måndag 23 oktober 2017

Zadie Smith, Swing time






De två flickorna växer upp tillsammans i norra London och älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Men när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.


Med Swing time har Zadie Smith skrivit en stor och oemotståndlig samtidsroman; en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet.

»Det kan mycket väl vara Zadie Smiths största triumf hittills«, skrev Expressen om den engelska originalutgåvan.

Zadie Smith är en brittisk författare och har skrivit flera uppmärksammade romaner, bland vilka Vita tänder blev hennes genombrott.

Smith föddes i arbetarområdet Brent till en invandrad jamaicansk mamma, Yvonne Bailey, och en engelsk pappa Harvey Smith, som skildes när hon var barn. Hon studerade vid King's College, Cambridge, under det hon samtidigt debuterade som författare med en novellsamling, May Anthologies. I Cambridge träffade hon Nich Laird, författare, med vilken hon gifte sig 2004.

1997 visade hon det första utkastet till Vita tänder för förläggare, men boken kom inte att skrivas klart förrän tre år senare och blev då en storsäljare som översattes till flera språk. Detta blev hennes romandebut. Hennes tredje roman, Om skönhet, nominerades 2005 till Bookerpriset.

Omdömen

”En underbar läsupplevelse!”
/Ingrid Elam, Kulturnyheterna SVT.

”En lysande uppväxt- och vänskapsskildring” –
/Kristian Fredén, Borås tidning

”Zadie Smith äger vår tid” –
/Maria Schottenius, DN

”Det är storartat” –
/Magnus Haglund, GP

”Zadie Smith har aldrig varit så bra” –
/Therese Eriksson, SvD

”Zadie Smith är tillbaka med sin största triumf” –
/Amanda Svensson, Expressen

”Åh, vilken rik roman!” –
/Anneli Dufva, Kulturnytt SR

fredag 20 oktober 2017

Monica Gullman läser höstutgivningen av svensk skönlitteratur, del 2

Klas Östergren - I en skog av Sumak

Klas Östergren är en av våra främsta prosaister och han har sedan debuten 1975 givit ut 17 romaner och novellsamlingar. Han har skrivit manus för både TV och film och sitter på stol 11 i Svenska Akademien.

Året är 1970, USA har utvidgat Vietnamkriget, Beatles har slutgiltigt splittrats och den första Gärdefesten hålls i Stockholm. En dag kommer det en ny elev till Kenneths skola. Dan sticker ut, han har lång överrock, är kortklippt, har hala skor och ett självförtroende olikt de andra elevernas.

Så blir det sommarlov och Kenneth börjar hänga med Dan och hans syster Hellen i ett hus där de bor ensamma, utan föräldrar. Det blir en flummig sommar. Dan har hittat en hampa-odling bakom huset som ”Någon” har planterat. De bygger en koja, sitter där och röker på. Spelar musik på hög nivå och Kenneth börjar bli förälskad i systern.

Men vilka är Dan och Hellen? Var kommer de ifrån? Det är något som inte stämmer och snart kommer ”Någon” för att skörda plantorna som inte längre finns kvar?

Det är en ynnest att få läsa Klas Östergren, språket är vackert, personbeskrivningarna griper tag. Sättet han skildrar 70-talet i Sverige och omvärlden på. Nu när jag läst ut boken tänker jag att jag snart ska läsa den igen!

Den får 5/5 i betyged ”Augustprisvarning”

Anne Swärd - Vera

En prisbelönt författare som har skrivit böckerna ”Polarsommar”, ”Kvicksand” och ”Till sista andetaget”. Nu kommer boken ”Vera”.

Året är 1945, kriget är slut. Sandrine 17 år står brud och under bröllopsfesten föder hon under dramatiska förhållanden en dotter (Vera). Hennes man den betydligt äldre Ivan Ceder är inte far till barnet. Sandrine bär på mörka hemligheter men det gör den rika överklassfamiljen Ceder också.

En tragisk och grym historia växer fram i boken. Sandrine kan inte ta till sig sitt barn (Vera), hon påminns hela tiden hur hon kom till i ondska och våld.

En välskriven roman om flykt och överlevnad, skuld och skam. Mödrar och döttrar som följer varandra genom generationer.

Jag blir djupt gripen av bokens innehåll och Anne Swärds fina språk.

Den får 4/5 i betyg

Inger Edelfeldt - Kläderna, noveller

10 noveller med temat kläder i handlingen men också om identitet, relationer, glädje och sorg.

I ”Stjärnstoft”: Den unga blyga flickan som klär ut sig till en hippie i en broderad silkig långklänning med en sjal knuten om pannan. Hon förvandlas till en tjej med sensualitet och självkänsla till kompisarnas förtret.

I ”Allvie”: Martin ska gifta sig med Asker, hans mamma vill att Asker ska bära hennes gamla brudklänning och krona, klänningen är gulnad av ålder och Asker vill helst inte. Men mamman propsar på och Martin hamnar i klämma, han tar till ett riktigt fult knep för att ta sig ur dilemmat.

Inger Edelfeldt är en av våra främsta novellister, med humor och stilistisk skärpa visar hon sin klass i genren.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

måndag 9 oktober 2017

Kazuo Ishiguro, Nobelpristagare 2017 i litteratur



Förra årets Nobelpristagare Bob Dylan överraskade oss och hela världen. Den här gången har Nobelkommittén valt britten Kazuo Ishiguro, som pristagare för år 2017.

Sara Danius, akademins ständige sekreterare, motiverade valet med "Kazuo Ishiguro har i sina romaner med stark känslomässig verkan blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".

Ishiguros roman ”Återstoden av dagen” blev en internationell bestseller. En bok han även vann det prestigefyllda Man Booker Prize för år 1989 – ett pris han också varit nominerad för fyra gånger. Den blev även en succé som film när den kom 1993 och nominerades till åtta Oscar.

Han är lite grann som en blandning mellan Jane Austens sedekomedier och Franz Kafkas absurdism. Blandar man det här lite grann har man Ishiguro i ett nötskal, säger Sara Danius och fortsätter, har jag sagt det så måste jag också säga att Ishiguro är en författare som skriver med stor integritet. Han tittar inte åt sidan utan har utvecklat ett eget estetiskt universum som samtidigt förnyar sig från bok till bok. Och det gör han med hjälp av genremässiga experiment.

Som bokhandlare anser vi att årets val var utmärkt!

Böcker på svenska
Dessa titlar kommer att tryckas upp. Vi väntar oss att ha dessa i lager i vecka 42.
- Begravd jätte
- Återstoden av dagen
- Vi som var föräldralösa
- Never let me goe
- De otröstade
- Nocturner

Begravd jätte kommer att blir månadens titel i Låna & Läs i december.

måndag 25 september 2017

Monica Gullman läser delar ur höstutgivningen av svenska skönlitterära författare

Del 1 av 3.

Torbjörn Flygt, Flyktväg
Han har skrivit romaner, barnböcker och dramatik. Fick Augustpriset 2001 för boken, Underdog.

Centraleuropeiskt land några år framåt i tiden. Gränserna är stängda, alla flyktingar interneras i läger under usla förhållanden. Omvärlden reagerar, ett skoningslöst krig bryter ut.

Hart bor med sin mor och två systrar på en bondgård, fadern är inkallad i kriget. En natt hjälper han en kvinna och hennes lilla dotter som rymt från lägret. De får bo hos familjen undangömda i ett vindsrum. Får myndigheterna vetskap om detta kan alla råka illa ut. Livet är svårt för familjen, det är ont om mat. Hart har via ett brev fått veta att fadern dött i kriget, han vet inte hur han ska kunna berätta det för modern och systrarna och tiden går.

En tankeväckande bok om vad som händer när samhället rämnar och människor måste fly för sina liv.

Så mästerligt skildrat av Torbjörn Flygt. Karaktärerna berör, i synnerhet Hart som försöker vara familjens överhuvud trots sin ungdom. Varje dag är en kamp för överlevnad.

Borde bli Augustprisnominerad i höst. 5/5 i betyg


Elisabeth Rynell, Moll
Hon fick sitt genombrott med boken Hohaj, som kom 1997. Hon har skrivit ett 20-tal böcker genom åren. Hennes språk är vidunderligt vackert.

En apelsinfärgad himmel omfamnar med sitt ljus hela nätet av trafikleder, broar, viadukter, påfarter, rondeller och tränger glödande in i diset och avgasångorna. Allt rör sig som inuti ett rödlysande moln.

Boken utspelar sig i framtiden. Människor samlas upp och bussas norrut till ett uppsamlingsläger. En av dem är Moll, hon lyckas dock fly och ger sig ut på en vandring i de norrländska skogarna. Hon undviker vägarna, vill inte träffa på andra som är på flykt precis som hon. Men så träffar hon Frans, han tar henne till kvinnan Björk, där blir hon kvar en vår och sommar, hon hjälper till med lammen och killingarna , lär sig göra smör och ost, konservera, så och skörda. Där känner hon sig äntligen fri och lycklig. Molls historia rullas sakta upp i boken, hon vill en sista gång besöka samhället, Hornarv, där hon levde med sin man, dotter och det lilla knytet som sakta börjat växa i henne. Så hon ger sig iväg igen.

Kvinnor som vandrar i skogarna kännetecknar Elisabeth Rynells romaner. Hennes naturbeskrivningar är som poesi och hennes karaktärer biter sig fast.

Borde bli Augustprisnominerad i höst. 5/5 i betyg


P.C Jersild, Tivoli
En framtidsroman som både skrämmer och roar. Ett annorlunda äldreboende byggs på Djurgården. Tivoli och Gröna Lund har gått i konkurs och försvunnit. Bättre bemedlade pensionärer flyttar in i boendet, dyrt men man lockar med full service och alla tänkbara nöjen. Robotar och papperslösa sköter rutinsysslorna. Huvudkaraktärerna är två bröder, Tobias och Mikael. Tobias är den vidlyftige, har bott och arbetat överallt i världen. Mikael är försiktig och eftertänksam. Nu ska de försöka samsas i en av lägenheterna. Hur ska det gå, undrar båda.

Asta, vars man Henrik plötsligt gick bort när de skulle flytta in. Ensamheten tär på henne, men så får hon låna en robotväninna som håller henne sällskap och livet blir lite lättare, åtminstone för en stund i alla fall.

På boendet finns även den strikte och elegante gentlemannen vars flickvän är en uppblåsbar Barbara som städpersonalen motvilligt får rengöra varje morgon.

Jag skrattar och förfäras över handlingen i boken. Skriven med Jersilds träffsäkra språk, humor och satir präglar boken.

4/5 i betyg

Monica
Vängåvans kulturtant



torsdag 21 september 2017

Sally Andrew, Tannie Marias stora utmaning


I första boken om Tannie Maria, (se nedan), blev mrs van Harten, som hon egentligen heter, hjärtespaltsansvarig i Klein Karoos lokaltidning the Gazette. Detta ledde henne in på spåret till ett mordfall och mordutredningen ledde henne i sin tur till Ladysmiths egen kriminalkommisarie Henk Kannemeyer.

I bok nummer två, som utkom 2017-09-20, har Henk och Tannie Maria blivit ett par men minnena från Marias äktenskap med Fanie gör sig påminda och Maria tvingas uppsöka en psykolog för att komma vidare. Spåren efter misshandeln hon då utsattes för har lämnat oläkta sår i själen och hon törs inte släppa Henk in på livet.

Inte nog med detta. Under Klein Karoos stora kulturevenemang i Oudtshoorn, Klein Karoos Nasionale Kunstefees, mördas bushmänfolkets talesperson Slimkat Kabbo. Sydafrikas ursprungsbefolkning har nyligen vunnit en domstolsseger över ett gruvbolag som vill prospektera för diamantbrytning på bushmännens mark och Slimkat var den som gick i bräschen för motståndet.

Psykologen råder Tannie Maria att gå med i en samtalsgrupp för personer som lider av Posttraumatiskt stresssyndrom och när en av gruppdeltagarna mördas tyder tecknen på att det finns ett samband mellan de båda morden. Så Maria bakar en Venuskaka för att får mördaren att avslöja sig.

Sally Andrew (f. 1967) bor i ett naturreservat i Klein Karoo i Sydafrika tillsammans med sin man och ett antal vilda djur, bland annat en älgantilop och en mystisk leopard som kommer och går. Hon är utbildad i psykologi och har också jobbat med olika kvinnojourer och specialiserat sig på frågor som rör kvinnomisshandel. Tannie Marias recept på kärlek och mord är hennes litterära debut.

Läs mer om henne här.
Sally Andrews hemsida här.

Sally Andrew debuterade 2016 med Tannie Marias recept på kärlek och mord, som är första delen i en välsmakande deckarserie som utspelar i de inre bergstrakterna av Sydafrika. En blandning av Damernas detektivbyrå och ispettore Montalbano, med lika delar humor, kärlek, matrecept och en mordgåta.


Möt Tannie Maria, en medelålders sydafrikansk änka bosatt i Klein Karoo i det inre av Kapprovinsen. När centralredaktionen lägger ner Tannie Marias matspalt för att blidka tidningens finansiärer får hon frågan om hon i stället kan tänka sig att bli the Gazettes samlevnadsexpert. Tannie Maria tackar ja till uppdraget under stor tvekan men upptäcker snart att hon har en viss fallenhet för att lyssna till människors problem och att hon kan komma med goda råd, som hon kryddar med lämpliga matförslag.

Snart strömmar läsarbreven in från hela Sydafrika, men det är särskilt en brevskriverska som upptar hennes tankar, en kvinna som misshandlas av sin man men som inte förmår bryta upp från sitt äktenskap. Kvinnans situation väcker minnen ur Tannie Marias eget våldsamma förflutna och när kvinnan mördas förmår Maria inte förhålla sig passiv längre utan beslutar sig för att själv spåra upp mördaren med sin matlagningskonst som vapen.

Recension
Maud Granholm har läst Sally Andrews debutbok, Tannie Marias recept på kärlek och mord,

Om jag skulle sätta in mina böcker i bokhyllan utifrån kategorier, så ger jag ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” en plats i delen för feelgoodböcker. Den är skriven av författarinnan Sally Andrew och blev min avslutande bok i bokcirkeln Låna och Läs för perioden 2016/2017. Tannie Maria är en intressant och sympatisk kvinna med en stor förkärlek till mat och hon tar mig med på ett sinnrikt äventyr i i Sydafrikas inre bergstrakter. Jag leds in i en händelserik handling med målande beskrivningar av personer, miljöer, dofter, smaker, känslor och ljud.

Tannie Maria är änka, hennes man misshandlade henne och hon förstår inte riktigt själv sitt behov att att hitta kärleken på nytt. Hennes relation till mat är både ljuvlig och komplicerad. Hon lagar den, äter den, talar med den och använder den som ett sätt att kommunicera med sin omgivning. Hon anser att mat är ett lysande sällskap, som dock sällan svarar på tilltal, men konstaterar också att det kanske är just det som gör den så intressant.

Hon försörjer sig på att skriva matspalter i stadens tidning och har där stora möjligheter att utöva och utveckla sitt intresse för mat. När hennes matspalt plötsligt läggs ner, tar hon efter viss tvekan på sig uppgiften att svara på frågor om läsarnas kärleksbekymmer. Tannie Maria har inga recept på kärlek och beslutar sig därför att sammanlänka svaren med det hon är skicklig på, läckra matrecept. En av tidningens läsare som ber om råd, är en kvinna som lever i en liknande relation som Tannie Maria tidigare gjort. Hon författar ett svarsbrev med ett tillhörande recept och blir därmed indragen i en mordhistoria där matlagningskonsten blir hennes effektivaste vapen.

”Tannie Marias recept på kärlek och mord” är en bok där en stundtals lite kaotisk handling blandas med ett behagligt flyt och mord, mat, vänskap och kärlek kokas ihop till en smakrik och väldoftande curry.

Maud Granholm


tisdag 19 september 2017

Jonas Bonnier, Helikopterrånet

Jonas Bonnier

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet – en värdedepå i Västberga rånas.
Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.

Jonas Bonnier har skrivit en gastkramande roman byggd på mängder av intervjuer, en thriller full av halsbrytande detaljer från ett brott som kom att slå världen med häpnad.

Jonas Bonnier, är författare och företagsledare. Han var från 2008 fram till 2014 verkställande direktör för Bonnier AB. Jonas Bonnier har tidigare även varit verkställande direktör för Bonnier Tidskrifter, Bonnier Magazine Group samt arbetat som styrelseordförande för en rad av Bonnierkoncernens dagstidningar, bok- och tv-verksamheter. Han är ordförande för Stora Journalistpriset. Han är son till Lukas och Gun Bonnier och skriven i Sverige, men tillbringar längre perioder i Miami, USA. Hans senast utgivna roman Helikopterrånet har sålts till 34 länder. Filmrättigheterna ägs av Netflix och Jake Gyllehalls produktionsbolag Nine Stories.

Se en film där Jonas Bonnier berättar om rådet och boken, här.




Sagt om boken
” Läs och lär, deckarfabrikanter.” – Expressen

Recensioner
Läs en recension i Göteborgsposten här.
Läs en recension i Sydsvenskan här.

onsdag 30 augusti 2017

Hin Håle, Varg


Vad är det som gör en människa till ett rovdjur? Arv? Miljö? Eller en kombination? Kan händelser i en barndom rentav skapa en våldtäktsman, en mördare? VARG - en norrlandsdeckare om försvinnande, mord och en brutal uppväxt. En varg är ett rovdjur, högst upp i näringskedjan. Den frågar ingen om lov, och lever efter sin egen regelbok.

När Maja försvinner, inser Jämtlandspolisen så småningom att de har med ett mänskligt rovdjur att göra och inleder jakten. Men står den här vargen verkligen högst upp i näringskedjan? Större, ännu brutalare krafter intresserar sig för vår varg när han blir för oförsiktig, och den Tjetjenska maffian ser sig tvungna att agera. In i vargjakten ramlar IT-miljonären Ragnar "Ragge" Jokk av en slump.

Jämtlandspolisen, med Stig Akselsson och Lena Olsson i spetsen, utreder fallet konventionellt medan Ragge tar hjälp av hackern och IT-säkerhetsexperten Blixten för att utreda med mer okonventionella metoder.

VARG utspelar sig i Jämtland och Västernorrland, och är en hårdkokt historia om Ragge, Blixten, Stig och Lena och de andra poliserna i Östersund. VARG är också den första i en serie böcker.

Hin Håle är en pseudonym för två manliga författare.

Adam Stolterman, Ellna

Ellna springer i vild panik genom en mörk, stormig vinterskog.

Hon flyr från kvinnan med flammande röda märken i ansiktet, kvinnan som just mördat hennes mamma och rövat bort hennes lillasyster.

Hon räddas av Kirstine som bor ensam i skogen. Av henne lär hon sig att jaga med pil och båge, Och när våren äntligen kommer ger hon sig av.

Jag ska döda dom som tog henne. Och jag ska hämnas min mor.

Ellna är en fantasysaga med en unik nordisk stämning, där en storslagen natur tar lika mycket plats som människor och andra varelser.



Ellna är Adam Stoltermans debut som serietecknare, och den placerar honom i täten bland fantasyskaparna med en egen berättarröst och utsökta akvarellbilder.

Adam Stolterman, illustratör i Umeå

Bic Factory, Adam Stolterman

Jag heter Adam Stolterman och är illustratör och konstnär. Jag älskar att hjälpa andra att kommunicera det dom vill säga i bild, och lägger alltid fokuset på att försöka hitta ett sätt att fånga känslan av projekten i mina målningar. Att en illustration fångar uppmärksamhet genom att ge publiken den känsla som önskas är för mig lika viktigt som att den kommunicerar information tydligt, oavsett om det är en stämningsbild till en kortfilm eller om det är affischer till Norrlandsoperans symfoniorkester. Jag har gjort allt från bildmanus till reklam och filmer, koncept design och bakgrundsillustrationer till scenföreställningar, tidningsomslag och affischer.

tisdag 29 augusti 2017

Mats Edblad, Bengtsson och Dahl går på djupet

Bild DSC_5532 151204
Mats Edblad


Bengtsson och Dahl går på djupet är en underhållande, humoristisk och spännande skröna där vi får följa Lennart Evert Bengtsson och hans kompis Bo Dahl som involveras i ännu ett dramatiskt projekt. De startar ett konsultföretag ihop och blir inblandade i någonting varje marint försvar med aktning bör ha. Här gäller det att ta tillvara på alla goda resurser, även om vissa möjligt-vis inte har den erfarenhet som krävs … Håller det svenska kvalitetsstålet tätt? Kommer de fram till slutdestinationen? Det blir utmaningar man aldrig ens i fantasin hade kunnat drömma om och en oförglömlig resa för dem båda.

Bengtsson och Dahl går på djupet är en uppföljare till boken Det är jag som är Lennart.

Mats Edblad debuterade 2016 med Det är jag som är Lennart, en humoristisk feelgood roman om en man som genomför en av sina märkliga drömmar. Bengtsson och Dahl går på djupet är hans andra roman. På sin fritid skriver han på sin tredje i serien.


Det är jag som är Lennart är en annorlunda, humoristisk och bitvis sann berättelse om en man som inte är rädd för att vara lite tokig.

Lennart Evert Bengtsson – en man i sina bästa år, tycker han själv i alla fall. En dag råkar han ut för en olyckshändelse som ger upphov till egendomliga drömmar.

Många bara drömmer men Lennart är mannen som förverkligar en av sina drömmar.

Han tar chansen och genomför en av sina märkliga idéer – en idé som tar honom till världens alla hörn….

”Jag hade ett leende på läpparna genom hela läsningen och den lämnade mig med en ‘feel good-känsla’!”
/Katarina Vastamäki författare/lektör


Mats Edblad föddes 1953 och växte upp i Ångermanland. Efter ungdomsåren i de norrländska vidderna, flyttade han ned till Stockholmstrakten och bor nu i Solna.

Utöver sitt författarskap, jobbar Mats även med IT-frågor. Om dagarna ”knackas det Cobol-kod” och han har varit involverad i flertalet stora projekt som rör bland annat bankvärlden.

Mats skriver på sin tredje bok. Vad den kommer att handla om? Ja, det skulle du bra villa veta förstås. Det dröjer lite till.

Jonas Trolle, Bröder

Jonas Trolle

Erhan och Robin växer tillsammans upp under 1990-talet i Jordbro, söder om Stockholm. I början av 2000-talet drabbas Sverige ständigt av värdetransportrån. Killarna och deras kompisar är inblandade i flera av kupperna.

Robin bor fortfarande hemma hos sin mamma och försörjer sig mest som småtjuv och hantlangare, Erhan är en kriminell entreprenör som kör lyxbilar och har fickorna fulla av pengar. Trots att de lever olika liv är de ömsesidigt beroende av varandra.

Girighet, maktbegär och hävdelsebehov får Erhan att ständigt sträva uppåt i den undre världen. Insatserna höjs hela tiden och han utsätter sig själv, sin omgivning och Robin för livsfarliga situationer. Till den dag barndomsvännerna ställs mot varandra.

Bara en av dem kan överleva.

Bröder är en gastkramande och samhällskritisk berättelse om ett Stockholm som få känner till. Insiktsfullt skildras polisarbetet och de unga kriminella männen, som hamnat snett redan som småbarn.

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm.

Jonas Trolles andra bok Bröder bygger delvis på händelser från hans långa poliskarriär. Hans första bok, Jakten på Kapten Klänning blev en stur succé.


Jakten på Kapten Klänning
I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för bland annat våldtäkt och grov våldtäkt.

Läs artikel i DN om historien bakom boken, här.

"Historien om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar är både spännande och hjärtskärande." /Katarina Wennstam

Elin Olofsson, Krokas


I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget.

Samtidigt står Elsa Pettersson i lanthandeln där hon arbetar och packar varor åt kunderna. Hon grubblar över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro.

När de två kvinnorna möts förändras livet för alltid.

Krokas är en roman om kärlek och ensamhet, om hemligheter och oväntad vänskap i efterkrigstidens Sverige.

Monica Gullman har läst Krokas,

Detta är Elin Olofssons fjärde roman. Som de tre tidigare utspelas denna i Norrland, närmare bestämt i Krokom ett litet samhälle i Jämtland.

Året är 1949. Dit kommer den tyska kvinnan Uli Hartman med tåg, hon har kommit över brev till sin fästman, Hansi, som skrivits av en viss Elsa Pettersson. Elsa arbetar i ortens diversehandel, hos Herr Forsén. När de två kvinnorna träffas förändras deras liv för alltid.

Hansi, Johann Becker som är soldat i Hitlers armé, passerade Krokom med tåg och kastade då ut en lapp med sitt namn, Elsa tog upp den och de började lite tafatt skriva till varandra. 

Uli hade fått ett brev i Tyskland att Hansi är död, drunknad. Hon vill veta vad som hände med Hansi och varför Elsa skrivit till honom. 

Elsa har en hemlighet som hon börjar få svårt att hantera. Uli har också en hemlighet. När ”hästarna” börjar leva om i hennes kropp tappar hon vett och sans. Full fart eller stilla och förr eller senare
förstör hon allt för sig och andra, så är hennes diagnos.

Elin Olofsson berättar denna historia med sitt unika och lite speciella språk, varsamt men ändå mustigt, tränger hon in i kvinnornas gemensamma historia (som är Hansi). 

Elin Olofsson har i sitt författarskap, 
lite av Torgny Lindgren,
lite av Kerstin Ekman och
lite av Sara Lidman.

Jag berörs och gråter över Uli Hartmans öde och Elsa Pettersson, allt de vill är att hjälpa en människa och det är gott nog.

Boken borde bli nominerad till Augustpriset i höst. Den är också med i Låna & Läs 2017/18
Så bra läsning

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant


Elin Olofsson bor i Östersund och Offerdal i Jämtland. Hon debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid och året därpå kom Till flickorna i sjön, för vilken hon bland annat nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. I januari 2016 kom hennes tredje roman, Gånglåt, där hon fortsätter att skriva om liv och villkor för kvinnor på landsbygden. Elin Olofsson är också krönikör i Östersunds-Posten.

Elin Olofsson (t.h.) tillsammans med Anita Jacobson på Höstbokfestivalen 2014

Elin Olofsson fick mycket bra recensioner för sin debutbok, Då tänker jag på Sigrid, som kom 2013. Uppföljaren blev Till flickorna i sjön, som kom 2014. Om den boken skrev Yukiko Duke i tidningen Vi Läser, ”En strålande roman om vårt behov av ett sammanhang.”

måndag 28 augusti 2017

David Lagercrantz, Mannen som sökte sin skugga


Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

David Lagercrantz hos oss 2015

Fredrik Backman, Vi mot er

Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat.

Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.

Fredrik Backmans Vi mot er, den fristående uppföljaren till Björnstad, är en intensiv skildring av drabbande mänskliga relationer i en liten stad. En berättelse om lojalitet, vänskap och kärleken som utmanar allt.

Sagt om boken
”Det är sällan man bryr sig om så många personer i en bok och sällan man kommer så nära ett helt samhälle. Huvudrollen i Backmans böcker om Björnstad har ändå idrottsrörelsen. Det är en kärleksförklaring som heter duga.”
Göteborgs-Posten

Jan Guillou, 1968

1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Susan Casserfelt: Den tatuerade cirkeln


En ung man skjuts ihjäl i Gamla stan. De märkliga omständigheterna gäckar polisinspektör Kajsa Nordin som börjar gräva i fallet tillsammans med den pensionerade kriminalkommissarien Modig från Örnsköldsvik. Spåren leder dem vidare uppåt i landet, till en nyöppnad plastikklinik i Västernorrland. Men vad pågår egentligen i den gula villan i det natursköna landskapet kring Höga Kusten-bron?

Den rafflande historien drar igång då Kajsa, under ett romantiskt restaurangbesök, hör två skott, rusar ut och finner en svårt skottskadad ung man. Hon påbörjar livräddande insatser, men blir bryskt bortmotad av tre svartklädda män som hon antar vara hemliga poliser. Snart riktas misstankarna istället mot henne och hon tvingas ta saken i egna händer.

Detta leder till att hon än en gång kommer i kontakt med Zeta, och via kändiskonstnären ett dolt sällskap med en synnerligen ljusskygg verksamhet. Bland annat med kopplingar till en privat klinik vid foten av Höga Kustenbron.

Den tatuerade cirkeln är den andra delen i Höga kustenserien. Åter igen får vi skifta bekantskap med den impulsivia Kajsa och den excentriska konstnären Zeta. Boken för oss i svindlande fart mellan Stockholm, via Sigtuna upp till Västernorrland och tar upp ämnet FAP, Familjär amyloidos med polyneuropati, som även kallas för Skellefteåsjukan samt den ovanliga blodgruppen lilla P också vanlig i Västernorrland och Västerbotten.

Mitt i den fartfyllda handlingen finns det också utrymme för kärlek, värme, eftertanke och humor.

Författaren Susan Casserfelt debuterade med Prästens lilla flicka (se nedan).


16-åriga Josefin kommer aldrig hem efter sin sånglektion. En skallgång med frivilliga söker efter den kände Modotränarens dotter. Situationen försvåras ytterligare av den snöstorm som lamslår Höga Kusten.

Fallet med den försvunna flickan sätter polisstyrkan i Örnsköldsvik på prov. Den oerfarna polisaspiranten Kajsa Nordin inser att ju djupare hon gräver i fallet, desto fler hemligheter verkar det finnas kvar att upptäcka.

Samtidigt dras den kända konstnären Zeta på Mariatorget i Stockholm in i dramat när en ung, utlandsfödd man ringer på hos henne. Mannen är på flykt, men från vad? För excentriska Zeta, just hemkommen från New York i ett desperat försök att rädda sin dalande stjärna, behövs verkligen inga fler problem.

Vad har hänt Josefin och vad döljer Prästens lilla flicka?

Debutanten Susan Casserfelt har skrivit en psykologis spänningsroman som i svindlande fart för läsaren mellan Höga Kusten, New York och Mariatorget i Stockholm.

10 böcker är planerade kring det omaka paret Kajsa och konstnären Zeta. Författaren skriver för närvarande på uppföljaren med arbetsnamnet Cirkeln.

3 kr/bok stödjer fattiga barns skolgång.


fredag 25 augusti 2017

Sofia Johansson: Var inte avundsjuk, Sven!

Sven har fått en ny klasskompis. Han heter Josef och kommer ifrån Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven.

Sven tycker det är tråkigt att hans kompisar hellre vill vara med Josef, i stället för att åka snowboard i backen med honom.

En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa Josef att hitta den?

Var inte avundsjuk, Sven! är en fristående fortsättning på Våga testa, Sven! Den passar läsaren som nyss börjat läsa och läsaren som helst vill bli läst för.

Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet.

En dag på sportlovet, är Sven och Axel samtidigt i backen. Sven försöker att hålla sig undan. Men hur gör Sven när han ser Axel köra rakt in i ett träd, ger han sig tillkänna då?

Våga testa, Sven! är en bok som passar läsaren som nyss börjat läsa själv. Den fungerar också som högläsningsbok.


Nils hjälper laget är Sofia Johanssons debutbok. Nils har en hemlighet: han virkar. Det är mormor som har lärt honom. Men att han gillar att virka är inget som han pratar om - det är alldeles för pinsamt.

En dag kommer hockeykillen Sixten fram till Nils och frågar varifrån Nils fått sin mössa. Sixten vill absolut ha en likadan, mössan har ju Veda IF:s färger. Hur ska Nils göra nu, vågar han berätta att han virkat den själv?

Tillsammans med Per Gustavsson har Sofia skapat en fin berättelse om en självständig kille som som gärna vill vara lite för sig själv, utan att för den sakens skull vara utanför.


måndag 21 augusti 2017

Monica Gullman har läst tre böcker som får 4-5 av 5 möjliga



Richard Ford, Mellan dem - till minne av mina föräldrar
En annorlunda bok skriven med 30 års mellanrum, först pappas bok och sedan mammas.

Pappa Parker Ford är handelsresande, han träffar Edna och hon följer med honom på hans resor längs vägarna. De är lyckliga och fria. Så föds sonen Richard, de inser att de måste slå sig till ro och Edna blir en motvillig hemmafru med sonen.

En bok om kärlek till varandra och till sonen. Även om Richard haft en bra uppväxt har han på något sätt levt vid sidan om sina föräldrar, iakttagit och anpassat sig.

Så fint skrivet av författaren med sin stilistiska känsla för språket och en berättarkonst som är unik.
Verkligen en av mina favoritförfattare! Vill också passa på att tipsa om hans bok ”Kanada”, som är en av de bästa böcker jag läst, finns i pocket.

Boken får 4/5 i betyg.


John Irving, Mysteriernas gata
Vad präglar en människa? Juan Diego Guerros, känd författare, växte upp på en soptipp i Mexiko tillsammans med sin lillasyster Lupe, hon som kan läsa andras tankar men som har ett särskilt språk som bara Juan Diego förstår. När han är tolv blir han överkörd av en backande bil och får en fot totalkrossad, han blir då invalid för resten av livet. Som vuxen medicinerar han med betablockerare för sitt blodtryck och Viagra för eventuella kärleksaktiviteter. Boken pendlar mellan dåtid och nutid. En varm och mustig roman om sorg och glädje och mycket humor.

Några intressanta karaktärer i boken,
Snälla och milda prästen Pepe.
Esperanza, barnens mamma, som på dagtid arbetar som städerska och är prostituerad på natten.
Transvestiten Flor som prästen Eduardo blir kär i och kliver ut ur garderoben som homosexuell, till de äldre strikta prästernas stora förtret.
Miriam och Dorothy, de två mystiska kvinnorna, som följer Juan Diego på hans resa till Filipinerna och nu kommer Juans viagratabletter verkligen till användning.

572 sidor sträckläsning! Så välskriven och språket är lysande (läste ”Garp och hans värld” när den kom 1970, den finns fortfarande kvar i mitt minne).

Boken får 5/5 i betyg.

Betty Smith, Det växte ett träd i Brooklyn 
Del 1-2, skrivna på 30- och 40-talen.

Det växte ett träd i Brooklyn är en slagfärdig uppgörelse med en tid som ville sätta kvinnor på plats. Första delen fick fin kritik när den släpptes i Sverige i våras. Nu kommer del två i den moderniserade utgåvan om Francie (släpptes 21 aug) och hennes jakt på självständighet i 1900-talets New York. Det växte ett träd i Brooklyn släpptes för första gången i USA 1943. Året därpå gjorde den succé som storfilm, och sedan dess har den även blivit teveserie.

Starka kvinnor i flera generationer, två pärlor, två av århundradets bästa böcker. De liknas vid Elena Ferrantes författarskap i Neapelkvartetten. Samma berättarupplägg även om Betty Smith var först med att skriva så.

Som läsare får man följa Francie från barn till vuxen kvinna, uppväxten i det fattiga kvarteret i Brooklyn tillsammans med sin urstarka mamma som sliter för familjen med att städa och stryka hos andra. Den alkoholiserade charmören och kärleksfulle pappan och den två år yngre brodern Neely.
Francie vill något med sitt liv, hon läser en bok om dagen, som hon lånar på biblioteket. Hon drömmer om att bli författare, och får också stöd av sin lärare i skolan. Men livet är hårt, alla måste bidra för att få mat för dagen, inte alltid givet, ofta får de lägga sig hungriga. Till hennes stora sorg finns det inga pengar att studera vidare för.

Två gripande böcker som pendlar mellan hopp och förtvivlan, romantik och drömmar, så bra berättat av Betty Smith.

Boken får 5/5 i betyg.

måndag 10 juli 2017

Jens Lapidus, Top Dogg


 Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor, var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet. I den tredje boken om det omaka paret Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten, börjar snaran dras åt. Polisen har tillsatt en specialgrupp för att ta reda på vilka som ingår i sammanslutningen men ändå kommer de inte åt våldet. Och vem är det som med alla medel försöker tysta Teddy och Emelie? 

Top Dogg är den mäktiga upplösningen på det drama som utvecklades i succéromanerna VIP-rummet och Sthlm Delete.

Recensioner

Ingalill Eriksson har läst Top Dogg

Jens Lapidus senaste deckarroman sträckläser jag och finner samma sug i den som i hans tidigare böcker. Författaren utlovar att författa vidare, då han nu övergår till att ägna sig åt skrivande på heltid och lämnar advokatyrket, i alla fall för en tid. I själva skrivandet finns också avslut att göra. Top Dogg är sista delen i en trilogi med Emelie och Teddy, advokaten och den före detta kriminelle. Teddy har ett ben i varje läger och man vet inte som läsare var han skall hamna till slut. Det är spännande hela tiden och handlingen förs fram av ett kortfattat och fränt språk. Det är inte ett språk som Magdalena Ribbing skulle rekommendera precis, men ger en realistisk bild av hur tongångarna går i olika kretsar, inklusive rika finansmän, deras fruar, gangsters och poliser.

Romanen är Stockholmsk. Vi rör oss mellan Stureplan och förorterna längs tunnelbanans röda linje, Axelsberg, Bredäng, men även till Akalla och ner mot Södertäljes kriminella värld. Miljöerna är också förlagda till fina stora herrgårdar. En av ”busarna” i boken uttrycker sig såhär om Stockholm (s 443):

”Jag menar”, fortsatte Dejan, ”alla är så stolta över Stockholms framgångar, hur fin hon är med sitt vatten, hur ren hon är, hur säker hon är och all sån där skit. Men det sexiga är ju djupet. Att ingenting är som det verkar. Att på samma gator dealas jättemängder av koks varje natt, att hororna åker till vilken adress du än beställer dem till, att tillgången till vapen från Balkan sjudubblats de senaste tre åren, att polisen inte ens vågar sig ut till distrikten”.

Dubbelheten skildras i Lapidus roman. Han för oss till kända miljöer, som till exempel en stor sängavdelning på IKEA, där dramatiken spelas upp i en av slutscenerna. Det nya temat i denna Lapidus delvis avslutande bok, är barnen. Det är mycket suggestivt att få följa en graviditet. Ett växande foster är med om både skottlossningar och slagsmål bland bilar i källargarage. Det ekar bland betongen. Fokus sätts också på levande födda barn och frågan landar i: Vad skall dessa barn behöva vara med om och vad vill de göra, om de själva får bestämma? Slutet är i högsta grad tänkvärt.

Sundsvall den 10 juli 2017
Ingalill Eriksson