tisdag 18 november 2014

Jan Berglin och Maria Berglin: Mitt i rondellen



Mitt i rondellen, mitt i livet, mitt i prick. Jaget befinner sig alltid i mitten - och utsikten är bedövande. Allt utgår från mittpunkten, också när den är omringad av plattnackar som inte ens vet hur man kör i en rondell.

Vi har fått många av våra bästa idéer i en rondell i Gävle. Och sett ur ett större perspektiv är vi kanske alla som rondellhundar; undrande över varför någon satte oss just..



Jan Berglin, är en mycket populär serietecknare, som bland annat gett upphov till de satiriska serierna Berglins och Far och jag.

Jan Berglin bor i Gävle. Han brukar betecknas som samtidsskildrare i serieform och har framför allt blivit uppskattad för dråpliga kommentarer kring vardagslivets situationer. Ett annat typiskt inslag i Berglins serier är skildringar av skolvärlden, lärare och akademiker i allmänhet i humoristisk och satirisk form.

Jan Berglin

I samband med sina studier debuterade han 1985 som serietecknare i studenttidningen Ergo, där han fortfarande medverkar. Hans serier i Ergo blev mycket uppskattade av Uppsalastudenterna vilket ledde till att Svenska Dagbladet fick upp ögonen för Berglins produktion. Svenska Dagbladet publicerade sin första Berglin-serie 4 januari 1995. Hans serier kan också ses i tidningar som Arbetarbladet, Arbetaren, Ingenjören, Kommunalarbetaren och i serietidningen Larson!.

Jan Berglin samarbetar med sin fru Maria Berglin med både uppslag till sina teckningar och utformningen av dem, vilket har lett till att serien i Svenska Dagbladet har bytt namn från Berglin till Berglins.

Möt Jan Berglin på Julfestivalen, 6 dec, kl 12.30.

Inga kommentarer: