måndag 19 november 2018

Sofia Johansson: Alla tillsammans, Sven!


Sofia Johansson är uppvuxen i Gävle. Idag bor hon med sin familj strax utanför Sundsvall och hon arbetar som IT-konsult på dagarna och på kvällarna då barnen somnat sätter hon sig vid datorn för att skriva. Hon debuterade 2013 på Rabén & Sjögrenförlag med boken Nils hjälper laget.
 
Hennes senaste bok är Alla tillsammans, Sven!
 
Sven längtar efter att backen ska öppna. Då ska Sven och Josef åka snowboard tillsammans med kompisarna. Sven längtar också efter mamma. Hon jobbar utomlands och ska komma hem till jul. En dag får Sven ett meddelande från mamma. Hon har fått förhinder och kommer inte hem som planerat. Hur ska Sven hantera sin längtan? Alla tillsammans, Sven! är en fristående fortsättning på böckerna Våga testa, Sven! och Var inte avundsjuk, Sven! 
 
Sofias facebooksida: https://www.facebook.com/SofiaJohanssonForfattare/

Hennes tidigare bok, Var inte avundsjuk, Sven! är en fristående fortsättning på Våga testa, Sven! Den passar läsaren som nyss börjat läsa och läsaren som helst vill bli läst för.

Sven har fått en ny klasskompis. Han heter Josef och kommer ifrån Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven.

Sven tycker det är tråkigt att hans kompisar hellre vill vara med Josef, i stället för att åka snowboard i backen med honom.

En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa Josef att hitta den?


Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet.

En dag på sportlovet, är Sven och Axel samtidigt i backen. Sven försöker att hålla sig undan. Men hur gör Sven när han ser Axel köra rakt in i ett träd, ger han sig tillkänna då?

Våga testa, Sven! är en bok som passar läsaren som nyss börjat läsa själv. Den fungerar också som högläsningsbok.


Nils hjälper laget är Sofia Johanssons debutbok. Nils har en hemlighet: han virkar. Det är mormor som har lärt honom. Men att han gillar att virka är inget som han pratar om - det är alldeles för pinsamt.

En dag kommer hockeykillen Sixten fram till Nils och frågar varifrån Nils fått sin mössa. Sixten vill absolut ha en likadan, mössan har ju Veda IF:s färger. Hur ska Nils göra nu, vågar han berätta att han virkat den själv?

Tillsammans med Per Gustavsson har Sofia skapat en fin berättelse om en självständig kille som som gärna vill vara lite för sig själv, utan att för den sakens skull vara utanför.