måndag 19 januari 2015

Neftali Milfuegos, Tankar mellan hjärtslag

Se en sådan ovanlig bok och vacker på ett lite udda sätt. Tankar mellan hjärtslag är Neftali Milfuegos dagbok. Om att växa upp i Sverige i ett "svenskt område" som en "andra generationens invandrare", om att vara varken eller, i ett land med växande rasism och tydliga gränser människor emellan.

"Jag hatar flaggor. Åt helvete med nationen, fak sverige, fak staten, fak alla banker, fak de världsomspännande företagen, fak politiker, fak snuten, fak patriarkatet, fak lagen å rättvisan. Hyckleriet är äckligt och ihåligheten ekar. Heteronormen förgiftar varje vrå av varat och lägger sej som en trasa dränkt i bensin över existensen, där varje blick och leende med ett gott hjärta blir den fria kärlekens våldsamma manifestation. Den totala tankens dominans och dess absoluta kontroll över det som gör människan till människa. Fak det här sättet att leva."

Neftali har alltid vetat. Att han måste tillbaka. Färdas färden. För endast den som brinner kan återigen nå frid. Han är inget undantag. Som många andra lever han med rasande ilska och egenvåld. Världen står i lågor. Med en känsla av att allt är på väg åt helvete påbörjar han en resa genom identitet och kärlek. Hat och frågor. Men vad väntar honom på andra sidan jorden? Vad är det han alltid vetat?

Inga kommentarer: