måndag 29 maj 2017

Mats Strandberg, Hemmet

Mats Strandberg, foto:
Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Mats Strandberg är född 1976 och växte upp i Fagersta i Bergslagen. Han har älskat skräckgenren sedan han upptäckte Stephen King som barn. Sin nya bok Hemmet kallar han för "en Exorcisten med ombytta roller. Och utan katolska präster."

Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom hans första skräckroman, Färjan, som också den hyllats av kritiker och läsare, och som har sålts till ett flertal länder. En filmatisering är under utveckling.

2016 kom första delen i hans egna barnboksserie om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Monstret i natten, som hyllades av kritiker och läsare, följdes av Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen, Monstret och människorna, släpps våren 2017.

Priser och utmärkelser:
Vinnare i Bokjuryn 2011 för Cirkeln (kategori Ungdom 13 år–)
Stora läsarpriset för Cirkeln (2012)
Bokbloggarnas litteraturpris för Cirkeln (2012)
Stora läsarpriset för Eld (2013)
Vinnare i Bokjuryn 2012 för Eld (kategori Ungdomsböcker)

Inga kommentarer: