måndag 22 januari 2018

Håkan Nesser, Intrigo






 I Intrigo finns några av Håkan Nessers, en av våra mest älskade berättare, bästa romaner och noveller samlade i en volym: Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria samt All information i fallet. Dessutom den nyskrivna kortromanen Tom.


Berättelserna utspelar sig i och runt den fiktiva staden Maardam och kretsar alla kring ämnen som flykt, skuld, hämnd, försoning och hemligheter som kommer upp till ytan. Boken knyter an till de tre filmerna i INTRIGO-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Filmerna har premiär på svenska biografer under2018-19.

Håkan Nesser, filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet, kom till världen 1950 i Kumla. Han arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Debuten skedde 1988 med kärleksromanen Koreografen och den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtromanerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet och en hel mängd romaner och deckare. Hans böcker har legat till grund för tio filmer och översatts till ett tjugofemtal språk. De uppges ha sålts i mer än tjugo miljoner exemplar världen över.

Håkan Nessers hemsida.



Omdömen
”Nessers sätt att skapa spänning får mig att tänka på någon som bygger upp ett korthus. Oändligt varsamt och exakt passa berättelsebitarna ihop.”
/DN

Inga kommentarer: