torsdag 1 augusti 2019

Emil Maxén, Stor-Jobal från Krokjala - Ragnagöken


Emil Maxén, är tecknare, 27 år från Timrå men bor nu i Sundsvall. 2016 släppte han sitt första seriealbum
Stor-Jobal från Krokjala, som han jobbat med på fritiden i cirka tre år. Det blev en stor succé som han följde upp med Det surnar i säven. Nu avslutar han trilogin med Ragnagöken.

Han släpper i höst även en bok för barn 6-9 år,  Knäckarbanketten, som han illustrerat och Sara Bergmark Elfgren (känd för bl a Cirkel-trilogin) har skrivit texten. Läs mer om den boken här.

Ragnagöken
Våren har kommit och allsköns onda rotskott ska snart stå i full blom. Inälvsdalens härskare, träpatronerna i Smoggholm och deras (och Guds) stridsman, häxbrännaren Prost Kulle, har rustat för strid. Mot dem står allsköns trolltyg, hedningar och Kräk, under motvillig ledning av Stor-Jobal. Glesbygdens eget Harmageddon väntar runt hörnet. Vem ska gå segrande ur slaget om Inälvsdalens framtid?

Ragnagöken är den avslutande delen i trilogin om den stornäste stortjuven Stor-Jobal från Krokjala. Seriens skapare Emil Maxén fick Albert Engströmsällskapets Ungdomspris 2019 för denna norrländska skröna, bl a med motiveringen att han "är något så fantastiskt roligt som en genuin storljugare som kan teckna".


Det surnar i säven
Allting började så bra. Trollsäcken som den stornäste enstöringen Stor-Jobal stal från häxan Lapp-Tomsa gjorde honom för en tid till Inälvsdalens frälsare och store man. Men säg den glädje som varar. Nu har lyckan vänt och det ärmånga som vill se Stor-Jobal sona dyrt för övergreppen han begått mot folk och fä. Bygdens befolkning har vänt sig emot honom, Lapp-Tomsa är tillbaka och ute efter både hämnd och säck, och Jobals plågoande från barnhemmet, häxbrännaren Prost Kulle, har också tagit upp jakten på stortjuven från Krokjala.

Med Stor-Jobal från Krokjala har illustratören Emil Maxén skapat en skräckserie djupt förankrad i mellannorrländsk glesbygd och folktro.



Den stornäste enstöringen Stor-Jobal hankar sig fram på att plundra ödekåkar i Inälvsdalens obygder. En dag råkar han stjäla en trollsäck med kraften att blanda samman allt animaliskt man stoppar i den. Med den förhäxade säckens hjälp är Stor-Jobal snart på god väg att bli en rik och mäktig man i bygden, men inte utan vissa komplikationer...

Inspirerad av såväl platser och kulturlandskap längs Indalsälven, som av gammal folktro, filmen Dunderklumpen och medeltida fabeldjur, har illustratören Emil Maxén skapat en skräckserie för alla åldrar med rötterna i Mellannorrlands sura jordar.

Se ut utdrag ur albumet här.


Inga kommentarer: