fredag 29 december 2017

Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017


Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättar­glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok Det här är vår tid, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

Recensioner
"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." - Expressen

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." - Dagens Nyheter

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." - SVT Gokväll

" stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" - Göteborgs-Posten

"En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga." - SvD

"Hur som helst slukar jag boken ... Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria." - Aftonbladet

"Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt" - BTJ


Kommande bok av Hans Rosling och Ola Rosling, Factfulness

'This book is my last battle in my life-long mission to fight devastating ignorance, and my final attempt at making an impact on the world. It has been my daily inspiration and joy. In my previous battles I armed myself with huge data sets, beautiful software, an energetic lecturing style and a Swedish bayonet for sword swallowing. It wasn't enough. But I hope that this book will be.'When you ask people simple questions about global trends, they systematically get the answers wrong. How many young women go to school? What's the average life expectancy across the world? What will the global population will be in 2050? Do the majority of people live in rich or poor countries? In Factfulness, Hans Rosling and his two lifelong collaborators, Ola Rosling and Anna Rosling-Ronnlund, show why this happens. Based on a lifetime's work promoting a fact-based worldview, they reveal the ten dramatic instincts, and the key preconceptions, that lead to us consistently misunderstanding how the world really works. Inspiring and revelatory, Factfulness is a book of stories by a late legend, for anyone who wants to really understand the world.


Factfulness utkommer våren 2018.

fredag 22 december 2017

Monica Gullman tipsar om sin bästa skönlitterära böcker

Elin Olofsson, Krokas
En roman som utspelar sig i Krokom 1949, En stark skildring om två kvinnor som var och en bär på en hemlighet.

Torbjörn Flygt, Flyktväg
En gripande berättelse om vad som händer när ett land är i upplösning, och innevånarna gör allt för att överleva

Theodor Kallifatides, Ännu ett liv
Kanske hans sista bok? Han berättar om sin skrivkramp, men så reser han tillbaka till sitt ursprung, Grekland och då lossnar det. Så fint skrivet!

Klas Östergren, I en skog av Sumak
Året är 1970, mycket händer i Sverige och omvärlden, tre ungdomar som driver kring en het sommar och ställer till det för sig.

Anne Swärd, Vera
Året är 1945, en ung flicka på flykt undan krig och fruktansvärda upplevelser, Hamnar i Sverige där hon står brud, hon gifter sig med Ivan Ceder. Och hamnar ur askan i elden.
Så hjärtskärande och gripande läsning!

Anne B Radge, Det finns alltid förlåtelse.
Fjärde boken i succéserien som inleddes med Berlinerpopplarna. En riktig må bra bok, handlar om syskonen som växt upp på gott och ont på Familjegården Neshov i Norge. Genom böckerna får vi följa deras öden i livet, alla har skingrats för vinden men när det gäller finns syskonskapet där och man ställer upp för varandra.
Så bra läsning.

Läs recensionerna genom att klicka på författarens namn.


Så vill jag önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt år.

2017 har varit helt fantastiskt vad gäller bra litteratur.
Så hörs vi igen 2018! Det ska bli spännande att se hur läsåret 2018 kommer att se ut.

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

måndag 11 december 2017

Gabriella Ullberg Westin: Springpojken




Nu kommer Gabriella Ullberg Westins tredje bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall. I Fixaren är temat social engineering - att gärningsmannen genom sin sociala förmåga manipulerar andra att lämna ut känslig information eller begå brott. 

En kylig kväll i mars skjuts en 25-årig man ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka leder förundersökningen och snart riktas intresset mot en vän till offret, som var i närheten när mordet begicks.

Vd-assistenten Amanda Bruse kämpar med att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning. Företaget hon arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp och när en av företagets nyckelpersoner spårlöst försvinner skakas tillvaron om rejält. 

Polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att hantera. Och när Rokka mitt i allt råkar ut för en personlig tragedi står plötsligt hela hans framtid på spel.

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?



Ensamfjäril är Gabriellas debutroman.

Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen får polisen ett larm om att Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats mördad i hemmet. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. När ytterligare ett kallblodigt mord sker anar han att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman. Ju mer han nystar i det som hänt, desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något och aldrig egentligen kände sin fru. 





Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag lever hon i Stockholm med sin familj och är verksam inom kommunikation. På fritiden löptränar hon och har sprungit flera långdistanslopp.

Margareta Rudbo, Småtomtar, Lill-Nisses nya kompisar



Den lilla hustomten Lillnisse bor på landet med sin familj. Han har många vänner bland andra småtomtar. Bästa kompisarna är gårdstomten Ärtan och skogstomten Tickelina. Lillnisse är ängslig och lite rädd för dem han inte känner. Den här boken handlar om ett spännande möte med några bergstomtar och hur han blir kompis med dem.

Margareta Rudbo är från Stöde och det här är den andra boken i hennes serie om småtomtar.

Pelle Svensson, Mannen på barrikaderna


Pelle Svensson formades av sin hårda uppväxt i ett norrländskt arbetarhem. Han blev en tävlingsmänniska. Att vinna var det enda som räknades.

Pelle "Swing" blev tvåfaldig världsmästare i brottning och var obe­segrad i Sverige under 13 är.

Samtidigt med den omänskligt hårda träningen läste han in en jur.kand på rekordtid och lade grunden för en makalös karriär som kändisadvokat med spektakulära brottmål som specialitet, och idrottsledare på internationell nivå.

I boken berättar han om sitt liv och sin karriär. Om hur han själv dopade sig och hur den födde en livslång kamp mot dopning och korruption inom idrotten, om hur han upptäckte att Thomas Quick var en falsk seriemördare, om sin envisa kamp för att få resning för oskyldigt dömda, och om de omskrivna fallen han var inblandad i, som Åmsele­morden, Lindomefallet, bombmannen ...

Han presenterar också övertygande bevisning och motivbild för hur mordet på Olof Palme gick till.

Men det tuffa tempot hade ett pris. Hård kritik från kollegor och ett skoningslöst mediedrev, tillsammans med alkoholmissbruk, ledde fram till en total kollaps 1994.

Det tog flera år för Pelle Svensson att resa sig, men han är nu nykter sedan 14 år. I vår fyller han 75 år och nu avslutar han karriären för att helt ägna sig åt familjen.



Pelle Svensson pratade om sin bok i TV4 Morgonheterna den 21 december. Se ett klipp här.


Monica Gullman har läst boken
Uppväxten var hård och krävande med en far som ofta tog till knytnävarna i sin uppfostran. Men en vacker, varm och kärleksfull mor som skyddade pojken så gott hon kunde. En farfar som lärde Pelle och syskonen att leva vildmarksliv, att plocka bär och svamp, fiska och när de blev lite äldre jaga. Pelle sköt sin första älg när han var 17 år. Detta är något som följt honom hela livet, närheten till naturen.

Vid 11 års ålder ville fadern att Pelle skulle lära sig boxas, ”en Svensson förlorar aldrig ett slagsmål”, var budskapet.


Men boxningsklubben visade sig vara en brottningsklubb. Pelle provade på och blev fast, han tog sitt första nacksving och slängde kamraten i mattan. Efteråt sa tränaren, den pojken kan bli nåt. Vilket han också blev, en av Sveriges bästa brottare genom tiderna, 2 VM titlar, 3 EM, 1 OS ett stort antal bronsmedaljer, 27 SM och 6 Nordiska mästerskap. Obesegrad i Sverige tretton år i följd och slutade tävla vid 29 års ålder.

Allt detta samtidigt som han läste in en fil.mag och på det en jur.kand examen. Hur orkade han? Men motgångarna fanns också. Mediedrevet, kritiken från kollegor och det tuffa tempot. Han berättar väldigt öppet i boken om sin egen doping som höll på att knäcka honom innan han tog sig ur beroendet. Han är nu nykter sedan 14 år.

Palmemordet berör han i ett kapitel och hans syn på vad som hände. Rättsskandalen Thomas Quick ägnar han ett annat kapitel och även de fall han varit inblandad i som Ånselemorden,  Lindomefallet, osv.

Ett kapitel handlar om hans tro och hans möten med Gud, något som räddat hans liv vid ett flertal tillfällen.

En mycket stark läsning jag blir så berörd, en bladvändare. Vissa avsnitt är nästan som en spännande thriller och så välskriven.

Mina slutord; Att stå på barrikaderna är ett ensamt liv. Att våga stå för det man tror på och kämpa till sista blodsdroppen för ett rättvist samhälle. Att vara besvärlig och att aldrig ge sig tar kraft och energi, att värna om den lilla människan är Pelle Svensson, brottaren och brottmålsadvokaten i ett nötskal.

Pelle, din bok är en riktig läsupplevelse. Tack för att jag fick läsa den.

Jag önskar dig lycka till med resten av ditt liv när du nu som 74-åring går i pension för att ägna din tid åt din familj. Din högt älskade hustru, Pia som stått vid din sida i 35 år i med och motgång, dina barn och dina fina barnbarn.

Monica Gullman
Akademibokhandeln Vängåvan

 


onsdag 6 december 2017

Charlotta Kalla, Styrka teknik och pannben


Med Charlotte i spåret!

Drömmer du om Vasaloppet? Om att bli en bättre skidåkare? Följ med Charlotte Kalla ut i spåret, på med pannlampan och dra ut i skogen en sen novemberkväll, kör hennes rörlighetsprogram som morgonträning och ta del av hennes bästa knep för att hålla motivationen på topp. Hur gör man egentligen för att bli så där framgångsrik, så duktig på att åka skidor?

Läs om Charlottes konkreta tips och program för spåret, träning vid sidan av spåret och allt annat som hör skidåkningen till. Hitta din egen väg till framgång och ett starkare pannben!

En perfekt julklapp till skidåkaren, amatören eller proffset!

Kjell Westö, Den svavelgula himlen


Kjell Westö är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och kolumner.

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) gjorde Kjell Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Med den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö slutgiltigt en författare för hela den finska nationen. Romanen belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev också Westös genombrott i Sverige.

Det mest karaktäristiska för Kjell Westös tidsfresker är hans sätt att låta historiska skeenden bäras upp av fragila och sårbara människor. Så också i den femte romanen Gå inte ensam ut i natten (2009) samt i den sjätte, Hägring 38 (2013). Liksom sina föregångare är Hägring 38 en Helsingforsroman, en epokskildring och en klasskildring. Romanen nominerades för Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap.

Kjell Westös verk har till dags dato översatts till mer än 20 språk och han har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger.

Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska.

Och jag gick hemåt och tänkte att jag kanske måste skriva en berättelse trots allt. En berättelse inte bara om Stella och Alex och mig och våra föräldrar, utan också om barnen, om Sandi och Amir och Tommi Hjelt. Och jag tänkte att den berättelsen måste bli mycket sannare än de andra berättelserna jag skrivit. För att vi levde i den tid vi levde i. För att det finns mörker, och för att det finns ljus. Och så nästa motvilliga tanke: att i så fall skulle jag också tvingas möta ljuset och mörkret i mig själv.

Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr.

Recensioner
”Det kan sägas direkt. Samma år som Finland firar sitt 100-årsjubileum som självständig nation kommer höstens bästa svenska roman från Finland.” – Dagens Nyheter

"Fängslande och episkt av Kjell Westö". Läs recension i Expressen här.





tisdag 5 december 2017

Så väcker du barns läslust


Så väcker du barns läslust

Läs högt för barn redan från några månaders ålder och prata om innehållet i böckerna med dem. Det är några av de tips som läsexperten Maud Nilzén ger.

– Högläsning är fruktansvärt viktigt, konstaterar hon.

1. Högläsning
2. Prata på rätt sätt om böckerna.
3. Börja tidigt
4. Bestäm lagom mycket
5. Gör det till en vana
6. Fortsätt med högläsning även för de äldre
7. Ta hjälp av bokexperterna


Läs här mer om Maud Nilzéns tips.

Ett kompletterande sätt att stimulera barns läsande är Läsborgarmärket, (som givetvis associerar till Simborgarmärket) .


Läsborgarmärket!

– Samla alla tre färger

Minns du den svindlande känslan när du lärde dig läsa? Svarta krumelurer som plötsligt får mening och blir ett expanderande universum. Läsborgarmärket är tänkt som inspiration och uppmuntran för den som just knäckt läskoden och kämpar för att få flyt i läsningen.

Egentligen är det otroligt att vi kan lära oss läsa, enligt forskarna. Talet är givet människan, men skriften måste vi tillägna oss genom oerhört komplicerade processer, som den mänskliga hjärnan egentligen inte är byggd för. Klart man är värd medalj, när man har lyckats med den bedriften!

Så här går det till

  1. Hämta ett läskort hos oss i butiken.
  2. Välj böcker som passar ditt barns läsnivå.
  3. Efter fem lästa böcker belönas barnet med det vita Läsborgarmärket, som hämtas gratis hos oss.
  4. Fortsätt läsa fem böcker ytterligare och barnet får ett rött märke, osv. Samla alla tre färger! 
Att ta Läsborgarmärket är kostnadsfritt och ej förbundet med köpkrav.
Läs mer om Läsborgarmärket här.



måndag 4 december 2017

Petter Österlund, Andra sidans sköna diva - en bok om Ingrid Bergman

En bok om Ingrid Bergman och hennes släkt i Stöde. Hon gifte sig 10 juli 1937 med stödesonen Aron Petter Lindström. Författaren Petter Österlund berättar om hennes tid i Medelpad samt flytten till Stockholm och senare Los Angeles. Boken är rikt illustrerad med bilder som författaren fått av släkten i Stöde, samt brev och telegram.


Andra sidans sköna diva, det är årets mest spännande bok från Design Sundsvall, och säkert en av de mest spännande böckerna kring lokal historia. Med utblick i den stora filmvärlden, från Filmstaden i Solna till Italien och Hollywood. En närgången skildring av världskända skådespelerskan Ingrid Bergman, kompletterat med aldrig tidigare publicerat material om henne och hennes familj i Stöde.

Bokrelease i Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln) kl 12.00 den 9 december. Författaren Petter Österlund medverkar.

Monicas tips inför julen på deckare och kriminallitteratur



Här kommer Monica Gullmans tips inför julen på deckare och kriminallitteratur


Arnaldur Indridason, Det tyska huset.
Året är 1941 och amerikanska och engelska styrkor finns strategiskt utplacerade i Reykjavik för att skydda islänningarna mot en tysk invasion. En isländsk handelsresande hittas skjuten i huvudet, vapnet är en amerikansk pistol. Så börjar sökandet på den skyldige, en isländsk kriminalare. En amerikansk utredare måste nu fort utreda brottet, men det visar sig inte vara så lättlöst.

Arnaldur Indridason är en av nordens främste deckarförfattare, han har fått mängder av priser för sitt författarskap och är en av mina favoritförfattare i genren. 

Belinda Bauer, De vackra döda.
Thrillerdrottningen från Wales har fått massor av priser, fyra gånger har hon nominerats till priset Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
Eve Singer är kriminalreporter på TV och beroende av döden i sitt arbete. Det är också mördaren, inte nog med att han mördar och är beroende, han tillkännager också när han ska mörda. För att visa världen skönheten i att döda. Det blir en jakt mot klockan, så rysligt spännande och otäckt.

Solveig Vidarsdotter, Nässelvrede.
Lilla Gäddede i Jämtland med 300 innevånare, 2006. En sommarmorgon, hittas två döda kommunpolitiker, en knivmördad och hittas liggandes i sin egen trädgård bland nässlorna, en vådaskjuts till döds av sin egen dotter.

Nu får poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo fullt upp, hur kan detta hända i lilla Gäddede?
Författarens naturbeskrivningar är lysande, hon väver in i boken samernas situation, livet på fjället  och björnen som finns i området och  ställer till det för samerna.

Välskriven, spännande och så bra personbeskrivningar.  Tror man att man vet upplösningen innan boken är slut så kommer man att ha fel.

Christoffer Carlsson, Den tunna blå linjen
Del fyra i serien om polisen Leo Junker, en serie som bara blivit bättre för varje bok han skrivit. Finns under recensioner på vår hemsida www.vangavan.se. En av mina absoluta favoritförfattare i genren, som var nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2017.

Roslund/Thunberg, En bror att dö för.
Detta är en fristående fortsättning på Björndansen. En hjärtskärande läsning om broderskap och hur långt  man beredd att gå för att ställa upp för varandra oavsett vad det gäller. Finns också under recensioner på vår hemsida www.vangavan.se.

En bok jag aldrig kommer att glömma. Den var också nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2017.

Lee Child, Under radarn. En Jack Reacher thriller
Child har skrivit 20 böcker om Jack Reacher, översatta till 40 språk i världen, bokhandelns storsäljare alla kategorier.

Jag är lite kär i Jack Reacher, 2 meter lång, 110 kilo muskler, råkar alltid illa ut men klarar alla slagsmål galant, han är också en damernas riddare, sådant gillar jag. Under förutsättning att damen ifråga inte tillhör skurkarna, då blir det tuffare tag. Han reser runt i USA utan bagare med endast en tandborste i skjortfickan, när han rensat upp på platsen kliver han på en Greyhoundbuss och reser mot nya mål dit näsan pekar.

Monica

Vängåvans kulturtant