djungeln och känsloladdade möten. Om multisportarnas tuffa tillvaro. Om kampen för att överleva och för att få ge Arthur ett nytt hem i Sverige.

"En känslosam solskenshistoria om ett djurs ovillkorliga kärlek - och om en fantastisk resa!" Aftonbladet

tisdag 6 december 2016

Torbjörn Ohlsson, Guldfeber


Insatserna blir högre. Den lokala, välskötta och lönsamma banken, har sedan länge slukats av den stora rikstäckande banken. Några styrelseledamöters drömmar om att få sitta med i den stora bankens styrelse grusades snabbt. Nu försöker man hitta andra vägar för att återfå en del av sitt inflytande.

I Guldfeber följs livet i banken under en tioårsperiod från början av nittiotalet till och med de första åren av tjugohundratalet. Man följer huvudpersonernas spel med bankens pengar och för att skaffa sig privata fördelar. Spelet förs i slutna styrelserum, avskilt på fjällhotell och i väktarbevakade bostäder. Insatserna är höga. Är den egna stolen viktigare än ägarnas förväntningar, personalens berättigade krav på inflytande och kundernas krav på anständig service? Eller kan resultatbonusen påverka den inriktning som banken ska välja? Man följer livet på bankkontoret, där personer tyngs under pressen att sälja, utbilda sig och samtidigt hinna med familj och vara underhållande på personalfester. Samtidigt ökar kriminaliteten i samhället och bankerna är givna mål för deras verksamhet. Vi följer tungt kriminella hur de planerar och genomför olika attacker mot banken och där även bankens anställda blir inblandade. Smarta bedragare visar hur man kan utnyttja en oro hos bankanställda som inte vet om de får arbeta kvar.


Bakgrunden till romanen är massmedias rapportering om händelser i olika banker under perioden. Denna rapportering har författaren, som har ett långt förflutet inom bankbranschen och från många olika tjänster, fritt bearbetat i sin fantasi.

Efter ett helt arbetsliv i bankvärlden, varav de sista 17 åren som säkerhetschef, var det inte helt otippat att Torbjörn Ohlssons första roman skulle handla om just bankvärlden och kriminalitet. Nu är hans andra roman här och han kan äntligen titulera sig författare.

Arbetsplatsen blev den största inspirationskällan till den kommande romanen. I jobbet som säkerhetschef på Swedbank stötte han på både bankrån, bedrägerier, sprängda bankomater och annan kriminalitet.

torsdag 1 december 2016

Fredrik Westin, Sjörapport från inlandet





Intervju med Fredrik Westin:

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Det här är min andra diktsamling, den första, ”100 haiku – våta tårars eld”, kom ut för två år sedan och var ju i sin form väldigt bunden, den här gången så blev det en friare hantering vilket både gjorde det lättare och svårare. Precis som förra gången så var det inte just den här boken som jag hade tänkt mig att skriva utan något helt annat men de här dikterna knackade först på lite försiktigt för att sedan börja bulta rätt våldsamt och då var det bara till att skriva. Det blev i titeln en slags hyllning till den märkliga företeelsen från min barndom i Jämtlands inland där min farfar Erik varje dag skulle lyssna till sjörapporten trots att han alltid befann sig tio mil från kusten och havet. Det var en nästan sakral stund i köket med den gamla köksklockan som substitut för kyrkklockor och tunnbröd istället för oblat. Nu var ju varken han eller jag religiös men det är nog det närmaste en religiös upplevelse som jag kommer att komma.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? 

Orden och associationer, att försöka fånga en känsla.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Jag har inte fått några speciella reaktioner eftersom de flesta numera vet att jag skriver i alla former.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag håller på med diktsamling nummer tre och fyra som jag har satt ramarna för, i alla fall i mina egna tankar, de kommer att skilja sig lite ytterligare från de två första men på vilket sätt vill jag inte säga nu eftersom jag måste få laborera med tankarna och formatet lite först. Diktsamling nummer tre har en tydlig linje som jag tänker försöka följa och diktsamling nummer fyra har en om möjligt ännu tydligare linje som också innebär en rent geografisk förflyttning under själva skrivandet så det är lite logistik och planering innan de finns mer än i tankarna. Sedan skriver jag ju som vanligt mycket texter till band och artister vilket jag har gjort i snart tio år.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Gör det bara, fundera inte så mycket, vad är det värsta som kan hända?

Varför ska man läsa din bok?
Kanske för att få se om det går att få en känsla via en text, jag hoppas ju förstås att det ska gå men det är ju upp till var och en som läser.

Vad gör du när du inte skriver?
Skriver i tanken, antecknar ord och fraser som kan komma till användning till en dikt, en låt eller till någon mer skönlitterär bok som också finns i min planering.

Agneta Nyholm Winqvist, Graceful living - Konsten att leva varsamt & innerligt


Vi vet att ingenting i livet kan tas för givet.

Graceful Living är en ideologi som med hjälp av andliga och vetenskapliga idéer skapar ett medvetet, varsamt och njutbart liv. I boken får du vägledning för att komma igång och nå det verkligt välgörande och hållbara i ditt liv. Graceful Living erbjuder kraftfull inspiration, kunskap och strukturer för att såväl individen som världen i stort skall komma tillbaka på banan och leva mer hållbart, innerligt och njutbart.

Du kommer lära dig om hur vi historiskt har behandlat varandra och vår jord. Du får inspiration till hur du på ett mer lekfullt sätt kan hantera olika svårigheter. Du får ta del av den fantastiska biomimitiken - läran om hur naturen alltid hittar lösningar som vi människor kan imitera. Du kommer framförallt att öppna dina sinnen och din kropp för att börja leva mer varsamt och innerligt.

Agneta Nyholm Winqvist har i över 23 år arbetat som egen företagare och föreläst runt om i landet på temat ”Lusten till livet”, arbetsglädje och effektivitet. 2009 grundade hon School of Graceful Living som erbjuder ledarskaps- och inredningsutbildningar utifrån hennes egna filosofi. Hon har tidigare skrivit 6 böcker om hur man skapar balans och harmoni med hjälp av Feng shui och Wabi sabi.

Josephine Flatebö, Tro och sinnesro


En målarbok full av uppmuntrande psalmer och bibelord för vila och eftertanke. Att rita på egen hand eller tillsammans med andra! Alla illustrationer är gjorda av Josephine Flatebö. Vanliga färgpennor rekommenderas.

Josephine Flatebö har en egen webbutik, flatebo.se, där hon säljer egendesignade alster och annat smått och gott, klicka här.

Egentligen var det Sundsvallsbandet Skypluggeds förtjänst att flatebo.se kom till. Under sommaren 2005 turnerade Josephine Flatebö och hennes man David med bandet i Sverige och sålde egentillverkade­ knappar­ med budskap som ”Ain’t got no monkies in my family”­ och ”Created in Gods design”.

– Knapparna sålde som smör, berättar Josephine Flatebö.

Även hennes hemmatryckta t-shirts var populära. Så populära att hon en dag fyllde i en blankett om att få registrera en enskild firma och på den vägen är det.

Läs en artikel om henne här.

onsdag 30 november 2016

Björn Persson, Synden straffar sig själv.


Björn Persson har nu kommit med sin tredje bok, Synden straffar sig själv, i genren burleska kriminalromaner.

Som vanligt utspelar sig dramat i den mellannorrländska staden. Huvudkaraktärerna Lennart "Lenny" Eriksson och kriminalinspektörerna Stig Elofsson och kollegan Bo Nilson är såklart med i boken. En ny person är den osympatiske stjärnadvokaten Jens Rudner. Han står på busets sida och får oftast sina klienter frikända. Varför kan man undra? Har han en hållhake på den kvinnliga domaren? Stig och Bo har fått en ny chef, Ellen Lind men varför hon fått jobbet är en gåta eftersom hon inte kan någonting om polisarbete. Kriminalarna får ta över en utredning om sexdejting på nätet. Men vad håller de kärlekstörstande medelålders damerna i hög ställning på med, någon börjar utpressa dem, lägger ut bilder i deras mail?  Så försvinner advokat Rudner och en av ligamedlemmarna hittas mördad. Allt ställs på sin spets, tempot ökar i boken, många lösa trådar ska knytas ihop.

Detta är författaren väldigt skicklig på att få ihop. Han har ju sina motvilliga huvudkaraktärer till hjälp. Språket är mustigt, svordomarna duggar tätt men humornivån är hög. Som vanligt så fnissar jag åt tokigheterna och förfäras över våldet.

Läs gärna hans två tidigare böcker, Synden straffar sig själv och Hålla tand för tunga.

Monica, Vängåvans kulturtant

tisdag 29 november 2016

Nina Burton, Gutenberggalaxens nova


Vinnaren av Augustpriset 2016 i fackbokklassen, juryns motivering
”Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.”

Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution som förändrades Europa. I 1500-talets början spreds litteratur, grafik och vetenskap, men också nyhetsblad om katastrofer, pamfletter om invaderande turkar och religiösa stridsskrifter.
Medan mycket ännu vägde blommade renässanshumanismen genom Erasmus av Rotterdam. Han stod bakom en femtedel av Europas böcker, och skulle ge framtiden ett viktigt arv. Nina Burton skriver om Erasmus och hans tid så att man känner sig vara med när han träffar konstnärerna och de intellektuella – Albrecht Dürer, Holbein d.y., Paracelsus, Thomas More och Luther – lika väl som påvar, kejsare, pedagoger och rebeller. Genom honom möter man en hel epok.
Vilken var Erasmus hemlighet? I sina brev klottrade han självporträtt med dubbla ansikten, och hans förmåga att se två sidor födde ett samtal bortom all fanatism – en dröm om ett gränslöst Europa, där kultur och vetenskap knöt nya samband. Men då religiösa strider började skaka världen fick han mäktiga fiender.
Erasmus visade vilken roll litteraturen kan spela i en dramatisk tid som har många likheter med vår egen.

Nina Wolff, De polyglotta älskarna





Vinnaren av Augustpriset 2016 i den skönlitterära klassen, juryns motivering
”För en roman där språket är rakt och hårt, men människorna komplexa och känslosamma – samt för ett egensinnigt författarskap som kaxigt utmanar sina litterära föregångare.”

Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats.
I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

”Det här är stor romankonst.”
– Yukiko Duke, SVT Gomorron

måndag 28 november 2016

Monica Gullman har läst två av höstens böcker

Geir Gulliksen, Berättelse om ett äktenskap.

Geir Gulliksen är en norsk författare, poet, romanförfattare, essäist och förläggare.

Boken börjar med att ett äktenskap är över. De försöker förstå vad som egentligen hände och varför.

Jon var gift, hade ett litet barn. Timmy var sambo med en annan man. Jons exhustru sade, ”jag hoppas du kommer att få uppleva det själv, jag hoppas av hela mitt hjärta att någon kommer att lämna dig på samma sätt som du lämnat mig”.

Jon och Timmy gifter sig, de får två barn, hon är läkare han är frilansande journalist. Deras kärlek är unik brukar de säga till varandra. 20 år går, en dag får hon ögonkontakt med en annan man, det känns omtumlande berättar hon för Jon när hon kommer hem. Han tycker det är ok, sånt kan hända. Men så följer ett år av vånda och oro. Han säger ändå, träffa gärna den andre men låt det inte inverka på vår unika kärlek. Så tar hon då det slutgiltiga steget, hon lämnar honom. Han förstår inte, de hade ju allt, kärleken till varandra, den fysiska åtrån. Varför räckte han inte till för henne?

En hjärtskärande läsning om vad som händer när den ena har slutat älska och vill gå vidare med en annan. Du kan väl i alla fall säga förlåt, säger han, förlåt för vadå, säger hon.

Det gör ”ont” att läsa boken. Så bra skrivet. Författaren är ju också poet, därav det vackra språket.

Den får 4+/5 av mig i betyg.


Camilla och Viveca Sten, Djupgraven

Det är oktober, dimman ligger tät över öarna runt Sandhamn, sommargästerna har åkt hem. Tova tolv år sitter i båten på väg till ön där barnen går i skolan. Hon känner att det är något farligt och skrämmande under ytan, hon har känt det ett tag, det gör henne rädd. Tova är lite udda. Hon har inga kompisar. I skolan blir hon inte direkt mobbad men hon är ensam, ingen pratar med henne. En dag under en orientering försvinner Alex, en av innekillarna i klassen. Det enda som hörs är ett plask från vattnet. Det onda under vattenytan färdas snabbt, blir hungrigare och starkare. Tova förstår att det bara är hon som kan få stopp på det som hotar de som lever på öarna. Hon måste ge sig ut på vattnet och under ytan.

Så otroligt bra skrivet av mor och dotter Sten. Jag låter mig skrämmas, och jag lovar, det kommer att dröja länge innan jag ger mig ut på öppet hav, i båt, eller simmandes. Ser med skräckblandad förväntad fram emot det två i trilogin.

Den får 4/5 i betyg av mig

Monica Vängåvans kulturtant






måndag 21 november 2016

Sofia Weiss, Mamman som slutade sjunga

Sofia Weiss från Sundsvall, debuterar med sin barnbok, Mamman som slutade sjunga

Sofia Weiss

Har du någon gång varit jätteledsen men känt att du inte haft någon att prata med? Precis så blir det för Amelia …

– Jag har fått en tupp i halsen, säger mamma den där morgonen när hon plötsligt inte kan sjunga. Amelia tittar efter i mammas mun men ser ingen tupp. Ändå är något väldigt annorlunda med mamma. Amelia kan inte förstå vad som händer – varken med mamma eller med henne själv – men allt eftersom mamma förvandlas, är det som Amelia också blir någon annan. Något som visar sig sätta vänskapen med bästisen Millan på spel.

Mamman som slutade sjunga vänder sig till läsare från 6 år och skildrar en vuxen familjemedlems depression ur ett barnperspektiv.

Läs artikel om Sofia och hennes bok i Sundsvalls Nyheter 21-27 november, klicka här.

Lars T Johansson, Erik Nyberg, m fl - 90 limerickar från Västernorrland - En livad resa i tid och rim


90 limerickar från Västernorrland - En livad resa i tid och rim

Lars T Johansson, Erik Nyberg, Nils-Gunnar Nilsson, Per Nordgren och Leif Mattisson har skrivit 90 limerickar på ortnamn i Västernorrland. MJag har läst allihop och fnissar förtjust och blir synnerligen imponerad över den skaldekonst och humor författarna besitter. Så läs och njut och följ med på en resa runt läönet med underbara små stopp hos professorer i Torpshammar, charmörer i Hjälta, pyromaner i Frök, sotarelärlingar i Liden, vårdsläsa cyklister i Myre, pilska bönder i Näs och en buddhist-änka i Harv. Bland annat.

En yster kvartett från vårt län
åt limerickkonst gav sig hän.
Jag skrattat och flabbat,
mitt huvud är drabbat
av limerick-läsar-migrän

/Jacke Sjödin

Staffan Fliesberg, Nollresan


Nollresan är en resa som startar med en gratisbiljett, kanske som en resa utan ett mål. Med kärlek, droger, svek, tyngdlyftning och dåliga affärer som sällskap skildras en väl studerad verklighet i skarven mellan 1970 och 1980-talen. Staffan Fliesberg, född 1948 i Sollefteå. 1970-1980 arbetade han i och var delägare i familjeföretaget Fliesbergs Sport & Fritid, följt av studier vid Umeå Universitet. Senare arbetade han som fritidsledare och mentalskötare. Sedan mitten på 80-talet mest verksam inom idrotten, främst med tyngdlyftning. Tränare på både klubb och förbundsnivå.

Läs gärna mera i denna Pressrelease.

Bengt Ingelstam, Pelle Puck på hockeyläger


- Men om du bara får önska, vad som helst, envisas pappa Bill. - Att åka på hockeyläger, svarar Pelle.Det blir tyst vid matbordet. Pelle Puck i Mittnäs U 10-lag brukar ha tur med sig. Den här gången verkar det vara tvärtom. Men då vet han inte vilka överraskningar som väntar ute i stora världen, i Dagafors ... Pelle Puck på hockeyläger är sjätte och sista delen i serien om den hockeytokige Per Pulsén från Mittnäs. Illustrationerna är gjorde av Jens Ahlbom.

Bengt Ingelstam växte upp i Stockholm men flyttade 1969 till Ånge där han växlade författaryrket med att arbeta som lärare. Han har en stor utgivning, men skriver numera böcker för barn i åldrarna 9-12 år.

torsdag 17 november 2016

Anders Öhrn, Manifestet: Sundsvall



Med fingertoppskänsla för historiskt intressanta detaljer väver författaren Anders Öhrn samman Sundsvalls och Medelpads historia på ett ledigt, lättläst och spännande sätt. I den ena fängslande historien efter den andra, får kända och spännande personer, platser och händelser passera revy. Ofta med detaljer som överraskar och lockar till vidare läsning. Här möter vi också många av Sundsvalls välkända personligheter ur helt nya vinklar.

Christian Beijer
Att det ligger mycket research och en stor passion i skapandet av denna bok är utom allt tvivel. Den dramatiska ådran har Anders Öhrn tidigare gett uttryck för som skådespelare och regissör vid Teater 9 i Stockholm och som teaterchef vid Dalateatern och Teater Västernorrland.

Boken är producerad av Svenåke Boström. Omslaget är målat av konstnären Christian Beijer.

Anders Öhrn
Så här säger Anders Öhrn själv om bakgrunden till boken.


Den egentliga och fördjupande anledningen till intresset för Sundsvalls historia kom i början på 1990-talet, inför genomförandet av föreställningen Vildhussen med Teater Västernorrland, där jag då var verksam som teaterchef. Men icke heller desto mindre i grävandet efter historiska samband mellan Sundsvall och de allestädes närvarande drakarna i stan, under min inledande tid som ordförande i basketlaget Sundsvall Dragons. Så håll till godo med de smakprov på delar av Sundsvalls historia, som inte bör läsas med puritanens glasögon, utan mer som personligt valda citat, via mångas forskningar och egna tolkningar, så som ju sker med vilken historieskrivning som helst, som upprepas på carte blanche eller via nytt tangentbord …

Anders Öhrn
Sundsvall

måndag 14 november 2016

Monica Gullman har läst Aftonland och Välkommen till Amerika




Linda Boström Knausgård, Välkommen till Amerika

Detta är hennes tredje roman, på 92 sidor. Arvet slår hårt i flickans släkt. Pappa, bror och flickan har en psykisk bipolär diagnos.  Flickan slutar prata när hon är 11 år. Brodern spikar igen dörren till sitt rum, han kissar i flaskor som han gömmer under sängen. Flickan är rädd för sin våldsamme bror.
Pappa får utbrott, alla är rädda för honom, till slut kan de inte ha honom hemma, han blir inlåst på institution. Mamman, skådespelerskan, är ljuset i flickans liv, kärleken till henne är stark. Eftersom hon inte talar får hon en skrivbok av sin mamma. Varje dag tittar mamma i boken om hon skrivit något. Men flickan kommunicerar inte på något sätt.

En mörk bok, skrämmande läsning. Hittar inget hopp i den.
Uttrycksfullt fullt skrivet av författaren, den biter sig fast i mitt huvud fast jag egentligen inte vill.

Therese Bohman, Aftonland

Kulturjournalist, som debuterade 2010 med romanen, De drunknade. Hennes andra bok, Den andra kvinnan kom 2014. Den blev nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris 2015. Hennes nya roman, Aftonland, är nominerad till Augustpriset 2016.

Bokens huvudkaraktär är Karolina Andersson, Professor i Konstvetenskap, som det står på hennes dörr på Stockholms Universitet. Hon är singel samt konst-, alkohol- och sexmissbrukare. Flyttade från sin sambo för sex månader sedan.  Hon var ständigt otrogen, kände ingen samhörighet eller passion för sin sambo. Boken utspelar sig i konstens värld, något som författaren verkar ha en gedigen inblick i. Hon handleder en ung doktorand, Anton, som flirtar med henne och hon känner sig smickrad. Varför han gör det kommer hon att förstå så småningom. Hon mår inte bra. Känner att hon lever vid sidan av livet på något sätt. Åren rinner iväg, hon börjar fundera över de val hon gjort i livet, ensamheten finns där hela tiden. Rädslan att dö gräver i henne. Det arbete hon levt för känns inte lika meningsfullt längre.

Läsaren får krypa under skinnet på Karolina och känna hennes vånda och ensamhet.
Jag blir också imponerad över Therese Bohmans kunskaper i konstens värld.

Mycket möjligt att hon får Augustpriset 2016.